A cím ellenére nem a Vasasról szólnak az alábbi sorok, de az ő kirívó példájuk rámutat arra, hogy miért nem működik a hazai foci azon a szinten, mint amit elvárnánk. Legalábbis ahhoz képest, hogy mennyi pénz került 2010-től a rendszerbe, és kerül ma is.

Mielőtt azt gondolná bárki, hogy ez a szurkolói "semmi se jó" megközelítés, azt meg kell jegyezni, hogy szinte biztosanb nem elégedettek azok a döntéshozók sem, aik az utóbbi években megteremtették azokat a feltételeket, amit ma már adottságként kezelnek sokan, holott évtizedekig egyáltalán nem volt értelemszerű, hogy egy első osztályban játszó csapatnak edzőközpontja, és minden földi jó (igazi fű, műfű, fedett pálya, edzőterem, a regenerálódást szolgáló létesítmények, gépek, berendezések, magasan képzett szakemberek, stb, stb) adott legyen a megfelelő szintű sporttevékenységre. Még egyszer: ez az első osztályban sem volt mindenütt adott! Sőt, inkább kivételnek számított, ha egyáltalán volt ilyen dúsan kistafírozott klub a honi foci világában!

De ma már nincsenek ilyen problémák, hiszen nagyjából minden megépült, mindenütt adottak a megfelelő feltételek (persze mindig lehet fejleszteni, nem kérdés!), a csapatok a saját szintjüknek megfelelő, sőt olykor azt meghaladó feltételek mellett készülhetnek a bajnoki megmérettetésekre. De nem csak itt volt komoly változás, hanem abban is, hogy a folyó kiadások, a mindennapi működés is biztosított, mi több a focisták fizetései soha nem látott mértékben emelkedtek. Korábban sokszor hivatkoztak arra fogadási csalások, Áfa- és egyéb adótrükkök érintettjei, hogy másképp egész egyszerűen nem lehetett működtetni a cirkuszt, valamit ki kellett találni, de ma már erre sincs szükség! Tényleg MINDEN adott a jó focihoz!

Azaz, nem minden... Mert bizony az emberi tényezőt elhanyagolták az utóbbi években is, hiszen korábban az volt a mondás, hogy azért nincs eredmény, mert nincs a sportban pénz, nem jók a feltételek, és senki nem lát abban komolyabb perspektívát, hogy profi sportoló legyen. Hát most sok helyen lehullt a lepel, és kiderült, hogy bizony nem a meg nem értett futball-zsenik országa vagyunk, hanem egész jó hozzá hülyültünk a mutatott játékhoz, és különösen annak minőségéhez. Csak mindezt közben sem a szakma, sem pedig azok nem ismerték fel, akik döntöttek arról, hogyan is kellene kitömni pénzzel a meg nem értetteket…

Most tehát ott tartunk, hogy rengeteg pénz ment bele a Vasasba, ami valahol persze megjelenik, nem kétséges, hogy ezen jó páran igen jól kerestek. Nem turkálok a zsebekben, mert nem látom, hogy hova és mennyi vándorol (talán jobb is így, mert ha tudnám, lehet, hogy még kiábrándultabb lennék…), de a tények makacs dolgok; a tulajdonos (vagy nevezzük akárhogy is, az aki a pénzt teszi bele) egész egyszerűen elégeti a pénzét, mert sem eredményben, sem bevételben nem jön vissza befektetése – hogy nyereségről ne is beszéljünk…

Akkor mégis miért mindez? Két megfejtés van, de közgazdasági értelme egyiknek sincs. Az egyik az elkötelezettség, ami felülírja a matekot, a másik pedig az, hogy máshol, más gazdasági ágazatban valahol bőven megtérül a dolog. Előbbi akkor sem fenntartható, ha mégoly elvakult is a pénz gazdája, utóbbiról pedig jobb, ha nem is tudunk. Nem tudom, mi a megfejtés, ugyanakkor látni kell, hogy a Vasas nincs egyedül, mert amíg teljesítmény nélkül is ömlik a pénz, nincs miről beszélni!

Ja igen, vannak biztató jelek! Igen, vannak, ahogy eddig is, mindig volt egy szalmaszál, amibe még meg lehetett kapaszkodni, de utólag mindig kiderült, hogy hiú ábránd volt az egész. Miért? Mert kiderült; nincs fenntartható létalapja a kiugró eredménynek, nincs meg az a plusz, ami hosszabb távra is előre vitt volna.

Hát ez van… Én azért még mindig szurkolok annak, hogy a Vasasnak sikerüljön, ugyanúgy, ahogy az egész magyar labdarúgásnak is a szebb napokhoz, a régi dicsőség közelítéséhez legalább. Messze van ez, de ki tudja, talán egyszer mégiscsak kiderül, valamit azért mi is értünk a világ legnépszerűbb sportjához!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!