Pápán kezdte profi pályafutását, játszott többek között Szolnokon, Siófokon is. Legnagyobb eredményeit mégis a Vasas csapatával tudta elérni. Jelenleg a III. Kerület csapatában rúgja a bőrt, a 35 éves, elnyűhetetlen Remili Mohamed, vele beszélgettünk.

- Gondoltad volna 16 éve első profi szezonod előtt, hogy a III. Kerület csapatában fogsz játszani?

Nyilván fiatal ambiciózus labdarúgópalántaként kellenek álmok, elképzelések. Viszont őszintén szólva, nem nagyon gondoltam, hogy ide fog vezetni az utam. Ellenben egyáltalán nem bánom, hogy ide is eljutottam.

- Hogy érzed, könnyen sikerült beilleszkedni Kemenes Szabi elképzeléseibe, akivel egy pár éve még a pályán találkozhattál szembe?

Nagyjából tisztába voltam a helyzettel, mikor ideigazoltam. Czvitkovics Peti barátommal, illetve Szabó Bence igazgató úrral is egyeztettünk. Az általunk felvázolt koncepció amiatt is nagyon megfogott, mert a jövőre nézve komoly célokat vázoltak fel. Az itt eltöltött félév alatt is érzem a pozitív irányba történő fejlődést.

-Milyen érzés volt az NB1-ből 1,5 év alatt az NB3-ba csöppenni? Hogy ment a ritmus felvétele, illetve miért pont a kerület lett a befutó?

remili2

A Vasassal történő NB1-es búcsú után a Paks együttesében „született újjá”.

Többek között szöglet, vagy akár félollós góllal hálálta meg a bizalmat.

Leginkább lélekben volt nehezebb feldolgozni a váltást. A külső körülmények megszokása telt úgy mond hosszabb időbe. Az NB1-ben érthetően sokkal jobb körülmények vannak, mint átlagosan egy NB2 vagy NB3-as klubnál. A Siófokra történő váltásnál szembesültem vele, hogy egyáltalán nincsen minden helyén a csapatnál. Ellenben a Kerülethez történő csatlakozásom után rögtön éreztem, hogy jóval magasabb osztályba predesztináltak, már csak a lehetőségeik miatt is. A játékban viszont már különösen érezhetőek a szintek, amiket nem tudnak eltűntetni. Őszintén szólva nem is gondoltam, hogy akkor most 20-30 gólt fogok termelni egyből, csak mert előtte NB1-ben, NB2-ben játszottam. Itt benne van az emberben, hogy egy magasabb szintű bajnokságban, nagyobb csapatok ellen könnyebben szívja fel magát, és így könnyebben is tud kimagasló teljesítményt nyújtani. Ez rám is igaz. Éreztem is, hogy az ellenfélnél sokkalta jobban készülnek ellenem. Nyilván van különbség, de ezen rágódni nem szabad, mert addig se teljesítményre és a munkára koncentrál az ember.

- Voltál már Nb2-es gólkirály, következő „lépés” a kerülettel NB3-as gólgyáros leszel?

Mohamed: Ha úgy 10 éve tetted volna fel nekem ezt a kérdést, valószínűleg kapásból vágtam volna rá, hogy igen. Nyilván, szeretnék minél előkelőbb helyen végezni a góllövőlistán. Ellenben, a legfontosabb a csapat céljának elérése. Viszont, feladatkörömből adódóan, kötelességem, hogy minél több góllal segítsem a csapatot a bajnoki cím eléréséhez.

- Magabiztosan vezetitek az bajnokságot, cél az NB2?

Kimondott cél az idei szezonra, hogy megnyerjük a bajnokságot. Tudatos építkezés zajlik egy ideje a csapatnál, aminek a következő lépcsőfoka a másodosztályba történő helytállás lenne. Nyilván sok mindentől fog majd függeni ott a helyzet, többek között a szereplésünktől, azon át, hogy milyen csapatot sikerül összerakni. Ám az biztos, hogy a vezetőség is a másodosztály megcélzása mellett van.

remili1

Saját elmondása szerint, rengeteget köszönhet feleségének,

aki stabilitást hozott az életében. Felváltva a hebrencs fiatal „lázadást”.

