Aki azt gondolja, hogy újkeletű jelenség a magyar válogatottban honosított játékosok szerepeltetése, az nagyot téved! A múlt század '20-as éveitől kezdve egészen az '40-es évek végéig ez bevett gyakorlat volt. Igaz, annak oka teljesen máshol keresendő, mint a manapság hódító honosításnak (elcsatolt részekről érkeztek játékosok). A legfrissebb hír szerint most éppen Myke Bouard Ramos lehet a következő honosított válogatott. Összeszedtük azokat a játékosokat, akik az utóbbi pár évtizedben magyar válogatottak lettek annak ellenére, hogy nem Magyarországon születtek.

 

Holender Filip (Kragujevac 1994.07.27)

Szülei szerbnek vallják magukat, és otthon szerbül is beszéltek. Volt azonban a családban magyar ág, hiszen a nagypapa, Holender Zoltán magyar volt. Édesapja kosárlabdázó volt, de karrierje nem teljesedhetett ki a délszláv háború miatt. Egyébként Filip neki köszönheti, hogy végül a Honvédhoz került, mert bár hívták Belgrádba is, de édesapja volt az, aki azt tanácsolta, inkább külföldön tegye próbára szerencséjét! Ha úgy tetszik, a háború, és annak következményei terelték Budapestre a hatszoros magyar válogatott támadó középpályást.

honos1 cikkbe holender

A Honvédnál töltött tíz évéből hatot a felnőttek között teljesített, majd tavaly a Lugano-hoz igazolt. Az NB1-ben 158 meccsen 30 gólt jegyzett, és emellett kiosztott 13 gólpasszt is, de Lugano-ban sem maradt találat nélkül, hiszen az eddig lejátszott 34 meccsen 7 gólt és 4 gólpasszt jegyezhettek neve mellé. Mivel még mindig csak 26 éves nem zárnám ki, hogy válogatottsága számát növeli a jövőben, de ehhez talán még bizonyítania kell Rossi mester előtt.

Koman Vladimir (Ungvár 1989.03.16)

Érdekes, hogy bár Koman még csak 31 éves, ő mégis egy olyan országban született (akárcsak Holender), ami ma már nem létezik. Ez pedig nem más, mint a Szovjetunió. Az Ungváron született labdarúgó magyarországi pályafutását Szombathelyen a Haladásnál kezdte. Ekkor mindössze 15 éves volt, de nem egészen egy év múlva már a Sampdoria jelentkezett érte, és hét évig meg is tartotta játékjogát. Sajnos a játékost nem, rendre kölcsönadták, így játszott az Avellino, a Bari, és a Monaco csapatában is. Nem volt mindig sima az út, de közben a magyar ifjúsági válogatottakkal jelentős sikereket ért el:

- Csapatkapitánya volt a magyar U17-es válogatottnak a 2006-os luxemburgi U17-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, ahol a csoportmérkőzések során egy találatot ért el.

- A 2008 júliusában zajló U19-es Európa-bajnokságon a magyar csapat a harmadik helyet szerezte meg.

- Ezzel az eredménnyel a válogatott kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságra, amely Egyiptomban került megrendezésre 2009. szeptember 24. és október 16. között. A tornán bronzérmet szerző magyar csapat kapitányát öt találatáért ezüstcipővel jutalmazta a FIFA.

honos1 cikkbe koman

Az olaszokkal 2012-ben lejáró szerződése után Krasznodarba, majd Szverdlovszkba igazolt, ahonnan - szintén lejáró szerződése után - a DVTK-hoz igazolt, onnan a török Adanaspor-hoz ment, utána pedig Iránba, a Sepahan FC-hez. Idén, alig két hete az Emirátusokba, az al-Hatta-hoz vezetett útja. Azt nem tudom, hogy miért alakult így, szerintem sokkal több volt ebben a pályafutásban, de mára már elkönyvelhetjük, hogy a nemzeti színekben lejátszott 36 meccsen szerzett 7 góljához már nemigen fog hozzátenni. Ezzel együtt is sok sikert kívánok neki, hiszen ifjúsági szinten ő, és akkori csapattársai olyan sikereket értek el, amilyenek azóta csak álmainkban jelennek meg...

A két játékos pályája pontosan megmutatja, hogy még ma is igen erős az egykori magyar területeken élők kötődése, még akkor is, ha adott esetben már nem feltétlenül beszélik a nyelvet, vagy ha szüleik nem is vallják magyarnak magukat. Ha jobban belegondolunk, ez nem is igazán honosítás, inkább csak az eredeti állapot visszaállításának nevezném. A következő részben viszont olyan játékosok pályáját elevenítjük fel, akik talán sokáig nem is tudták, hogy létezik egy ország, amit Magyarországnak neveznek…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!