Talán nem túlzás kijelenteni, hogy egy darts szurkoló életében a legjobban várt időszak a december. Mi nem a szeretet ünnepét, az ajándékokat vagy a meleg bejglit várjuk elsősorban, sokkal inkább a decemberben elrajtoló dartsvilágbajnokságot! A mi karácsonyunk általában már a hónap közepén elkezdődik, és egészen az újév elejéig tart.  Ez idén sem volt szerencsére másként, habár a koronavírus nem csak a mi életünket, hanem a darts világát is fenekestül felforgatta.

Rendhagyó világbajnokság

A világbajnokság szigorú járványügyi intézkedések mellett elrajtolhatott december 15-én Londonban, a legendás Alexander Palace színpadán. Az idei vb sok mindenben változást hozott. Az eredeti tervek szerint napi ezer nézőt engedtek volna be, komoly megkötésekkel. Egymástól elkülönített asztalokon, szájmaszkban „szurkolhatott” volna a közönség, azonban se felállni, se énekelniük nem szabadott volna. A szurkolók visszatérése ennyi idő után nagyon jól eshetett a játékosoknak, de sajnos az örömük nem tarthatott soká, ugyanis a fokozódó járványügyi helyzetre való tekintettel Londont a brit kormányzat 3-as kategóriájú járványügyi besorolásba helyezte, így az első nap kivételével a világbajnokság zárt kapuk mögött zajlott. A járvány miatt a szabályokon is módosítottak a vb-t megelőzően, ha döntő szettre került sor, ott elég volt egy leggel nyerni, ezzel az volt a céljuk, hogy a mérkőzések ne húzódjanak el sokáig, mindenki időben haza tudjon érni ebben a nehéz időszakban. Ennek a döntésnek szurkolók nélkül nem sok értelme volt, ellenben sok mérkőzést befolyásolt.  

 

Az esélyesek

dartsVanGerven

Michael Van Gerwen

Már jóval a világbajnokságot megelőzően beindultak a találgatások. A végső győzelemre három játékost tartottak a legesélyesebbnek a fogadóirodák. Michael Van Gerwen egy igen változatos évvel a háta mögött várta a decemberi rajtot. A vb-t megelőző utolsó nagy torna, a Players Championship Finals döntőjében 11:10-re verte Marvyn Kinget, ezzel bejelentkezve a világbajnoki címért. Háromszoros győztesként, világelsőként igazi favoritnak számított. A kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően Gerwyn Price már tavaly a vb egyik nagy favoritja volt, azonban a későbbi világbajnok Peter Wright az elődöntőben egy emlékezetes meccsen búcsúztatta. Az idei megmérettetést megelőzően Price a tőle szokatlan szerénységgel nyilatkozott.

„Nem akarok túlságosan előre szaladni, de annyi biztos, hogy Michael (van Gerwen) és Peter rengeteg pénzt készül megvédeni az idén. Jó lenne nyerni egy majortornát, néhány jó sorozatot összehozni tévés meccseken. Hogy ez elég lehet-e arra, hogy a világelsőségért küzdjek? Lehetséges. De, mint mondtam, nem akarok ennyire előre szaladni. Csak szeretnék egy jó évet.”

A harmadik fő esélyesnek természetesen a vb címvédő, a rikító ruháiról és a jókedvéről ismert Peter Wright számított. Aki a tavalyi évben felért a csúcsra, megvalósította a nagy álmát, ebből kifolyólag nyugodtabban várhatta az idei vb-t.

 

Akik csalódást okoztak

Ebben az évben is tartogatott a vb nagy izgalmakat és drámákat egyaránt. A már-már borítékolható „csillaghullás” az idei évben sem maradhatott el. A legszomorúbb nap talán a december 22. volt. A kétszeres világbajnok Adrian Lewis 3:1-es arányban esett ki az amerikai Danny Baggish ellen. A brit már régóta csak árnyéka önmagának, nagyon szomorú látni, amikor egy ilyen kiváló játékos, pocsék teljesítményt nyújt, azonban amíg nem rakja magát össze fejben, addig ezzel a teljesítménnyel nincs helye a legjobbak között. Az esti játéknap folyamán is folytatódott a világbajnokok vesszőfutása, amikor is Rob Cross-nak kellett idő előtt búcsúznia a remekül játszó Dirk Van Dujvenbode ellen.

