Csonka fordulóval folytatta az élvonal, most azonban nem bánkódik senki, hiszen a halasztások oka a Fehérvár és a Fradi európai kupamérkőzései voltak. Ezzel együtt Márton Gábor és Rebrov mester sem marad ki, tőlük a BL/EL meccsek után tett nyilatkozatokat fogom górcső alá venni.

 

Fehérvár - Reims: 0 - 0 (11-esekkel 4 - 1)

Márton Gábor:

"Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk már előzetesen is. Bármilyen formában is van jelenleg az ellenfelünk, mégiscsak egy nagyon nívós bajnokságban lépnek pályára hétről hétre. Óriásit melóztak a fiúk, nagyon nagyot küzdöttünk, helyenként jól játszottunk, helyenként voltak holtpontok, de összességében teljesen rendben volt a mérkőzés. A tizenegyes-párbaj már a hidegvér kérdése volt, ezúttal mi voltunk a nyugodtabbak."

Érdekes volt látni, hogy az elviekben minden elemében jobb ellenfél nem tudott felpörögni, míg a fehérváriak mindent beleadtak az elejétől, és ahogy telt-múlt az idő ez a helyzet egyre inkább a Fehérvárnak kedvezett. Nem nagyon látszott fáradtság sem, így - még ha voltak is nehéz pillanatok - teljesen megérdemelten jutott tovább a hazai gárda. A nyilatkozatban az a különleges, hogy ezt szinte minden hazai meccs után is elmondhatja a tréner, mert bizony itthon is hasonló a helyzet; elég döcögős a játék, de láthatóan jól szervezett a csapat, és a végén rendszerint a Fehérvár jön ki jól a mérkőzésből.

David Guion:

"Egy igencsak robusztus ellenféllel találtuk szembe magunkat, öt hátvéddel állt fel a MOL Fehérvár FC. Nagyon sokszor védekeztek vonalban, nehéz volt megkerülni őket és még nehezebb volt helyzetbe kerülnünk. Amikor nálunk volt a labda, akkor is inkább csak kontrákból tudtuk megindítani támadásainkat. Ellenfelünk nagyon jól zárta a tereket. Részünkről leginkább a kezdeményezés hiányzott, valamint a játékunk minősége is sok kívánnivalót hagyott maga után."

Pontosa fogalmazás, jól leírja azt, hogy mi történt a pályán, de semmi több. Ami elhangzott, azt mindenki láthatta a meccsen, a nyilatkozat nem tesz hozzá semmit az egészhez. Érdekes, hogy nekem az volt az érzésem, hogy a pályán sem igazán tett hozzá Guion, mert amikor látható volt, hogy milyen rendszerben játszik a Fehérvár, és az is látszott, hogy ez ellen a vendégek nem nagyon képesek gólhelyzetbe kerülni, nem változtatott, cseréivel sem módosult csapata játéka...

 

Molde - Ferencvárosi TC: 3 - 3

Szerhij Rebrov:

"A tapasztalat hiányzik, hogy az ilyen fontos mérkőzéseken végig jó teljesítményt nyújtsunk. Ránk jöttek a második félidőben, de hazai pályán meglesz a lehetőségünk bizonyítani. Nem tudok még most tanulságot levonni, meg kell várni a második meccs eredményét. Ugyanannyi esélyünk van a továbbjutásra, mint a meccs előtt volt. A Molde is erős csapat, megérdemelten van itt a playoffban."

Az ukrán mester elég visszafogottan nyilatkozott, de azt azért nem hiszem, hogy hasonló stílusban fogalmazott volna az öltözőben. Bizony a Fradi elég nagyot hibázott, amikor a kétgólos vezetést elherdálva még a döntetlenért is meg kellett küzdenie! Tapasztalat: erről pont csak azt gondolom, hogy csak egyszer kell megérteni, hogy a nemzetközi szint nem ugyanaz, mint a hazai, így nálam ez nem komoly érv, de hozzá kell tenni, hogy ez a kisebb pofonnal felérő Molde-feltámadás valószínűleg nem fog problémát okozni, így jó tapasztalat volt mégis. Aki látta a meccset tudja, hogy a focit a Fradi játssza, így nem lehet kérdéses a továbbjutó személye, de azt meg a játékosoknak - főleg ezek után! - kell tudniuk, hogy nem lehet leereszteni egyetlen pillanatra sem! Rebrov ezért lehetett nyugodt; tudta, tudja, hogy csapata kiharcolja a végső győzelmet.

