A történelem során összeakadtunk párszor, de mára szerencsére tényleg csak a pályán akadhat össze bajszunk. Bármilyen meglepő, de Oroszország ellen mindössze hétszer léptünk pályára! Az első két meccset még 1912-ben vívtuk meg, utána pedig hetven év pauza következett. Ja, igen, a Szovjetunió… A kommunista birodalom ellen aztán nem ment olyan fényesen, de ugye volt némi befolyás… Nézzük tehát, milyen eredményekkel vívtuk meg csatáinkat a muszkák ellen!

 

A két első meccsen összesen 21 gólt szereztünk, és egyet sem kaptunk (9:0 és 12:0)… Nem csoda, hiszen az első futball-géniusz, Schlosser Imre (akkor még FTC) egyenesen hetet vállalt, de tőle csak egyetlen góllal maradt el a szintén csodás gólokat szerző Kertész Imre (MTK). Itt aztán snitt, és legközelebb csak 1993-ban találkoztunk Oroszország csapatával.

Mi történt közben? Az oroszok szovjetek megtanultak focizni, sőt Valerij Lobanovkij személyében még a futball-történelem egy maghatározó alakját is kinevelték! Az ő személye ékes példa arra, hogy Oroszország közel nem egyenlő a Szovjetunióval, ugyanis Lobanovszki úgy volt orosz, mint én japán… Ukrán lévén a számunkra csúfos kudarcként megélt irapuatói katasztrófát az általa edzett Dinamo Kijev-re alapozta, és talán mondanom sem kell, hogy a Kreml atyuskáinak ehhez a csapathoz vajmi kevés közük volt…

Megtanultak focizni… Igen, kapizsgáltak valamit, de közben a kommunista eszmékkel, és a Junoszty tévékkel együtt focijukat is exportálták (értsd: ránk erőltették!), így hazai helytartóik hatékonyan kiirtották az egykor a világ élvonalába tartozó magyar futball-kultúrát… Ahogy a rettenet kis tévé sem volt alkalmas arra, hogy nézzük, lassan a magyar foci is egyre inkább nézhetetlenné vált. Köszönet érte azoknak Átkozottak legyenek, akik a tudatlanság és a szorgalom combo-jának pusztító erejével tették ugarrá a szépen termő magyar futball termőföldjét!

Oroszország ellen tehát úgy áll a mérleg, hogy a 7 meccsen 2 győzelem, és 1 döntetlen mellett 4 alkalommal szenvedtünk vereséget, míg a jogutód/jogelőd Szovjetunió ellen 22 meccsen 4 győzelem, 7 döntetlen és 11 vereség a mérleg. Ha ebből indulunk ki, akkor nem túl jók a kilátások, de ha abból, hogy az orosz foci éppen a helyére igyekszik (lecsúszóban van!), nálunk pedig végre mintha alakulna valami, akkor már nem is tűnik olyan veszélyesnek a dolog!

Végül utolsó győzelmünket elevenítjük fel egy videóban. 1978. október 10.-én a Népstadionban 35.000 néző előtt (az oroszok szerint 47.000) a tragikusan korán elhunyt agyalföldi zseni, Várady Béla szerezte meg a vezetést a 26. percben. Aztán jött Szokolai! Az akkor már a Fradi kötelékeihez tartozó gólvágó a 60. percben szerzett találatával alakult ki a végeredmény. Ez a győzelem sem volt elég azonban az Olaszországban 1980-ban rendezett Európa Bajnokságra, mindkét csapat elvérzett a selejtezők során. Egyedüli vigasz talán az lehet (így utólag…), hogy a szovjeteket megelőztük. Viszont a görögök kijutottak, hiszen kint 4:1-es vereséget szenvedtünk, míg itthon csak 0:0-ra futotta… Ettől még igazán komoly siker volt a szovjetek legyőzése 1978-ban! Íme:

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!