Szombathelyi nevelésként mutatkozott be az élvonalba. Leginkább a háttérbe húzódva teszi a dolgát. Miért választotta a labdarúgást? Mit jelent számára a Hali? Hogyan élte meg a csapat az NB1-es búcsút, és állt fel , arról Jancsó András a Szombathelyi Haladás játékosa mesélt.

-Mit jelent szombathelyi játékosként számodra a Haladás?
András: Szerintem erre a legjobb szó a család. Egy nagy famíliát alkotott mindig is a csapat, és a szurkolók. Egy olyan atmoszférában van itt az ember, amit sok helyen megirigyelnének. Gyerekkoromban édesapám kivitt egy Bük-Pápa  NB1/B-s  találkozóra. Itt döntöttem el, hogy ezzel akarok foglalkozni, aminek következtében 5 évesen már a Lurkó FC-ben rúgtam a labdát. U12-ben játszottam először a Hali csapatánál, majd innen kerültem be az Illés Akadémiára. Amikor egy akadémista lehetőséget kapott, mindig extra motivációt jelentett. A másik meg, hogy előttem volt az első generációs akadémisták példája (,mint Radó Andris, Ugrai Roland, Kovács István,) akik már meghatározó játékosai voltak a felnőtt csapatnak.
 Ami a hazai kötődést illeti, az is sokat számított, hogy volt szerencsém már a B középbe szurkolni a ZTE ellen, tudom milyen érzés a szurkolóknak, milyen szenvedélyt hordoz magába már csak ez a rivalizálás is.

- 2 éve, miután búcsúztatok az elsőosztálytól sokan féltették mi lesz a csapat sorsa. Hiszen, sokáig elég nagy gödörbe volt az együttes. Hogy érzed, sikerült ebből kikecmeregni?
András: Nagyon nehéz időszak volt mindenki számára, mind a játékosok mind a stáb tekintetében. Mikor nyáron visszatértünk a csapathoz, sokáig az is kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán Haladás klub. Hiába tisztult le végül a kép, az őszi szezonunkra nagyon rátette a kezét ez a huzavona.  Az öltöző alapszintű jó hangulatát, néha felváltotta a flusztráltság.

A fordulópont az edzőváltás, Mátyus mester érkezése volt. Nyilván belelehetne gondolni, hogy mi lett volna ,ha nem fújják le a szezont. Ellenben az életben nincs ha, talán ezzel visszakaptunk valamit a sorstól. Bár úgy érzem nem lett volna nagy baj, ha folytatódott volna a szezon.  

-Jó pár játékos maradt az akkori keretből a csapattal, ennyit jelenthet a kötődés?
András: Schimmer Szabolcs, Rózsa Dániel  nagyon jó példa erre. Nem véletlen , hogy egész pályafutásukat itt töltötték, szinte már szombathelyi legendaként tekintenek rájuk itt. Számukra, és sokuk számára ez nem csak egy csapat, hanem egy otthon.

-24 éves vagy, el tudnád magad képzelni máshol? Megfordultál Gyirmóton , de mégis hazatértél.
András: Számomra is minden Szombathelyre köt. Nyáron nagyon sokat nyomott a latba , hogy maradtam. Itt nőttem fel, rengeteget kaptam a várostól, csapattól úgy éreztem ennyivel tartozom. Az biztos, hogy a ZTE csapatába nem szívesen igazolnék, nem ezt érdemli egy Hali drukker.

-Hogy jellemeznéd az idei szezonotokat?
András: Annak ellenére, hogy nem lett kitűzve kimondott cél, szerettünk volna az első 5 közé kerülni.  Jól indultunk, sokáig az elején voltunk , ám eléggé besűrűsödött az élvonal. A realitás talaján maradva 5-6 hely lenne, amit az idei szezontól el lehet várni.

165480681 2734013453575466 3912574579615024804 n

Jancsó Andrásnak egyenlőre nem ez élete szezonja. Viszont napról napra azért küzd, hogy régi önmaga lehessen.

-Mátyus János milyen edző?
András: Az biztos, hogy az érkezésével nagyot fordult a világ a csapatnál. Karakteres, nagyon őszinte edzőről van szó. Olyan ember, aki az utolsó pillanatig küzd a csapatáért, és az igazáért. Úgy érzem az ő személye, illetve másodedzője Felipe Matos olyan emberek akik nagyon könnyen találják meg a közös hangot a játékosokkal. Ami egy csapatnál kifejezetten fontos.