Erling Moe:

"A mérkőzést meg kellett volna nyernünk, annak ellenére, hogy könnyű gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek. A második félidőben mindent »feltettünk a pályára«, úgyhogy büszke vagyok a csapatra, még ha az eredmény miatt, főleg annak alakulása miatt kicsit csalódottnak is érzem magam. Győzni megyünk Budapestre, ma bizonyítottuk, hogy képesek lehetünk erre."

Érdekes, hogy mennyire más a labdarúgás értelmezése északon, és nálunk... Én ugyanis semmi olyat nem láttam az ellenféltől, amiben ne lenne jobb a Fradi, góljaikat pedig sokkal inkább a vendég-csapat ajándékozta, semmint fordítva! Értem én a magabiztosságot, nem is lehet másként, csak a győzelemért menni, de most a Molde-nek nem sok esélye van - ha a Fradi tényleg tanul saját hibájából!

 

Felcsút - Mezőkövesd: 1 - 0

Hornyák Zsolt:

"Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, ami be is igazolódott. Tudtuk, hogy a mezőkövesdiek öt védővel fognak játszani, a második félidőben pedig olyan is volt, hogy tízen védekeztek. A középpályán még van bennünk fejlődési lehetőség, lehetünk még jobbak, bízom benne, hogy napról napra fejlődni fogunk. Egy védekező felfogású ellenfél ellen nagy siker számunkra az 1-0-s győzelem."

Hornyák mester egyre jobban lekerekíti mondanivalóját... A "középpályán még van bennünk fejlődési lehetőség" az én olvasatomban annyit jelent, hogy a Felcsútnál a középpálya olyan sok helyzetet szórt el, annyit hibáztak a végjátékban, ami igen ritkán látható az NB1-ben! Igen, addig rendben, hogy kialakították a helyzeteket, de aztán... Ha valaki esetleg visszanézné a meccset, láthatja, hogy brutális mennyiségű helyzet/helyzetecske/kiugratás/kulcspassz vérzett el az említett csapatrészen.

Kuttor Attila:

"Volt egy vagy két lehetőségünk az egyenlítésre, de a mai mérkőzésen talán egy pontot sem érdemeltünk. A gólig kiegyenlített volt a játék, utána viszont voltak nagy helyzetei az ellenfélnek. Ma nem működött jól a csapat, nem érdemeltünk többet."

Kuttor ezúttal sem beszélt sokat, de a tények makacs dolgok, és azok bizony benne vannak ebben a három mondatban. Különösen za hangsúlyos, hogy ezen a meccsen nem érdemeltek egy pontot sem, hiszen, ha valaki csak a végeredményt látja, azt gondolhatja, hogy ez egy szoros meccs volt. Pedig dehogy! Én azért azt gondolom, hogy ebben az esetben is kicsit másként hangzott ez az öltözőben, mint a széles nyilvánosság előtt tett nyilatkozat! Hozzá kell tennem még, hogy mintha Kuttornál kicsit alább hagyott volna a lelkesedés, mintha nem lenne benne olyan tűz, mint egy évvel ezelőtt.

 

Paks - MTK: 4 - 0

Bognár György:

"Többet kaptam, mint amit négy nap elteltével vártam! A játékosok fogékonyak voltak az újra, labda felé védekeztünk, tulajdonképpen azt játszottuk, amit az MTK szokott, csak mi most jobban. Ismertem a csapat játékát, ami eddig egy saját térfélen megszerzett labdából történő indulásra alapozott. Én most azt kértem a srácoktól, hogy már az ellenfél oldalán támadjunk le, és próbáljuk ott megtartani a játékot. Egyelőre ennyi volt a differencia."

Az tény, hogy változott némileg a Paks játéka, és azt sem vonom kétségbe, hogy erre Bognár Györgynek komoly ráhatása volt, ugyanakkor látni kell, hogy a munka csak most kezdődik, ez eddig szerintem csak arról szólt, hogy a játékosok bemutatkoztak az új edzőnek. Ez jól sikerült, de én most mégis úgy érzem, hogy nem annyira a Paksnál van ennek a számomra meglepő eredménynek a megfejtése, hanem sokkal inkább az MTK-nál, meg a kiállításnál... A Paks játékára pedig térjünk vissza majd olyan 8-10 meccs után. Most elég annyi, hogy négy gól az mégiscsak négy gól, megsüvegelendő!

