Miért Magyarországot választják a román , mi hozzátesszük délszláv, ukrán stb. játékosok is…már aki nem kell nyugatra? Azért mert itt jobb az infrastruktúra, stabilabb a fizetés,  egészségügy jobbak az edzés körülmények na meg az adózás? Ló..! Egy két dolgot elfelejtettek a volt colafocin hozzátenni, persze megértem az állami megrendelésű médiában rossz is lenne ezeket leírni.

 

Magyarországon – hála focibolond miniszterelnökének – egy NB1 vagy NB2 klub szinte nyugati körülményeket tud biztosítani. Egyre ritkábban áll elő olyan helyzet, hogy valakit nem fizetnek ki – az is általában a magyar játékos nem külföldi, mert ez utóbbi tisztában van a jogaival. Nem lehet gond az edzőpályákkal, felszerelésekkel, de most jön a lényeg. Több pénzért kevesebb teljesítményt kell nyújtaniuk. Átlag heti egy meccs, semmi retorzió a kupakiesésért, és lássatok csodát, itt a nemzetközi kupaküzdelmek elkerüléséért megy a harc tavasszal nem annak eléréséért.

Magyarország nem a Balkán csak egypár sportegyesület - általában történelem társadalmi igény nélküli - székháza hiszi azt. Azok akiknek csak az a lényeg megkapaszkodjanak valamelyik bajnokságban és bezsebelhessék az állami támogatást. Mivel ezen egyesületeknek szinte nincs utánpótlása vagy ha van akkor is csak a látszat fenntartására működtetik, meg az újabb támogatások bezsebelésére –teljesítmény – kinevelt játékosok nélkül.

Ezek a fociklubok amik csak az állami bevételből vagy az odairányított szponzorok pénzéből élnek minden szakmaiságnak és a józan észnek ellentmondva, rontják meg a Magyar Labdarúgás levegőjét. Nem elég, hogy az állam pénzén élősködnek, hanem a rövidtávra szerződött idegenlégiósok visszaosztott pénzeiből is jelentősen profitálnak, tulajdonosaik vezetőik zsebét tömve, mindeközben pedig ellopják annak a kevés magyar fiatalnak is a játéklehetőségét akit még ez a rendszer sem tud eltüntetni. Nem sokan de még vannak ilyenek. Még több kárt okoznak akik ilyen utánpótlásműhelyekbe csábítják a magyar fiatalokat, mert itt motiváció híján csak azt tanulják meg, hogy a kispadról is lehetek milliomos. Kiölve ezzel a versenyszellemet motiválatlan bábbá teszik a futballunk jövőjét.

Ez a téma bőven megérné, hogy foglalkozzanak vele a nagyobb portálok de a sikerpropaganda arcunkba tolás fontosabb. A mezei szurkolóhoz csak annyi jut el nálunk jobbak a feltételek és azért jönnek ide az olcsóbb légiósok, de a miértekre soha nincs válasz mert nincsenek a kérdések feltéve.

Van még egy szegmens amiről aztán mindenki csak óvatosan fogalmaz, pedig tudjuk , hogy van…a bunda. Ma már nem végeredményeket bundáznak meg nagy számban hanem az élő fogadásokra játszanak…de ez egy másik cikk témája lesz.

Addig azonban ajánlok egy filmet amit érdemes megnézni azoknak akik meg akarják érteni akár a magyar bundarendszert.

A film címe a JÁTÉKMESTER. Egy német film igaz történet alapján.

Alább az eredeti cikk aki arra is kíváncsi ha még nem olvasta:

GSP.ro kiemeli, hogy a román első osztály csapatai nem mutattak be látványos átigazolásokat a télen, ellenben az utóbbi időkhöz képest váratlan tendencia az, hogy sokan a magyar bajnokság felé vették az irányt.

Délkeleti szomszédunk az utóbbi években összesen 11 játékost adott az NB I-nek, amely a lap szerint jobb körülményeket biztosít az érintettek számára. A magyar élvonalban kötött ki a keresettebb játékosok közül Lyes Houri (MOL Fehérvár FC), Andreias Calcan (Újpest), valamint sajtóhírek szerint napokon belül szintén a lilákat erősítheti Steliano Filip is – mindkét játékos közös megegyezéssel távozott Hagi klubjától. Valamint a román bajnok CFR Cluj alapemberének számító Andrei Peteleu is Magyarországon folytathatja pályafutását, ő állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat a Kisvárda csapatával.

“Komolyabb infrastruktúra, jobb fizetés”

A Houri-Calcan-Filip játékostrió ügynöke, Sergiu Bodea több tényezőt is megemlített, amiért a labdarúgói az NB I-be igazoltak, igazolnak.

– Romániánál már sokkal jobb az infrastruktúra Magyarországon, jobb edzési feltételek vannak, rendkívül jó az egészségügyi ellátás a játékosok számára, és egyes klubok jobb fizetéseket is tudnak kínálni. Ezenkívül lenyűgözött, hogy mennyi játékos-megfigyelő van jelen a budapesti mérkőzéseken. Ez jóval nagyobb esélyt kínál a fiatalok számára, hogy könnyebben felfigyeljenek rájuk, és ily módon rövid időn belül egy jobb szerződést írjanak alá nyugaton – mondta a menedzser az okokról a GSP-nek.

De nem csak ezek az érvek szólnak az NB I-be szerződés mellett a lap szerint. Egy másik indoklás megemlíti, hogy a magyar kormányzat úgy alakította a látványsportoknál az adózást, hogy azok kedvezőbbek lettek a játékosok és a klubok számára is, összevetve például a Romániában tapasztaltakkal. A GSP számításai szerint a magyar klubok átlagosan többet tudnak költeni a játékosok bérezésére, mint a románok.

Ahogy korábbi, az UEFA éves jelentése alapján készült cikkünkben írtuk, ezeknél az adatoknál érdemes figyelembe venni az alábbiakat: a környék országainak élcsapatai – akár egy Slovan Bratislava, akár egy Partizan Belgrád vagy a FCSB – még jobb fizetéseket tudnak adni a magyar topkluboknál, ám nálunk viszonylag kiegyenlítettek a bérek a mezőny további részéhez képest, egy magyar 10. helyezett alighanem jobban fizet, mint egy szerb, román vagy szlovák 10. helyezett.

A cikk két játékos helyzetére külön is kitért: kiemelik, hogy az egyik legfelkapottabb román játékos, Rus Adrián a MOL Fehérvár FC-hez igazolt, és korábban zajlott csata is azért, melyik ország válogatottjában szerepeljen. Külön említést érdemelt Gheorghe Grozav, aki jó teljesítményének köszönhetően még kapósabb lehet akár a magyar piacon is: ő a Kisvárda színeiben hét találattal a második helyen áll az NB I góllövőlistáján a nyolcgólos, de azóta már NB II-be szerződött Feczesin mögött.

Kitérnek rá, hogy Steliano Filip is azok közé tartozik, aki Románia helyett inkább Magyarországon szeretné felépíteni újra a karrierjét, és újra válogatott lenne 2016. novembere után, de a cikk arról is említést tesz, hogy a korábbi román U17 és U18-as válogatott Tamás Nándor a Puskás Akadémiában folytatta pályafutását, sőt, úgy döntött, inkább a magyar nemzeti csapatot választja a román helyett.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!