A hétvége hozott bőven meglepetéseket. Néhol borult a papírforma, több helyen pedig a csapatok helyett a játékvezetők vállalták a főszerepet. Az edzőknek tehát van miről beszélniük, de nézzük meg, hogy mit is mondtak, hogyan sikerült mondanivalójukat az MLSZ erénycsőszeinek megfelelő formába önteni.

 

DVTK - MTK: 1 - 1

Feczkó Tamás:

"Kényszermegoldásaink voltak a második félidőben, de azt kiemelném, hogy Szűcs Kornél nem a saját posztján játszva is remekül teljesített. A büntetőről nem akarok semmit mondani, mert akkor legközelebb a lelátóról nézhetném a meccset."

Két kényszerű csere; van ilyen sajnos. Egy rettenetes bíró; ez lassan normálisnak számít... Feczkó jól megkerülte a dolgot, nem kellett elmondania, hogy a játékvezető csak simán tehetségtelen, vagy valamilyen okból jó volt neki, hogy tévedjen. Ezt én sem tudom eldönteni, de a tény ettől még tény marad; a bírói ténykedés befolyásolta a meccs eredményét. Érthető a diósgyőri mester felindultsága, és ezúttal szépen is csomagolta mondanivalóját, az pedig külön dicséretet érdemel, hogy az ellenfelet nem hibáztatta, viszont kiválóan teljesítő játékosát megemlítette, pedig érezhetően csalódott volt az eredmény miatt.

Michael Boris:

"Jól felkészültünk a DVTK-ból, tudtuk, hogy hosszú indításokkal operálnak majd főként. Amikor megszerezték a vezetést, nehezebb lett a dolgunk, de a második félidőben egyre nagyobb fokozatba kapcsoltunk, fokozatosan vettük át az irányítást... Néha ilyen a foci, a tanulság, hogy ennél is több helyzetet kell kialakítani, vagy belőni azokból többet, de nem lehetünk így sem elkeseredettek."

Boris mester láthatóan jobban élte meg a meccset, de ami fontos, hogy tényleg készült csapatával a Diósgyőr játékára, nem is játszottak rosszul, de most ez biztosan nem ért három pontot. Még akkor sem, ha a második félidőre egy jobb MTK jött ki. A helyzetkihasználáshoz két észrevétel; ha a játékos nem elég képzett, vagy dekoncentrált, és ezért gyenge a hatékonyság, az éppúgy az edzőre tartozó dolog, mint hogy fizikálisan rendben legyenek a játékosok. Ebből a nyilatkozatból nem derült ki, hogy Boris ezt a tanulságot úgy fogalmazta meg, hogy megát is beleértette azok körébe, akiknek okulniuk kell a meccsből, de erős a gyanúm, hogy ez sem egy hárítás volt, hanem mintegy megjegyzés arra vonatkozóan, hogy merre kell továbbfejlesztenie csapatát.

 

Paks - Mezőkövesd: 1 - 2

Osztermájer Gábor:

"Egyszer talán nekünk is lesz szerencsénk, persze kell tenni érte, de szerintem mi már sokat tettünk. Várom azt a pillanatot, mikor jó lábtartás lesz… A cseréink is hozzátettek a csapat teljesítményéhez, és tényleg sajnálom a játékosokat, mert mindent megtettek, valamint a szurkolókat is. Két hét szünet jön, az erőnlétünkkel nincs gond, látszik még a hosszabbításokban is hajtunk, nyomunk, akarunk."

Szerencsétől beszélni egy edzői nyilatkozatban elsőre nem igazán tűnik szakmai megközelítésnek, de azzal együtt már bizony kicsit más a helyzet, hogy Osztermájer odatette, hogy tenni kell érte. Nyilván nem tudom, hogy mit tettek eddig a szerencséért, de elhiszem, hogy rengeteget edzenek, sokat dolgozik a stáb, de azért látni kell, hogy a Paksban nincs minőség, és véleményem szerint inkább ezen a nyomom kell elindulni, amikor a megoldásért tenni kell. Persze, az világos, hogy Pakson van egy véges költségvetés, ami ilyen keretet enged meg, de véleményem szerint akkor meg kell barátkozni a gondolattal, hogy könnyen előfordulhatnak ilyen meccsek.