Michael Boris:

"A félidő vége előtt jött a piros lap, a 11-es, vagyis a Paks vezető gólja. A szünetben próbáltunk változtatni, mindent annak érdekében megtenni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de ők lőtték az újabb gólokat, így övék lett a 3 pont – megérdemlik a gratulációt. Kikaptunk, a célunk nem változott: minimum 45 pontot mielőbb elérni, így a Budafok elleni meccs fontos lesz."

Boris azzal kezdte, amit Bognár "nagyvonalúan" kihagyott a képletből. Bizony, nekem igen furcsa volt ez a fajta kettős büntetéssé avanzsált ítélet, mert szerintem sem a 11-es, sem pedig az előtte befújt szabálytalanság nem volt olyan súlyú, ami a sárgát ért volna... Ezzel együtt is látható Boris nyilatkozatából, hogy mi is történt; hátrányban átszervezte a csapatot, hogy visszajöjjenek a meccsbe, de ez nem vezetett eredményre, az emberhátrány, és a pontszerzésre törekvő játék combo-ja végzetesnek bizonyult. Nem hiszem, hogy ezt most nagy tragédiaként élik meg a Hungária körúton, ugyanakkor ideje lesz kicsit rendet tenni, és a korábban látott, igen fegyelmezett játékhoz!

 

ZTE - DVTK: 3 - 1

Boér Gábor:

"Magasan védekeztünk, és igyekeztünk már az elején megfojtani az ellenfél akcióit. Készültünk a hosszú labdákra, ezt is sikerült levédekezni, nagyon minimális lehetősége volt a vendégeknek a gólszerzésre, mi viszont hamarabb is lezárhattuk volna a meccset. Azt viszont sajnálom, hogy ismét pontrúgást követően kaptunk gólt, erre sokat készültünk, mégis beleléptünk ugyanabba a folyóba. Csak a lefújáskor nyugodtam meg, mert ha a hajrában a DVTK pontrúgásból vagy egy ívelést követő lecsorgó labdából szépít, akkor meleg lehetett volna a vége, bár hozzáteszem, kontrolláltuk a mérkőzést, nagy nyomás nem volt rajtunk."

Egyre jobban összeáll a Zeg, és kétségtelen, hogy megint valami olyan történik, ami csak nagy ritkán szokott; egy olyan társaságot sikerül összekovácsolni, amire elsőre nem sokan tettek volna fel pénzt... Most pedig azt látjuk, hogy az élvonal egyik legfiatalabb edzője lemeccseli azt a Feczkó Tamás vezette csapatot, ahol érzésem szerint komoly előrelépés volt az utóbbi időszakban a korábbi kiesés ellen menekülő státuszból. Boérra jellemző a maximalizmus; egy jó, és tényleg nehéz meccs tán, amit csapata behúz, azért talál olyan pontot, amin csiszolni kell... Talán elsőre ez furcsa lehet, de ha jobban belegondolunk, ez az amitől mindig fejlődhet egy csapat, hiszen olyan soha nincs egy klubnál sem, hogy akkor most kész van a dolog, tökéletes minden, és ezen túl már csak le kell másolnia magát a csapatnak hétről hétre...

Feczkó Tamás:

"Az első beadásból gólt kaptunk, ami meghatározta a mérkőzés képét. A kétgólos hátrányra jól reagáltunk, még az első félidőben ki lehetett volna egyenlíteni. A második félidőben kapkodtunk, siettettük a támadásokat, és nem volt nálunk a labda. Nem találtuk a megbeszélt passzsávokat, nagyon sok technikai hibát vétettünk az ellenfél térfelén, nem tudtuk a szélén megbontani a védelmüket. A második labdák háromnegyedét a hazaiak szerezték meg, emiatt nagyon sokat kellett visszafelé védekezni. Ekkor már az ellenfél térfelén játszottunk, igaz nem abban a zónában, ahol szerettünk volna, de bosszantó, hogy igazán nagy helyzetet nem tudtunk kialakítani."