- 35 évesen lassan beszélhetünk arról, hogy Remili Mohamed visszavonul? Vagy még messze vannak az azok az idők? A pályán mutatott teljesítményed az elmúlt 1-2 évben nem ezt adta vissza.

Sajnos itthon, ha egy játékos elmúlik 30, onnantól már másképp kezelik az edzők. Külföldön, rengeteg példa van, hogy egy játékos akár 36-38 évesen is tud és akar olyan profi szintet hozni, amit egy top-bajnokságban elvárnak tőle.  Nyilván más szint, de egyre több a példa, hogy ki lehet tolni a karriert. A magam részéről úgy voltam, hogy ha mentálisan és testileg is (közel) 100%-os állapotban vagyok, akkor én egyáltalán nem gondolok a visszavonulásra. Ha tudom motiválni magamat, egy jó klubban, egy jó rendszerben, és érzem a szakmai stáb bizalmát, valamint tudom hozni, amit várnak tőlem, akkor nem gondolkodok években vagy életkorban. Ellenben, én leszek az első, aki felteszi a kezét abban az esetben, ha úgy érzem, valamelyik a kettő közül már nem 100%-os a részemről, akkor fogom magam, és csomagolok. Jelenleg nagyon jól érzem magam, és nem gondolkodom az ilyeneken. Tény! Az átlag ilyenkor már élvezi a nyugdíjas éveket itthon, viszont én úgy érzem bennem még mindig megvan a foci utáni fanatizmus. Még mindig van, ami miatt egy felkészülést is a mai napig élvezettel, alázattal tudok végig csinálni.

- Mennyire tudtok vezérek lenni az öltözőbe?

Nem vagyok egyedül, itt van Czvitkovics Péter, Bori Gábor és Rajczi Peti is. Ők ugyanúgy a rutinosabb játékosok közé tartoznak. Viszont az igazi vezért nem a kora, hanem a pályán mutatott teljesítménye minősíti leginkább, nem feltétlenül csak az öltözői szerepvállalás. Ezzel én tisztába is voltam, hiszen a Vasas csapatánál már egy jó 5-6 éve is, mint vezérszereplőként számoltak velem. Az úgyszintén nagy megtiszteltetés volt, bár akkor még csak 29-30 éves voltam.
A fiatalok számára mindenhol nagyon fontos, hogy tudjanak valakibe kapaszkodni. Sokszor egy idősebb, rutinosabb játékos könnyebben lép túl egy-egy holtponton, és tud újra felpörögni.  Maximálisan támogatom ezt a kezdeményezét, hiszen én is voltam fiatal. Tudom jól, mekkora segítséget tud adni, egy olyan szájából, aki már jó pár évvel a háta mögött elért valamit. Viszont a baj, hogy még így is sokszor túlságosan zárkózottak, és nem mernek megnyílni. Pedig egy fiatal labdarúgó számára fontos a kellő kurázsi.

- Mennyire vagy elégedett az eddigi pályafutásoddal?  

Maradt benne, nem akarok kertelni. Lehetett volna tartalmasabb, mint amit végül letettem. Tehetségem alapján, akár egy külföldi karriert is talán befuthattam volna, ellenben - ha ezen rágódnék - már 28 évesen abbahagytam volna a focit. Azt szoktam mondani, hogy későn jött a feleségem az életemben, ugyanis onnantól sokkalta stabilabb lett minden az életemben, előtte hebrencs voltam. Nyilván egy szinte gyerek, ha belecsöppen egy ilyen világba, és havonta nem kevés pénzt keres, valamint nincs mögötte senki, annak lehet, hogy nehezebb ezt feldolgozni. A kezdeti időkben ez volt igaz rám is.  A másik nagy fordulópont ilyen téren, a managerem Dr. Horváth Zsolt megérkezése. Aki a mai napig nem úgy néz rám, mint egy 36 éves játékosra. Számára olyan vagyok, mint egy 20 éves. Bárki bármit mondd, olyanok vagyunk. Hiába tanul, és tapasztal sokat egy játékos attól még a manager-nek terelgetnie, kezelnie. Számomra ez nagyon sokat jelent. Örülök, hogy kapcsolatunk szinte már baráti szinten van.

