2017-ben - immár másodszor 2011 után - az Európai Bizottság engedélyezte újabb hat éves periódusra a Tao-rendszer működését Magyarországon. A kormány azzal érvelt, hogy az adóforintok ilyetén átcsoportosítása nem torzítja az európai versenyt, hiszen nemzetközi szinten nem meghatározó a magyar foci, és a játékos-export sem jelentős. Ezeket az érveket Brüsszelben elfogadták, így a rendszer 2023-ig biztosan működhet. Most arra keresem a választ, hogy miképpen is lehetne a piaci működésbe átvezetni a klubokat.

 

Élj a mában, készülj a jövőre!

Azt nem tudni, hogy pontosan mi lesz, de ha megszűnik a támogatás ilyen formája, és nem lép helyébe más pénzforrás, komoly problémák lehetnek a látványsportokban - különösen a fociban! Pedig a Tao a központi pénzeknek csak az egyik pillére, ugyanakkor, ha ez kidől, akkor a többi sem biztos, hogy megtartja a felépítményt.

Kezdem ott, hogy a sokszor hangoztatott érv, miszerint a Tao-rendszer felzárkóztató jellegű, ezért nem kell csodálkozni a kisebb, jellemzően múlt nélküli csapatok felfutásán, nem egészen igaz. Az van ugyanis, hogy erre nincs kifejezett kötelezettség, Európát ugyanis a tagállami autonómia okán nem nagyon érdekli, hogy az országon belül mi zajlik (bizonyos keretek között). A másik fontos alaptézis az, hogy mára nagyjából mindenütt megépültek/megújultak a stadionok, edzőközpontok, a felszerelés, eszközök adottak. Többé már nem lehet a körülményekre hivatkozni, és szerencsére ezek a hangok el is hallgattak már egy ideje.

Azt tényként kezelhetjük, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer sem örökéletű (melynek egy eleme a Tao), ezért még időben fel kell készülni a változásokra. Mindezt úgy, hogy már most pozitív hatásai legyenek a változtatásoknak, hiszen nem dobhatjuk sutba az eddig elért eredményeket (főleg infrastruktúra). Nézzük tehát, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy a piaci működéshez közeledjenek a klubok!

 

Erőforrások elosztása

Bár rengeteg pénz áramlik a fociba, a nálunk erősebb bajnokságokban jelentősen több pénz forog. Ennek egész egyszerű oka van; a magyar gazdaság mérete ennyit enged meg, sőt arányait tekintve a sporttámogatás már most is igen magas szinten van a hazai GDP-hez mérten. Az már döntés kérdése, hogy ezeket az erőforrásokat hogyan osztjuk szét. A kiegyenlítő megközelítés szélsőséges esete, hogy minden sportszervezet egyenlő arányban részesül a javakból, ennek kissé szolidabb változata az, hogy valamilyen szabályrendszer szerint differenciáljunk. Ennek a másik szélsőségbe átcsapó formája az elitista megközelítés, miszerint egy szűk elit (pár csapat mindössze) kapja az erőforrások döntő részét, vagy akár mindent, a többieknek pedig valahogy maguknak kell megoldani a dolgot.

Ma a források elosztása nem egyenlő, de nem is differenciált, sokkal inkább az elitista irányba húz. Ez önmagában nem baj, hiszen - mint írtam - döntés kérdése. Mindegyik módszer működik, csak az a kérdés, hogy mit akarunk elérni? Mert bizony a cél határozza meg az eszközt, ahhoz kell nyúlni, ami a leghatékonyabb. Véleményem szerint az elitista megközelítés nem feltétlen rossz, de ma nincs egy működő (nyilvános, vagy sem, az majdnem mindegy!) szabályrendszer, hanem mintha ad hoc döntések alapján dőlne el, hogy ki mekkora szeletet tud kihasítani a tortából. Vannak urban legend-ek arról, hogy a döntések miként születnek meg, de itt és most nem ez a lényeg, hanem az, hogy nincs egy határozott stratégia, egy mindenkire érvényes szabályrendszer, ami világossá tenné a klubok számára, hogy milyen magas az a léc, amit meg kell ugraniuk a kiemelt támogatás elnyeréséhez.

Most tehát ott tartunk, hogy inkább az elitista megközelítés érvényesül. Ezt lehet kritizálni, vagy egyetérteni vele, de ez nem tisztem. A következő részben arra teszek kísérletet egy példán keresztül, hogy - meghagyva az alapvető rendezőelvet – bemutassuk, milyen más lehetőséget látok a gyakorlati megvalósításra.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!