Igaz, a Diósgyőr az első félidőben annak ellenére is jobbnak tűnt, hogy kapott két gólt, mert akkor még benne volt a játékukban a gól. A második félidőben viszont igencsak szemet szúrt az, amit Faczkó sem felejtett ki; szinte minden lepattanó azonnal a Zeténél landolt, és a labda nélkül egyszerűen nem tudtak kibontakozni, amikor meg a vége felé támadtak, abban sem volt átütőerő. A második labdákról; nem tudom, de szerintem ezt edzői szinten kell megoldani, mert nekem úgy tűnt, hogy egész egyszerűen nem jól vannak feltéve a pályára a játékosok, vagy nem hajtották végre az edzői utasításokat! Ezen a ponton tehát nekem kicsit sántít a nyilatkozat, én elvártam volna legalábbis némi önkritikát.

 

Kispest - Újpest: 1 - 2

Bódog Tamás:

"Jól kezdtük a mérkőzést. Vezettünk, uraltuk a meccset és semmi jele nem volt annak, hogy ilyen szinten kicsúszik a találkozó a kezünkből. A második félidőre viszont rosszul jöttünk ki az öltözőből, az Újpest lelkesen futballozott és a végén kikaptunk. Ha nem is túl biztonságosan játszottunk a szünet után, de túlságosan messziről fogtuk az embert, későn értünk oda, passzívak voltunk, csak üldöztük a labdát. Voltak ugyan időszakok, amikor jobban ment, de összességében az Újpest jobban futballozott."

Értem én, amit Bódog mond, de nem értem, hogy mi zajlik a pályán! Mintha semmi nyoma nem lenne a gegenpressing-nek, de még akkor sem látom ezt, amikor pedig jó periódusban van a Kispest. Nekem úgy tűnik, hogy ez nem Bódog játéka, olyan kicsit mintha hallgatna tanácsadókra, súgókra, megmondóemberekre, vagy nem is tudom, hogy kikre... Mert bizony az ó csapatánál nem fordulhat elő az, amiről beszélt, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ennyire szellős legyen a védelem! Különösen pedig nem ezt vártam volna egy olyan csapat ellen, akik az első félidőben ismerkedtek meg egymással, a másoldikban pedig már néha érezték is, ki merre mozog... Összességében tehát azt kell mondjam, nem értem mi történik Kispesten, és miért nem látom azt a focit, amit Bódogénak érezhetnénk. Vagy ez nem is létezik?

Predrag Rogan:

"Amit a második félidőben láttunk az Újpest részéről, az azt mutatta, hogy megérdemeltük a mai találkozón a győzelmet. Főleg azért, mert a játékosok beleadták szívüket, lelküket ebbe a csatába, sokat áldoztak ezért a diadalért, úgy hogy elégedetten távozunk a Honvéd “otthonából”. Gratulálok mindkét csapatnak a teljesítményéért, de ma mi voltunk a jobbak... Volt nyilván kockázat az új játékosok bevetetésében, de épp azért hoztuk őket, mert úgy láttuk, minőséget és erősítést jelentenek a csapatnak. Elégedett vagyok bemutatkozásukkal."

Rogan tudhat valamit pszichológiáról, valahogy biztosan képes hatni játékosai lelkére, mert bizony a második félidőre mintha másik csapat jött volna ki. Ez kitűnik a nyilatkozatból is, mert azt azért - nagyon helyesen! - nem mondta, hogy jól is játszott az Újpest! Mert bizony ez nem volt jó játék, ugyanakkor most látszott az (ahogy az előző bajnokság végén is), hogy mennyit számít az, ha nem egy érzéketlen fatuskó, hanem egy emberi lélek nyelvén is értő edző ül a kispadon! Ez persze hosszabb távon még nem elég, de jó alap lehet ahhoz, hogy egyszer majd a játék is olyan legyen Újpesten, mint amit a szurkolóik is elvárnak.

 

Ezen a héten tehát volt minden, meglepetések, nagy gólarányú győzelmek, fordítások, tizenegyes-párbaj, és összességében azt hiszem, hogy nem lehetünk elégedetlenek. Bár tudom, hogy a vesztes csapatok szurkolói nem így érzik, ha egy szinttel magasabbról tekintek a magyar foci egészére, akkor azt kell mondjam, van némi előrelépés! Persze nem kell ettől azonnal odalenni, nincs ok a pezsgő-bontásra, de - egy pár érthetetlen momentum ellenére - úgy tűnik, hogy lassacskán csak beindul a gépezet, és talán idővel majd tisztul is a mezőny.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!