Kuttor Attila:

"Kicsit más felfogásban játszottunk, örülök, hogy nyertünk. Cseri lövésénél nem gondoltam, hogy ott köt ki a labda, ahol kikötött. Nagy gólok ezek, de voltak olyan lehetőségeink, amelyeket ki kellett volna használni. Tovább kell dolgoznunk, hogy eredményesek legyünk, kicsit útkeresésben vagyunk."

Fontos kiemelni, hogy a meccs előtti nyilatkozatában is említette a kövesdi mester, hogy ezúttal mást fog látni a tisztelt nagyérdemű, és lám, így is lett! Érezni a nyilatkozatból, hogy örül a góloknak, örül annak, hogy ilyen komoly bombákkal nyertek, de annak már nem, hogy kevés volt az igazán kidolgozott helyzet, és azokat viszont egyáltalán nem sikerült értékesíteni. Úgy tűnik, hogy tényleg útkeresés van, mert a mostani kerettel a tavalyi játék nem működik megfelelő hatékonysággal. Ez most Kuttor számára egy nagy próbatétel, hiszen valószínűleg ki kellett lépnie kicsit a komfortzónájából, és az eddig megszokott kliséket elhagyva egy új rendszert kell kiépíteni. Egyelőre döcög, de biztos vagyok benne, hogy eredményesebb lesz a jövőben a Kövesd, mint a bajnokság eddigi, illetve az előző bajnokság utolsó meccsei. 

 

Budafok - Fehérvár: 1 - 4

Csizmadia Csaba:

"Azzal már a mérkőzés előtt is tisztában voltunk, hogy egy nagyon jó csapattal fogunk találkozni, a Vidit nem kell bemutatni senkinek. Sajnálom, hogy a végére egy viszonylag nagy arányú vereségbe szaladtunk bele. Nem érzem úgy, hogy ez benne volt a mérkőzésben, természetesen megvoltak a lehetőségeik, de ugyanúgy nekünk is. Nagy probléma nincsen, javítani fogjuk a hibáinkat, kielemezzük a mérkőzést, és abból kiindulva készülünk a következő fordulóra. Benne van a fociban, hogy néha ilyen pofonkat kapunk, ezeket el kell kerülnünk a jövőben."

Ott a pont! Tudjuk, hogy Csizmadia Csaba csapatát el tudja helyezni a hazai futball térképén, és most azt érzem ebből a nyilatkozatból, hogy most is igyekszik a jó oldalát nézni a mérkőzésnek. Az nem véletlen ugyanis, hogy a hibák javítását emlegette, szinte biztos vagyok benne, hogy ezek eddig nem nagyon jöttek ki, és most a mérkőzés olyan új szempontokat hozott az elvégzendő feladatok sorába, amivel eddig talán nem is nagyon foglalkoztak.

Márton Gábor:

"Rászolgáltunk a sikerre, sok helyzetet dolgoztunk ki, szép gólokat szereztünk. Ez az, amit várok a csapattól, pontosabban azt, hogy vállalják fel a tizenhatosról és a tizenhatos környékéről a gólt eredményező megoldásokat... Bízom benne, hogy ezzel a győzelemmel bizonyítottuk a szurkolóinknak, hogy ez a csapat jó és reményeim szerint még jobb lesz!"

A fehérvári mester óriási tehertől szabadult meg, ez kihallható nyilatkozatából. A korábbi hetekben nem sokan hitték el neki (többek között én sem, be kell vallanom...), hogy egyre többet lát abból, amit edzésen gyakorolnak, és amit kér játékosaitól. Most a csapaton a sor, hiszen, ha tudnak így játszani, most már nem engedhetik meg maguknak, hogy újra szétessenek. Az elmúlt pár meccs rettenetes játéka után most végre önbizalommal kezdhetnek neki a munkának, és a kéthetes szünetben biztosan lesz rá lehetőség, hogy tovább csiszolják a játékot. Erre a mester szavai szerint komoly szükség is lesz, mert öröme mellett a végén azért odatette, hogy van még tere a fejlődésnek!

