Semmivel sem ér többet - de kevesebbet se! -, mint bármely más ország labdarúgása, csak nem biztos, hogy azonos pénzek forognak az egyes ligákban. Persze az nagyon nem mindegy, hogy a pénzt hogyan költik el a klubok, ez már komolyabb szóráshoz vezet, de a tény ettől még tény marad; ma már a foci elég komoly pénzeket mozgat, a pénz pedig a futball gépezetét olajozza... Nézzük meg, hogy ez itthon mit jelent!

Egy pár adat következik majd, de nem kell megijedni, nem fogom nagy megbonyolítani. Az alapot a mai NB -es csapatok jelentik, azt néztem meg, hogy az utóbbi tíz évben milyen trendek figyelhetők meg kereteik értékében. Miért éppen ezt elemzem? Mert ha megnézzük, hogy a tavalyi tabella hogyan alakult, és ehhez hozzávesszük azt, hogy milyen keretértékek vannak jelenleg, akkor egyértelmű magyarázatot kapunk arra, hogy igenis a keret-érték sok mindent meghatároz! Sokat, de nem mindent! Van azért ám egy-két kakukktojás, mint például a Loki, vagy a Mezőkövesd...

transfemarkt tabella

forrás: transfermarkt        

focimagazin tabella 2019

forrás: focimagazin

 

Az idén az élvonalat alkotó csapatok tíz éves értékváltozásait egy táblázatban foglaltam össze, amiben már azonnal csoportokat is alkottam. Ez a csoport-beosztás önkényes, de igyekszem rávilágítani majd, hogy miért éppen azok a csapatok kerültek egy kalapba, akik.

csoportok

Kezdem a végén! Az utóbbi tíz évben a most NB1-ben szereplő csapatok értéke nagyjából a két és fél szeresére emelkedett (145%-os emelkedés). Ez nem meglepő, hiszen ebben az időszakban rengeteg pénz áramlott a fociba, és megfigyelhető trend, hogy ma már egyre inkább a minőség érkezik külföldről, a klubok jellemzően nem spórolásból, hanem minőség-javítás célzatával néznek szét külföldön. Persze akad pár kivétel, őket majd meg is említem, itt és most csak megjegyzem, hogy az utánpótlás még mindig nem képes igazi minőség "előállítására". Még egy megjegyzés; ez a növekedés nem a mindenkori NB1-re igaz, hanem csak arra a 12 csapatra, akik ma NB1-s státuszúak! De menjünk a csoportokra!

 

Feltörekvők:

Felcsút, Mezőkövesd, Kisvárda, Budafok

feltörekvők

forrás: transfermarkt

Itt olyan csapatok kaptak helyet, akiknek nem sok múltja van, vagy - mint a Budafok - több tíz éves periódusra kiestek az NB-s mezőnyből. Őrületes növekedéseket látunk, ami egyenesen oda vezetett, hogy a Felcsút a harmadik legdrágább keretet tartja, pedig náluk valamiért csak 2019 január 1.-i adat van az adatbázisban... A Budafok és a Kisvárda tíz éve még nem rendelkezett értékelhető játékos-állománnyal, így növekedést sem lehet számolni, de a Felcsút és a Kövesd cirka megtízszerezte kerete értékét! Nem véletlen tehát, hogy ez a két klub jól szerepelt az elmúlt bajnokságban! Van bizony ennek pénzügyi oka, nem is kevés... Ezzel együtt felmerül a kérdés; mi lett volna, ha nem a nulláról indulókba kerül ez a pénz, hanem mondjuk a már akkor biztosabb alapokon álló csapatokhoz?

 

Liftezők:

MTK, ZTE

liftezők

forrás: transfermarkt

A MTK és a ZTE esete mutatja, hogy milyen komoly károkat jelent egy kiesés, illetve az NB2-ben fennálló, és az NB1-től jelentősen eltérő szabályozó- ösztönző rendszer. Mindkét csapatnál látszik, hogy a másodosztályú szereplés megütötte a csapat építését, és bizony még a pár évvel ezelőtti hátrányokat is igen nehezen dolgozzák le! Különösen az MTK esetében látszik, hogy ha nincs a két utóbbi kiesés, akkor most valahol a Felcsút környékére tudna érni, így viszont csak a középmezőnyben "egerészik". Ezt mindennél jobban figyelembe kell vennie a Lokinak, hiszen most ők azok, akik minden bizonnyal csak egy évre, de mégiscsak a másodosztályban szerepelnek, és már most készülniük kell, hogy jövőre az NB1-re jelentősen meg kell erősíteni keretüket - ami ugye nem kevés kiadással jár majd...

