Bár csak a 2021/22-es idényben jön a UEFA Konferencia Liga, de már most igencsak fontos lenne, hogy készüljünk rá, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel vághatunk bele a szegény ember Európa Ligájába… Az egész liga csak arra jó, hogy a feltörekvő csapatokat távol tartsa a top-csapatoktól, és az egyébként is megcsappant szponzori pénzek miatt ne érje meg részt venni benne? Van ebben valami, de most még tehetünk valamit annak érdekében, hogy kevésbé fájjon!

 

Semmilyen jó véleményem nincs erről a sorozatról, mert akárhogy is nézem, ma már annyiféle szabály szerint szegregálják az európai klubfocit, hogy egy kisebb bajnokságban szereplőnek gyakorlatilag lehetetlen feladat egy komolyabb BL, vagy EL eredményt elérni. Kezdődik az egész a koefficiens témakörével. Ez az UEFA szerint arra szolgál, hogy lehetőleg hasonló képességű csapatok szerepeljenek egymás ellen, végig kiélezett legyen a verseny. Szép cél, csaknem igaz!

Ott van a csavar a dologban, hogy a múltbéli eredmények semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve, de ez még a kisebb probléma! Az viszont már sokkal komolyabb gond, hogy a matek az ország-koefficienstől indul! Így azon országokból ugyanis, ahol van pár olyan csapat, amelyik rendre ott van az EL és BL elején, olyan együttesek is hihetetlen fórral indulnak, akiknek eleddig semmiféle nemzetközi tapasztalata nem lehetett… Igen, ők feltörekvő csapatok, ahogy például Kelet-Európából is vannak ilyenek, csak az ország-koefficienseik miatt ők sokkal nehezebb helyzetből indulnak.

Egész egyszerűen nem tudok egyetérteni azzal, hogy egy gyengébbnek titulált csapatot nehezebb próbák elé állítunk, mint amiket a papíron jobbaknak könyvelünk le! A fair play nem éppen az ellenkezőjét követlené meg???

És akkor most jön ez a szörnyszülött, ami nem szolgál mást, mint azt, hogy az EL-t kiemelje és a BL-hez hasonló szintre emelje azzal, hogy egész egyszerűen eltávolítja a kisebb bajnokságok szereplőit az indulók sorból! Nekem már is vérlázító, hogy egy BL-be egyes országokból nem csak a bajnokok kerülnek be, de a szegregáció ilyen szintje egyenesen pofátlanság! A helyet ugyanis az, hogy 2021/22-es idény hazai bajnokságának és kupameccseinek lezárása után egy csapatunk indulhat a BL-ben, míg a bajnoki második és harmadik a Konferenciában, ahogy a kupagyőztes is. Amennyiben a BL selejtező köréből kiesik bajnokunk, akkor ő is ide kerül, ha viszont később esik ki a BL-küzdelmekből, akár még az EL-ben is próbálkozhat.

Mindezh miért van? Mert bizony azon országok csapatai, melyek a 30. helyezésnél alacsonyabb szinten vannak a koefficiens alapján, kizárólag ilyen feltételek mellett indulhatnak el európai kupaküzdelmekben. Európa keleti feléből – a mostani állás szerint – Oroszország (7. hely), Ukrajna (9.), Csehország (15.), Szerbia (19.), Horvátország (20.), Fehéroroszország (26.), Bulgária (27.), Románia (28.), Lengyelország (29.), és Szlovákia (30.) is megelőz… Szintén megelőz, de indulásuk ellenére sem tudom őket idesorolni, mert nem Európában vannak: Kazahsztán és Azerbajdzsán.

Nos, eléggé látványos, hogy környezetünkben mindenkinek kicsit kedvezőbb a helyzete, és ezen bizony gyorsan változtatni kell! Mert kikkel fogunk akkor játszani három selejtezőkört, és egy rájátszást, míg eljutunk a csoportkörig? Luxemburgi, albán, moldovai, máltai és hasonló csapatokkal. Na meg persze azokkal a csapatokkal, akik az EL-ből, és a BL-ből ide ejtőernyőznek! Magyarul; ha nem sikerül a 30-on belülre kerülni, azt fogjuk látni, hogy mindenféle dzsunga országba, jó messzire el kell menni semmi pénzekért, majd, amikor a csoportkörre kerülne sor, jönnek a levitézlett top-csapatok, és jól megnyerik a sorozatot… És persze viszik az ott már komolyabb pénzeket is!

Köszönöm szépen UEFA, ennél nagyobb diszkriminációt csak bizonyos államok alkalmaztak a múlt század ’30-as éveiben. Persze az is jó üzlet volt pár kiválasztottnak, és ez most sem lesz másképp…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!