 

ZTE - FTC: 1 - 2

Boér Gábor:

"Nem tudom elmarasztalni a játékosokat, hiszen sikerült méltó ellenfelének lennünk egy nemzetközi szinten is erős Fradinak. Nem szabad, hogy ez a meccs megtörje az önbizalmat, hiszen, ha tudunk továbbra is fejlődni, akkor az ilyen meccseken is pontot, pontokat tudunk majd szerezi."

Országos kettes volt ez a meccs, de aztán azért nem is volt olyan egyszerű feladata a Fradinak. Az, hogy a bíró mintha másik meccset nézett volna, mindkét csapatot visszavetette kissé, és ha kicsit kevésbé tördeli a játékot a sípmester, még sokkal élvezetesebb is lehetett volna a meccs. Boér Gábor kissé elfogultan nyilatkozott, hiszen az nem említette, hogy csapata jó ideig emberelőnyben játszott, és így tudott méltó ellenfélként fellépni, de a tény attól még tény marad; végig nyílt volt a meccs. A kiállítás meg nem az ő dolga, az Rebrovnak okozhatott komoly fejfájást...

Szerhij Rebrov:

"Nagyon nehéz volt tíz játékossal végigjátszani ezt a mérkőzést, de a csapat igazán karakteres volt, a második félidőben fontos gólt szereztünk. Nem volt sok helyzete az ellenfélnek, jól megálltuk a helyünket a pályán. Próbáltam egyensúlyt tartani a pályán."

Rebrov nagyvonalú nyilatkozatában nem említette a kiállítást, csak a tényt, hogy kevesebben lettek eggyel, ami miatt át kellett szerveznie csapatát. Jó tapasztalat lehetett a nemzetközi mérkőzés, mert a most eggyel kevesebben lévő Fradi hasonlóan jól zárt, úgy tűnik, lassan egyre kiforrottabb lesz a játékrendszer. Csapata nem csak a három pontot, hanem a nem éppen bőkezűen mért dicséretet is megkapta mesterétől, ami ebben a helyzetben bizony tényleg kijárt! Úgy tűnik, hogy a szervezett védekezés az alapja mindennek, de - mint hallhattuk - ez nem önmagáért való, hiszen az egyensúlyra való törekvés említése azt jelenti, hogy a védekezés nem cél, hanem eszköz!

 

Felcsút - Újpest: 3 - 2

Hornyák Zsolt:

"Kár, hogy mi kaptunk kettőt, de számomra fontosabb, hogy elvileg lefutottuk és lefociztuk az ellenfelet. Az elmúlt két hét mély nyomot hagyott bennünk, nagyon nehéz volt most is összeállítani a csapatot, van, aki csak kétszer edzett velünk, még ismerkedünk, másodszor vagy harmadszor találkozott egymással a fél csapat. Azt hiszem, a jövőben lesz mire vagy kire építeni. Nem tudtuk mindenkiről pontosan, hogy megüti-e az NB I-es szintet, volt, hogy csak “kitippeltük”, de megmutatták a játékosok, hogy maximálisan hozzá tudnak adni a csapat játékához."

A nyilatkozat első fele erősen túlzó, és itt már egy kis önértékelési probléma is van, ugyanis az Újpest a 41. perctől emberhátrányban játszott, és tíz emberrel lőtte meg két gólját. Nekem a megítélt büntető is minimum véleményes... A második rész azonban teljesen rendben van, ugyanis tényleg az van most Felcsúton, hogy egy új csapatot kellett építeni menet közben, és ha innen nézzük, akkor tényleg szép eredmény a három pont otthon tartása.