 

Középmezőny:

Újpest, Kispest, Diósgyőr, Paks

kozepmezony

forrás: transfermarkt

Érdekes, hogy a középmezőnybe sorolt klubok összesített játékos-értéke valamivel kisebb, mint az azonos létszámú feltörekvőké, de ezzel együtt is ez a legkevésbé homogén csoport. Az Újpest látványosan semmit nem fejlődik, folyamatos a játékos-áramlás, és ez aztán vagy jól termel, vagy sem a tulajdonosnak, de szakmai előrelépés bizony nem nagyon történhetett az elmúlt tíz év során... A Diósgyőr szépen fejlődött egy ideig, majd látványos megtorpanás következett, és most nagyságrendileg az Újpesttel vannak egy szinten. Nem tudni, mi okozza ezt a látványos megtorpanást, de mintha a tulajdonos Miskolcon is hasonlóan gondolkodna, mint újpesti "kollégája; elég, ha a csapat bent marad, nagyobb cirkuszt nem akarok... A Paks - bár nem rohamtempóban - szépen gyarapodik, látszik, hogy egyazon stratégia mentén működnek, de az is látszik, hogy ennek a stratégiának bizony elég komoly korlátjai vannak; a lejobb magyarokat nem tudják megszerezni, de még a második vonalat sem, így maradnak a középszer, vagy annál épp csak kicsivel jobb játékosok, akikkel persze a maximum a középmezőny marad - ha marad... A Kispest Hemi papa távozása után láthatóan invesztál, és fejlődik is a keret. Még akkor is így van, ha ez most még nem látszik a tabellán, mert az biztos, hogy hosszabb távon jönnie kell az eredményeknek, vagy jelentős irányváltást kell csinálni - újra… Az minden esetre tény, hogy a keret sokat javult.

 

Top:

FTC, Fehérvár

top

forrás: transfermarkt

A Fradi és a Fehérvár évek óta meghatározói a hazai élvonalnak, nincs ez másként most sem. Van azonban egy komoly különbség! Míg a Fradi folyamatosan fejleszt, addig a Fehérvár a legutóbbi csoportkör óta mintha megtorpant volna, a tulajdonos mintha nem akarna már annyit áldozni a klubra, mint korábban. Nem tudom mi ennek a pontos oka, de z látszik, hogy a korábbi fejlődés erősen megtorpant, és a Fradi előnye napról napra nő! Ha ez így megy tovább, nem kizárt, hogy a Fehérvár visszacsúszik a középmezőnybe, de ma még olyan előnnyel bír, hogy a minimum-elvárás nem is lehet más, mint az ezüstérem. Az arany egy bónusz, minden más pedig egész egyszerűen elfogadhatatlannak tűnik a keret-érték ismeretében.

Összességében megállapítható, hogy jelentős fejlődés történt, de hozzá kell tenni azonnal, hogy a növekedés jelentős részét nem a magyar, hanem a légiós játékosok teszik ki, így még mindig - és egyre inkább!  - játékos-importőrök vagyunk, pedig az elmúlt tíz évben arányait tekintve az utánpótlásra fordított összegek még nagyobb emelkedést mutatnak, mint amit az élvonal kapcsán a keretek értékének növekedése kapcsán mérhettünk!

Mit mutatnak az ábrák? Talán a Fradin kívül most talán csak Kispesten és Fehérváron van némi ambíció a további befektetésekhez, de Kispesten mintha nem működne a gépezet, Fehérváron meg mintha valamiért kifulladt volna a korábbi lendület. Rajtuk kívül a Felcsút esetében lehet további fejlődés, de a többiek esetében csak a tisztes helytállás, és bennmaradás az, ami komolyabb cél lehet - legalábbis a pénzügy kondíciókat tekintve! Mert azt azért hozzá kell tennem így a végén, hogy bár a focihoz leginkább pénz kell, mégsem euró-kötegek harcolnak a pályán, azért még így is lehet pár meglepetés. Ezért szép a foci, mert mindig van egy két olyan szereplő, aki megtréfálja a többieket!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!