Roland talán az első olyan játékos ebben a sorozatban, aki ugyan eltűnt kissé a szemünk elől mostanában, de egyáltalán nem reménytelen a helyzete. Ennek oka az, hogy még mindig csak 27 éves, így minden bizonnyal van benne potenciál. Az más kérdés, hogy ezt ki tudja használni, vagy sem. Minden esetre egy tehetséges játékos, aki kellő lélektani felkészítés mellett meg tudja mutatni a pályán, hogy mire képes.

És lehet, hogy itt van az a pont, ami esetében különösen fontos; érzékeny, talán a kelleténél kissé labilisabb mentális téren, így nála nagyon fontos, hogy milyen közegben létezik, ki az edzője, és a klub egésze milyen lélektani helyzetet teremt számára. Nem tudom, hogy ez mennyire meghatározó, de azt tudom, hogy volt klubjai szurkolói egytől egyig azt mondták róla, hogy bizony az időnként erősen hullámzó teljesítmény mögött ezek a tényezők (a hiányuk, vagy meglétük) húzódnak meg. Ennek okát nem elemezzük, csak, mint információt osztjuk meg, és ezzel kanyarodjunk is rá Ugrai Roland pályafutására!

Békéscsabán született és annak rendje és módja szerint a helyi lila-fehér csapatnál nevelkedett. 16 éves korában a Haladáshoz igazolt, ahol másfél év U19 után profi szerződést kötöttek vele. 2009 augusztus 2-án egy Kaposvár ellen 3:0 arányban elbukott meccsen mutatkozott be. Nem tehetett a vereségről, akkor még mindössze 10 percet kapott. Ha a bemutatkozó meccs nem is hozott sikert, nem sokáig kellett várni első Nb1-es góljára; 2009 augusztus 14.-én, a neki osztott 25 perc elég volt a találatra! A labdával mindkét lábbal ügyesen bánó, leginkább bal szélsőként bevethető játékos ennek ellenére mégis csak 2012-től lett alapember csapatában... Az okot nem tudjuk, ma már talán nincs is jelentősége.

Minden esetre a következő két évben a Hali ritkán kezdett nélküle, így nem is csoda, hogy jött a nagy lehetőség; 2014 februárban szerződtette a Fradi. Az ezt követő másfél évben ingadozó teljesítményt nyújtott, így hol a kezdőben kapott helyet, hol pedig még a keretbe se jelölték, így 2015 nyarán visszatért Szombathelyre. Érdekes, hogy míg a korosztályos válogatottakban 2011-től rendszeresen szerepelt, ebben az időben nem került szóba a felnőtteknél. Erre még várni kellett, de a Haladásnál töltött egy év talán jó feltöltődés volt, mert ismét új csapat ajánlott szerződést, mégpedig a Diósgyőr. A megegyezés megszületett, így két szép évet tölthetett a borsodi klubnál.

Ekkor már nem csak klub-szinten számítottak rá, hiszen a válogatottban is megmutathatta magát! meghívott kapott Bernd Storck szövetségi kapitánytól az október 7-ei és az október 10-ei Svájc és Feröer elleni mérkőzésekre készülő felnőtt válogatott keretébe. 2017. október 7-én Bázelben debütált felnőtt válogatottban Svájc ellen, 89. percben megszerezte első gólját is, mely a második szépítő találat volt az 5–2-re elveszített vb-selejtező mérkőzésen. Storck ezután már csak 2017 október 10-én vezethette a válogatottat, ahol Rolandot még behozta a 89. percben. A kapitányt menesztették, de Ugrai maradt még, de már csak három barátságos meccset kapott. Eleddig az első meccsén szerzett gólja az egyetlen a nemzeti válogatottban.

Érdekes, de ahogy a Fradinál, úgy a Diósgyőrnél is adódott valamilyen probléma, és a borsodiak - sok emlékezetes meccs után - a második csapatba száműzték 2018 nyarán, és szerződést is bontottak vel. A szabadon igazolható játékos - lehet, nem véletlenül! - külföldön keresett klubot, amit a görög Atromitos Athen személyében meg is talált. A görög első osztályban első hét meccsén három gólt jegyzett, és kiosztott még egy gólpasszt is, tehát igazán jól sikerült a bemutatkozása. Sérülés miatt azonban egy négyhónapos kihagyás következett, így a következő mérkőzéseken - 2016 elejétől - alig szerepelt, amikor szerepet kapott, akkor pedig vagy be-, vagy lecserélték.

ugrai cikkbe

Itt sok esetben az következik, hogy aztán egyre lejjebb tart a pálya, de Ugrai esetében azt gondoljuk, hogy nagy hiba lenne lejjebb adni, vagy abbahagyni a labdarúgást. És a napokban jött a hír: Ugrai Roland az Nb1-be készül! Meg nem erősített hírek szerint a Budapest Honvéd jelentkezett be érte. Bár a kispestiek mostanában nem éppen látványfocit játszó alakulat, de éppen ezen tudna segíteni a támadó! Nem egy elvetélt gondolat ám egy Lanza-Ugrai támadópáros, ellenük a hazai élvonalban nem mehetne biztosra senki! Sok sikert tehát, nem csak klub-szinten, hanem akár a válogatottban is! Mert bizony egy jó formában, jó lélektani szituációban lévő Ugraira szüksége van a magyar focinak! És ha minden jól megy, írhatunk róla újra, immár azzal a címmel, hogy „Újra itt van!”.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!