A mérkőzést Cross kezdte jobban, azonban a motiváltan játszó holland hamar megfordította a mérkőzés menetét és 3:2-es arányban győzelmet aratott. Nem vonulhattunk el karácsonyozni még egy nagy név elvesztése nélkül. A szünet előtti utolsó játéknapon megszületett az eddigi vb egyik legnagyobb meglepetése. A 2019-es döntős negyedik helyen kiemelt Michael Smith állhatott a tábla elé a vb újonc Jason Lowe ellen. Kicsit olyan hangulatom volt a meccs előtt, mint amikor a külvárosi kocsmák koronázatlan királya, az „egyik közülünk” csap össze a világ egyik legjobb dartsosával.  Mihelyt elindult a mérkőzés minden eddigi elgondolásom szertefoszlott. Smith rendkívül idegesen, enerváltan játszott, amit Lowe könyörtelenül kihasznált, az első két szettben még csak leget sem adott Smithnek. A vereséget nem kerülhette el a fiatalabbik angol, amellyel kiszorult a 2021-es Premier League mezőnyéből és a világranglistán is jó néhány hellyel hátrébb csúszott. De nem maradt adós a szerény teljesítménnyel az idén a regnáló világbajnok Peter Wright sem, aki a harmadik körben a német Gabriel Clemens ejtett ki.

 

A meglepetésemberek

A meglepetésemberek ismertetését egy olyan ikonnal kezdeném, aki idén a legnagyobb örömet okozta nekem. Ez az ember nem más, mint az élő legenda Paul Lim. A 66 éves szingapúri játékos a 25. világbajnokságára készülhetett. Az első körben mindjárt egy nagyon nehéz feladattal találhatta szemben magát, amikor is a kétszeres vb-negyeddöntős, korábbi ifjúsági világbajnok Luke Humphriesszal kellett megküzdenie. Lim 3:2-re diadalmaskodott, a második körben a kilencedik kiemelt belga Dimitri Van den Bergh jelentette a végállomást számára. Példa értékű lehet minden játékos számára az a hozzáállás, alázatosság, ami Limet még közel hetven évesen is az elitben tartja.

Az idei vb legnagyobb meglepetése egyértelműen Stephen Bunting volt. A korábbi BDO-világbajnok az idén tudta megmutatni igazán a benne rejlő potenciált. Egészen az elődöntőig menetelt, ahol csak a későbbi győztes Price tudta megállítani egy emlékezetes mérkőzésen, ahol világrekord született. Ketten együtt 13 darab 100+ kiszállót oldottak meg, ilyen még nem volt a vb-k történetében. Ha Bunting képes lesz huzamosabb ideig hozni ezt a formát, akkor komoly jövő állhat előtte.

dartsChisnall

Dave Chisnall

Nagy drámát láthattak azok, akik figyelemmel kísérték Michael Van Gerwen - Dave Chisnall meccset a negyeddöntőben. A kettejük párharca nagyon régre nyúlik vissza, eddig összesen 59x találkoztak, amiből 48x Van Gerwen diadalmaskodott. Chisnallnak 27 meccses veretlenségi szériát kellett megdönteni ahhoz, hogy életében először az elődöntőbe kerüljön. Az angol egy igazi sötét lónak számít a dartsban. Képes nagyon komoly játékra, amikor ember legyen a talpán, aki meg tudja állítani, de ezzel szemben nem ritka tőle a gyenge teljesítmény sem. Van Gerwen pechjére ezen az estén az előbbi Chisnallal találkozott. Az angol remek játékkal, 107.34-es körátlaggal 5-0-ra mosta le a világelső hollandot. Az elődöntőben már nem tudta tartani ezt a remek formát Gary Anderson ellen, de így is az eddigi pályafutása legjobb vb eredményét érte el.