-Egyénileg mennyire vagy magaddal megelégedve, ebben az újabb furcsa szezonban..?
András: Sajnos a csapatból én voltam az egyik első, aki elkapta a vírust. Mivel októberben történt , ezért konkrétan az őszi szezonom zöme erre ment rá. Januárba tudtam utána csak az orvosi vizsgálatok után újra edzésbe állni, remélem most már elkerül. Tudom magamról, hogy olyan játékos vagyok akinek sokat kell edzek, hogy megfelelő állapotba legyek. Amint volt lehetőségem , már nekiálltam a karácsonyi szünetben is, hogy behozzam a lemaradást. Most március közepére érzem , hogy kezd visszajönni a vírus előtti állapotom. Annak örülök, hogy az edző is látja rajtam az akarást.

-Miként vélekedsz pályafutásod eddigi részéről?
András: Egy szezont tudnék kiemelni, mikor szinte minden összejött. Illetve , amivel teljesen meg vagyok elégedve, ez pedig  talán a 2016/17-es lenne.  
Az év során a Gyirmót csapatánál kezdtem kölcsönben, ezután Hegedűs Jani Felcsútra távozása után visszarendelt a csapat, és számított rám. Játszottam 25 meccset, és gólokat tudtam szerezni.
Ami a legfontosabb volt a szezonban, hogy végig számítottak rám, és éreztem a bizalmat ami minden sportolónak nagyon fontos.

Ami  a többi szezont illeti, sajnos minden más évben volt valami apróbb sérülésem, amik miatt nem tudtak rám teljesen 100%-os állapotba számítani  . Emiatt maradt bennem jócskán hiányérzet.

 

 Ezúttal is kíváncsiak voltunk olvasóink kérdéseire, következzenek:  


1. -Schimmer Szabolcs, Rózsa Dániel, Jancsó András – többek mellett Ti képviselitek a Haladás-szívet. Hogyan lehet átadni mindezt a fiataloknak? Elfogadják-e a tanácsaitokat?
András:  Mind Szabi, mind Dani szinte már legendák itt Szombathelyen, ez szerintem elvitathatatlan.
Ami a fiatalokat illeti, be kell álljanak a sorba. Ha olyan példát látnak, hogy egy ekkora rutinnal rendelkező játékos edz velük, nem kérdés, hogy motivációt jelenthet. Ide vehető még Németh Milán, vagy éppen Predrag Bosnjak is, akik szintén jócskán nagy tapasztalattal bírnak. A példa az utánpótlás előtt  van, innentől rajtuk áll, hogy élnek-e a lehetőséggel. Viszont úgy veszem észre, hogy élnek, és élni akarnak a bizalommal. A fiatal játékos teljesítményére sokszor a meccsdrukk ráteszi a kezét, de ezt a másik fél(az edző- a szerző) részéről nyújtott bizalommal elő lehet segíteni. Az külön kiemelendő, hogy az  egyik legelőkelőbb helyen állunk fiatal játszatás terén, még mindig, mint csapat.


JancsóAndrásesNemethMilanHiába a relatív fiatal kor(24) , többek között Németh Milánnal(jobb oldalon) már a csapat vezéreivé nőttek . 

2.-Szerinted melyik poszt a legjobb neked? Hol tudod a maximumot nyújtani?
András: Számomra talán a legalkalmasabb a védekező középpályás szerepe. Ellenben, mikor 17 évesen felkerültem a Haliba ott is szűrő voltam, majd Sopronba Supka Attilánál  belsővédő, míg Gyirmóton Urbányi Istvánnál bal Belső védőként játszottam. Mészöly Gézánál újra középpályás , vagy alkalmanként center is voltam már.  Azaz, szinte már minden majdnem minden részén megfordultam a pályának.

165973183 763483511227666 162214213968512084 n

A védekező középpályás pozíciójában érzi a legjobban magát, ám megfordult a kapuson kívül már szinten majdnem minden pozícióban a pályán. 

3.-Következő szezonra megcélozzák a feljutást a Halival?
András: Jelen körülmények között nehéz erről beszélni. Úgy gondolom, még nincs itt az ideje, hogy feljutásról lehessen beszélni, bár tény a fociban gyorsan változnak a dolgok. Bízom benne, hogy minél hamarabb meglesz a megfelelő háttér a feljutáshoz, és az ottani  bennmaradáshoz.

4- Miket szeretnél elérni 6 év múlva?

András: Mindenképpen szeretnék újra NB1-ben standard játékossá válni. Remélhetőleg a Haladás csapatával ez sikerülni is fog a jövőben.

 

Van véleménye a cikkről? 
Ossza meg velünk!
További tartalmakért kövesse a Semleges Térfél  Youtube csatornáját , illetve a Ladislav bemutatja Fb. oldalt!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!