Sokszor mondják, hogy az idő megszépíti a dolgokat, és ez lényegében igaz is. Elég az én pályafutásomból csak egy példát, a Ferencváros elleni Magyar Kupa döntőt kiemelni. A finálé elvesztése után nagyon padlóra kerültem. Ellenben utólag ott tartok, hogy egy óriási élmény, hogy egyáltalán eljutottam odáig. Az más kérdés, hogy az a tüske attól még ott marad életem végéig. Kaptam már meg, hogy olyan vagyok, mint egy jó minőségű bor, ami az évek folyamán egyre jobb lesz. Az elején nem is értettem, de most már kezdem érezni, hogy igaz.

remili3

A 2017/18-as bajnoki évad során a Vasas csapata Remili vezetésével előbb bajnoki bronzig, majd a Magyar Kupa fináléjáig menetelt.

A döntőben a Ferencváros ellen egy kiélezett találkozón 1:1-es rendes játékidőnyi állás után, végül büntetőkkel bukta el a kupát az angyalföldi csapat. (5:4)

- Mennyire teheti tönkre egy fiatal játékos karrierjét a pénz?

Nagyon veszélyes, pengeélen táncolós történet. Kell hozzá egyfajta intelligencia, amivel felfogja, hogy egyáltalán mennyit is keres. Az egyik legnagyobb probléma ilyen téren az, ha megelégszik vele, majd ezek után nyilván már annyira nem fogja akarni a sikert is elérni. Ilyenkor számít igazán, hogy ki áll az ember mögött és ki segíti ezeket a döntéseket. Ha ehhez valakinek nem elég érett a felfogása, akkor ez nagyon a teljesítmény rovására mehet. Egy jó támasz ugyanis - legyen szó barátnőről, feleségről, családtagról, vagy manager-ről - nem csak akkor kell, hogy ott legyen, ha minden klappol, hanem bizony helyre is kell tennie abban az adott esetben, ha esetleg nem úgy akarnának alakulni a dolgok ahogy, annak lennie kell.  Én abba a rendszerbe nőttem fel, amikor nem volt  az átlagnál több fizetés, de meccsprémium igen. Akár ezt most is vissza lehetne hozni, hiszen ezáltal a teljesítménykényszer is növekedne, valamint a motiváció.

 

Riportunk ezúttal rendhagyó módon folytatódott. Egy az ST közösség oldalára kiposztolt kép alá vártuk olvasóink kérdéseit, akik szép számmal írtak is. Ezek közül válogattunk párat össze:
 

- Ha máskép csinálna valamit( a pályafutása során ) mi lenne az?

A sors biztos úgy akarta, hogy minden így történjen. Ellenben annyi biztos, hogy fiatalon jobban előtérbe kellett volna a focira fókuszálni a szórakozás helyett.

-Játszana egy NB2-es Újpestben?

Jó lenne, mert egy nagyon nagymúltú klub. Azóta csak a Vasasnál éreztem, hogy milyen együttesnél játszok. Viszont mivel itt hosszútávra számolnak velem, ezért nagyon nehéz döntésként lenne mondhatni, valószínűleg egy utolsó utáni pillanatban meghozva.  Most nyilván könnyebben beszél az ember, mert távoli az egész. Ellenben, ha ott lenne előttem egy papír akkor azért jócskán bajba lennék valószínűleg.

-Melyik csapat áll a szívéhez közelebb, Vasas vagy Újpest?

Azért mondanám a Vasas együttesét, hiszen ott teljesedtem ki igazán úgy érzem. Ott lettem csapatkapitány, és ott tudtam eddigi pályafutásom legnagyobb eredményeit elérni, egy nagyon jó társaságba. Ezért mondanám a Vasast, mert közelebb áll hozzám szívügyileg, ellenben mint nagy klub az Újpest az első!