 

A vb meccse

Számomra idén a legizgalmasabb, legmagasabb színvonalú meccs egyértelműen a Michael Van Gerwen - Joe Cullen összecsapás volt, ahol a legjobb 8-ba jutás volt a tét. Joe Cullen nem rémült meg a világelsőtől, az első szettet magabiztosan elhappolta az ellenfele elől. Ezután Gerwennek sikerült egyenlíteni, de a harmadik szett Cullené lett, így már 2:1-re vezetett. A negyedik szettben a holland szettnyilat hibázott, így azt is brit vitte el. A következő szettet simán nyerte Gerwen, 3:2. A komoly izgalmak még csak ezek után következtek.

dartsCullen

Joe Cullen

Az angol ismét elkapta a fonalat, nagyon komoly lehetőség nyílt előtte, hogy befejezze a meccset. A döntő pillanatban nem bírta el a nyomást, és kihagyta a győzelmet jelenthető kiszállót. A torna első számú kiemeltje ez után rátett egy lapáttal és visszajött a meccsbe, 3:3.  A döntő szett az idegek harca volt, Cullen előtt ismét lehetőség adódott a győzelemre, de a mindent eldöntő nyilat ismét mellédobta. Végül győzött a rutin, Michael Van Gerwen nyerte a meccset, hatalmas fordítással 4:3-arányban. Hogy mennyire kiélezett volt a meccs, arról beszéljenek inkább a játékosok:

Cullen:

„Nem tudom, mit kellene éreznem ezek után. Sohasem voltam ennyire csalódott egy mérkőzés elvesztését követőenBiztos vagyok benne, hogy néhány hét múlva találok pozitívumokat ebben, de most annyira kivagyok, mint még soha. Gratulálok MvG-nek, bajnokhoz méltóan tapadt rám végig. Nagyon várom, hogy hazaérjek.”

Gerwen:

Joe nagyon nehézzé tette a mérkőzést, de ezt saját magamról is elmondhatom, mert az első és a negyedik játszmában fontos pillanatokban hibáztam. Ha ilyen jó az ellenfeled, ez nemigen fér bele. Ki kell tartani, küzdeni kell a végsőkig, és én ezt tettem. Nagyon megkönnyebbültem.”

 

Köszönjük Wade!

Aki eddig a legtöbbet kapta, most az adja! Akár ezzel a címszóval is jellemezhetnénk az idei vb egyetlen tökéletes játékát. James Wade azt a negatív rekordot tartja a dartsban, hogy a világbajnokságokon ellene dobták eddig a legtöbb 9 nyilast, most azonban fordult a kocka. A 2016-os Gray Anderson által dobott 9 nyilas óta az első, akinek a világbajnokságon sikerült bemutatnia egy tökéletes leget. Wade hiába vezetett 2-0-ra Stephen Bunting ellen, végül 3-2-re elveszítette a meccset.  

 

A legnagyobb király

A korábbi rögbis Gerwyn Price felért a csúcsra, először emelhette fel a Sid Wadell-trófeát. Már a tavalyi vb-n is az esélyesek között emlegették, a későbbi világbajnok Peter Wright azonban az elődöntőben keresztülhúzta a számításait. Az idén már nem bízott semmit sem a véletlenre, a kezdeti nehézségeket leszámítva magabiztos teljesítménnyel menetelt az álmai felé. A fináléban 7:3-ra legyőzte a korábbi kétszeres világbajnokot, Gary Andersont. Price lett az első walesi világbajnok.

„Soha korábban hasonló nyomást nem éreztem, de hát sohasem nyertem még korábban világbajnoki döntőt. Azt hiszem, kell még néhány nap, hogy leülepedjen bennem mindaz, ami most történt”

dartsGerwin

Gerwyn Price

Price véleményem szerint a legmegosztóbb karakter a dartsban. Mindenkinek megvan róla a saját véleménye, senki sem tud igazán közömbös maradni a személyét illetően. Sokan kritizálják a játékstílusát, nehezen tolerálják az üvöltéseit egy-egy jobb kör után. Az idei teljesítményével sok kritikusát elhallgattatva felért a csúcsra. Ő a darts királya!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!