Predrag Rogan:

"Először is gratulálok a Puskásnak a győzelemhez. Nem játszottunk jól, hiába lőttünk két gólt is emberhátrányban is, ez nem az az Újpest, amelyet a pályán szeretnék látni, nem erre számítottam. Van mögöttünk három meccs, most össze kell kapnunk magunkat, fel kell állnunk, előre kell néznünk, le kell vonnunk a tanulságokat, át kell beszélnünk mindent, és vissza kell találnunk a helyes útra! A Puskásnak ma több energiája volt és több szenvedély volt a játékában, ami nagy probléma, ebben az Újpestnek kellene kiemelkednie."

Rogan sem kötött bele a bírókba, nem is említette a dolgot, viszont úgy tűnik, hogy a motivációval gondok vannak. Rogan többes szám első személyben beszél a teendőkről, tehát továbbra is úgy gondolja, hogy nem kizárólag a játékosok szintjén van probléma. Engem meglepett, hogy a múlt heti nyilatkozata után ("több fegyelem kell") mintha nem nagyon történt volna e téren semmi... Azt viszont meg kell mondanom, hogy ezúttal elmeccselte magát a mester, és ezt talán illett volna említeni. És talán még ennél is fontosabb; egy mondatot minimum megért volna Pajovic kritikán aluli teljesítménye...

 

Honvéd - Kisvárda: 1 - 2

Bódog Tamás:

"Nem néztünk ki jól, fájdalmas vereség volt. Taktikailag az első félidőben nem voltunk ott fejben. Hibákat halmoztunk, a hiba a játék része – azzal nincsen gond, de túl sok egyéni és egyszerű hiba van, ami egy ideig feldolgozható, de utána már fájó. Sajnos játékban, minőségben nem tudtunk hozzátenni a mérkőzéshez. A szurkolói reakciók? Igazuk van."

Ami a legfontosabb; nincs kamu, nincs mentegetőzés, a tények pedig azt mutatták, hogy nagyon nincs rendben a csapat. Azt nem tudom, hogy mi történik Kispesten, de az eléggé szemet szúr, hogy a játékosoktól nem azt látjuk a pályán, amit Bódog csapataitól megszoktunk. Ebben az értelemben jogos a nézőtéri kritika, ugyanakkor én azt is boncolgatnám (ha Kispest drukker lennék), hogy mi történik az öltözőben, és hogy a játékosoknak milyen felelőssége van abban, hogy ez a meccs (is) így sikerült...

Supka Attila:

"Nagyon fontos volt ez a mérkőzés számunkra! Azért volt fontos, hogy a játékosok lássák, hogy miért dolgoznak hétről hétre. Az első félidőben jól játszottunk, több lehetőségünk is volt, de sajnos nem sikerült mindegyiket kihasználnunk. a második játékrészben már kapkodó volt a játékunk, és a végén már az eredmény megtartás volt a legfontosabb."

Bizony, Kisvárdán most minden lehetőséget meg kell ragadni, mert eddig nem láttunk tőlük igazán jó teljesítményt. Érthető a mester öröme, de ha reálisan nézi, azt a meccset inkább a Kispest vesztette el, és nem ők nyerték meg. De erről biztosan szó lesz majd, a nyilatkozat most azért volt fontos, mert végre dicsérni lehetett, és kicsit az önbizalmat építeni ezzel. A második félidő kapkodó játékának említése is biztosan egy megtárgyalandó téma lesz a következő két hétben, nem hiszem ugyanis, hogy Supka Attila figyelmen kívül hagyná ezt a körülményt.

 

A nyilatozatokból kitűnik, hogy az edzők már nem is foglalkoznak a bírókkal, vagy ha mégis, azt olyan formában, csak úgy szőrmentén érintve a témát, hogy az semmiképpen ne sértse a sportág vezetését... Most azért volt egy-két aránytévesztés, de összességében azt mondhatom, hogy senki nem süllyedt a korábbi évek szintjére, és nyilvánvaló, hogy az edzők pontosan tudják, megnyilatkozásaik üzenetek is egyben. Remélem, azok, akiknek szólnak ezek a mondatok, tudják, és meg is értik őket!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!