Minden volt csapatom eredményét követem, hála az égnek Angyalföldön jó irányba haladnak a dolgok, ellentétben a Megyeri úti lila-fehérekkel. Annak ellenére, hogy az egyik kedvenc edzőm van a csapatnál (Michael Oenning), a minimális célt úgy érem sikerülni fog elérni. Viszont nem erről kellene szólnia egy bajnoki évnek egy ilyen csapatnál, hanem az lenne a minimális elvárás, hogy a Ferencváros mellett, mögött a dobogón harcoljon a győzelmekért. Az utolsó csepp számomra a pohárban a legutóbbi derbi volt, ott majdnem elsírtam magam. Szinte egy edzőmeccset láttam…

remili4

Újpesten két megszakítással 5 évet töltött, ezalatt 50 mérkőzést játszott. Míg a Vasas csapatában egyhuzamban 5 évet és több mint 150 mérkőzést húzott le.
(A képen Balogh Balázzsal a Felcsút csapatkapitányával - korábbi újpesti, jelenleg Paks - cserélnek zászlót, egy Vasas- PAFC találkozón a Megyeri Úti stadionban.

-Az algériai válogatottól megkerestek-e valaha?

Sokáig az algériai válogatott arról szólt, hogy otthon játszó játékosokat játszattak. Az eredménytelenség után volt egy váltás, aminek következtében egy francia úriember ült le a szövetség kispadjára. Ő mondta azt, hogy meg kell nézni azokat a játékosokat is, akiknek van bármiféle kötődésük az országhoz. Mivel édesapám részén nekem is van kötődésem, ezért kaptam is levelet, hogy eljönnek megnézni. De sajnos nem jutottunk odáig, ellenben egy olyan 20 fős társaságba kerültem be kint egy szaklapba, amelynek tagja volt például Ryad Mahrez is. Jó lett volna egy ilyen közösségbe kerülni, utólag visszagondolva, ha azt, amit 28-30 évesen a Vasasba nyújtottam egy 8-10 évvel korábban tudtam volna mutatni akkor talán lett volna esélyem bekerülni ebbe a keretbe.

-Mennyire érzi hasznosnak, hogy Shane Tusup a klubnál dolgozik? Javult-e ezáltal az erőnlétük?

Saját erőnlétem nagyon sokat fejlődött, ezt érzem is. Shane nem csak a fizikai dolgokért felelős, hanem sokkal inkább, mint egy mentor dolgozik velünk. Akikkel már az eleje óta dolgozik, jócskán látszódik mind a szellemi mind pedig a testi eredménye. Van, akinél 100-150 fokos fordulatot vett a karrierje, és az egész élete emiatt. Ez is talán az együttes egyik nagy erőssége, ami mondhatni egyedüli az országban, ebből csak profitálni tud a csapat. Nem csak rövid, de hosszútávon is erősség lehet mind a játékosok, mind a klub számára.

- Milyen polgári vállalkozás felé képezne tovább magát? (vannak-e már tervek a foci utáni életre)

Számomra a Balaton egy kiemelt fontosságú hely, anyukám és a családom is ott él. Kezdenek kirajzolódni a terveim, szeretnék csinálni egy vállalkozást. A tervek megvannak, de egyelőre még amíg nem muszáj nem ugrok bele, viszont az alapjait próbálom fokozatosan lerakni. Nem leszek elveszve a foci után se.

- A mai utánpótlásrendszer alapján a gyermekednek mernéd ajánlani ezt a sportot, ha tényleg profi akar lenni?

Néha túl buzgónak érzem magam ezzel a témával kapcsolatban, édesanyám szól rám néha, hogy ne erőltessek rá a gyerkőcre semmit. Nem is célom, inkább terelgetném, és szeretnék segíteni, hogy azokat a hibákat, amiket elkövettem ne kövesse el, ezeket tudja elkerülni.  A Grosics Sportiskolába jár, ahol szinte minden sportágat megismertetnek velük, ezért nem kell, és nem is akarok belefolyni vagy ránehezedni ilyen téren. Majd szépen úgyis kiforrja magát előbb utóbb.

Van véleménye a cikkről? Ossza meg velünk! További tartalmakért kövesse a ST adásait, illetve a Ladislav bemutatja oldalt a fb.-on!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!