Már korábban is hallottam róla, de annyira hihetetlennek tűnt számomra, hogy meg is feledkeztem róla: családja elárverezi Hidegkuti Nándor hagyatékát, mely rengeteg olyan relikviát tartalmaz, ami maga a foci-történelem, annak legszebb időszakát idézi meg. Nem tudom, hogy korábban milyen lépések történtek az ügyben, de nekem mégis az a tiszteletteljes kérdésem van az árveréssel kapcsolatban, hogy biztosan így kell ennek történnie?

 

Sajnos még mindig nem kezeljük a helyén örökségünket. Igen, a miénk, mindannyiunké! Tudom, jogi értelemben ez nem létezhet, azonban szellemi, kulturális értelemben nagyon is egyértelmű a helyzet. Gondoljunk bele; amikor a világon bárhol megfordul az ember, amikor érdeklődnek honnan jött, és kissé bizonytalanok az adott válaszban, azonosításképpen a mai napig a Puskás vezette Aranycsapat tagjainak nevét kántálják, mint valami szakrális magasságokba emelt szöveget.

Az egyetemes labdarúgás történetének legnagyobb hatású csapata a magyar identitás része, ugyanolyan eleme a „kik vagyunk?” kérdésének megválaszolása során, mint a nagy történelmi fordulatok, vagy éppen a nagy történelmi alakjaink. Mert bizony fordulatokból, és hősökből jutott nekünk bőven… Fájó, de hőseink neve és tetteik alig érnek határainkon túlra, és a mai napig vannak olyan szomszédaink, akik mintha egyenesen tagadnák történelmünket. Anélkül, hogy ebbe bővebben belemennék, elég csak felidézni az „Uhorsko-Madarsko” névhasználatot, és azok jelentése mögé kitalált soha nem létezett történelmet…

De vissza a témához! Az Aranycsapat, és tagjai örökségét véleményem szerint nem lenne szabad árverés tárgyává tenni, mert – ha jogi párhuzamosságot keresek – olyan, mint a Lánchíd. Van fenntartója, lehet, hogy tulajdonosa is, de valójában csak felelőse van, mindannyiunké, és ahogy Budapest egy meghatározó jelképe (nem mellesleg az első állandó híd Pest és Buda között), identitásának része a híd, úgy az összmagyarságé az Aranycsapat és játékosai ereklyéi. Apropó! Az előbb kimaradt; identitásunkra visszatérve azt kell mondanom, hogy annak külső meghatározásában – mint a példa mutatta – sokkal nagyobb a hatása, mint például Werbőczynek, és az ő általa szerzett Hármaskönyvnek, hiszen bár a mű messze kiemelkedő alkotás történeti/jogtörténeti szempontból is, világbéli ismertsége töredék százaléka az Aranycsapaténak!

Nem, semmiképpen nem akarok senki pengellérre állítani, hiszen nem ismerem az előzményeket, és nem szeretném erkölcsi maszlaggal összekenni ezt az írást (sem), de én azt mondom, hogy Hidegkuti ereklyéknek egy múzeumban a helyük, és nem igazán tartom jó ötletnek, hogy az örökösökön túl mások is birtokolhassák azt.  Igen, a Lánchíd pontosan ezért került ide példaként. Megjegyzem, nekem a Puskás-örökség felcsúti elhelyezése sem tetszik, hiszen Puskás Ferenc neve és öröksége nem köthető kizárólagossággal egyetlen klubhoz sem. Jól olvassátok, szerintem kizárólagossággal (!) a Kispesthez sem! Ennek pedig az az egyszerű oka van, hogy Puskás – megjegyzem Hidegkuti is! – a magyarság egészének nagy játékosai. Ezzel együtt persze minden tisztelet kijár a Kispestnek, hogy egy Puskást adott a világnak, ahogy Hidegkuti esetében is az Újlaki FC-nek és az MTK-nak!

Nekem az a véleményem, hogy az Aranycsapat, és tagjai ereklyéit egy ahhoz méltó helyen kell elhelyezni és kiállítani, és azt is hozzáteszem, hogy valódi múzeumi gondozásba kell adni. A legkézenfekvőbb az lenne, ha a Puskás Aréna erre megfelelően kialakított részében kapna helyet ez az állandó kiállítás (és zarándokhely!), gondozását pedig valamelyik veretes múlttal bíró múzeumunk láthatná el. Nem hiszem, hogy ezzel most nagyot mondtam, és abban sem vagyok biztos, hogy ne lennének ilyen irányú tervek, de ehhez most az első lépés az lenne, hogy az állam megvásárolja a Hidegkuti örökséget.

Lehet, hogy ezzel sokan nem értenének egyet? Lehet, hogy megint pénzkidobásnak tekintenék egyesek? Igen, biztosan lenne ilyen, de ha mindenben a teljes egyetértésre törekednénk, akkor – legalábbis ebben az országban, ahol gondolkodó emberek élnek – soha, semmi nem lenne megoldva…

Azzal zárom végül, hogy reményemet fejezem ki a tekintetben, hogy a fent vázolt elképzelésem megvalósításához az árverés csak egy jogi forma, és tud az állam olyan összegeket mondani, ami „mindent visz”! Várom tehát a fejleményeket.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!