Tegnap a Fradi 25 év után újra BL-csoportkörbe jutott. Az akkori és a mostani csapat teljesen más volt, és – valljuk be! – teljesen más a világ is körülöttünk! Egy dolog azonban mintha nem változott volna; fanyalgás, sőt kifejezett ellenségeskedés indult meg egyes helyeken. Irigység? Széthúzás? Korábbi sebek szakadtak fel? Nekem majdnem mindegy, de úgy tűnik, sokak mintha a magyar foci ellen szurkolnának…

Ma még nem tudjuk, hiszen a Fehérvér a Liege ellen csak holnap lép pályára az EL-ben, de könnyen előfordulhat, hogy egyszerre két csapatunk is ott lesz az európai kupa-porondon a csoportkörben! Én ennek szurkolok, és annak, hogy ez évről évre minimum így legyen. Hogy melyik csapat, melyik csapatok kerüljenek oda? Az majd a bajnokságban eldől, de ha vágyam teljesülne, akkor bizony az azt jelentené, hogy az NB1 olyan szintet ér el, ami elég lehet a csoportkörös részvételre!

Pontosan így! Nem az a lényeg, hogy ki kerül oda, hanem az a lényeg, hogy magyar csapat kerüljön oda! És ha már itt tartunk, akkor ki kell térnem arra, hogy mi az, hogy „magyar csapat”! Mert bizony itt elég komoly fogalmi zavarok vannak! Azt természetesen mindenki szeretné, ha az összes hazai csapatban a „mi kutyánk kölykei” játszanának, de mostanság ez nagyon nem így van. Nem csak nálunk! Ezt éppen a Fehérvár Reims elleni meccse mutatta meg; mindkét csapatban azonos számú francia játszott… Nos, a magyar csapat az, amelyik a magyar bajnokságból kerül ki a nemzetközi kupaporondra. Azt hiszem, ez így elég pontos meghatározás.

De menjünk tovább, mert ott egy kicsit lemaradt a folytatás, hogy az NB1 egészét tekintve egy jó hír, ha minden évben van legalább két csoportkörös csapat az európai kupákban. Igen, ez mindenkinek jó, mert ha valaki tényleg nagyot akar szakítani, ha valaki tényleg fel akar futtatni játékosokat, hogy jó pénzért értékesítse, vagy éppen szakmailag is előrelépés legyen, vagy legalábbis annak ígéretét jelentse egy magyarországi szerződés bármely játékos számára, ezen az úton kell tovább menni! A kimagaslóan jól teljesítő csapatok egy idő után húzni fogják a többit nincs kétségem, és abban is biztos vagyok, hogy mindig lesz pár csapat, aki nem törődik bele a hegemón állapotba és a nagy pénz, meg a szakmai elismerés arra csábítja majd, hogy odakerüljön ő is!

Nem kell hozzá különösebben éles logika, hogy kiderítsük, a csoportkör mindenkinek érdekes, hiszen, ha a fentiek megvalósulnak, sokkal jobb focit láthatunk itthon is, sokkal többen lehetnek a stadionokban, és végre – bekerülve a nemzetközi vérkeringésbe – az a kevés magyar játékos, aki szerepet kap, erősítheti a válogatottat is. Nos, ha ez így van, akkor a Fradi, vagy a Fehérvár sikereinek Kisvárdától Szombathelyig igenis örülni kell. Ja, hogy adott esetben a koefficiens pontokat egyik évben az egyik csapat tornázza fel, a másik évben pedig – az ország-koefficiens növekedése okán – egy másik csapatnak kedvez? Hát kérem, ezt a hazai bajnokikon kell lerendezni! Aki nem engedi ki a kezéből azelsőséget, az nem futhat bele ilyenbe.

Megjegyzem, hogy ha a bajnoki meccsek alapján jobb csapat kerül ki a nemzetközi szintre a következő ében, sokkal nagyobb az esély arra, hogy tovább gyarapítsa ezeket a pontokat, mint ha a tőle az adott évben gyengébben szereplő, előző évi bajnok került volna ki, így ennek a vitának nincs valós alapja!

Figyelem! Itt és most nem a Fradiról, és nem a Fehérvárról van szó, hanem a magyar fociról, arról a sportról, ami még ma is a legnépszerűbb, és ami mindig is meghatározó volt az ország életében, mióta a sport, mint olyan egyáltalán jelen van életünkben. Véleményem szerint kifelé egységesnek kell lenni, befelé pedig nyilván versengeni kell azért, hogy ki kerüljön a sereg élére, ki legyen az, aki megütközik az európai porondon az ellenfelekkel – ezzel mintegy képviselve a többit, akik közül sikerült kiemelkednie!

Nem nehéz belátni, hogy ha ezt a mentalitást magunkévá tesszük, és eszerint cselekszünk, akkor sokkel egyszerűbb lesz az élet, és sokkal több alkalmunk lesz az örömre, a bánaton pedig osztozhatunk, hiszen akkor sem hagynak egyedül azok, akik örömünkön osztoztak!

Igen, értem, a mindennapi harcok, a sok vita és nézeteltérés, az érvényesülésért folytatott, gyakran elkeseredett küzdelem a megélhetésért sokunk életét mérgezi, de a meccsnapok azok mégiscsak ünnepnapok, éppen azok az alkalmak, amikor kicsit kiszakadhatunk a taposómalomból. Ne alacsonyítsuk le az ünnepeinket mindennapos torzsalkodásunkkal! Na ez az érdekünk, nekünk, mindannyiunknak.

Nem, a foci sem hoz mindig örömöt, de aki veszteni nem tanul meg, nem lehet győztes sem!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!