Már jó ideje foglalkoztat az a számomra nem igazán érthető folyamat, amiben a britek szívós, kitartó munkával egyre kisebbre szalámizzák magukat. Talán nem kell sorolni, de azért említés szintjén; a gyarmatbirodalom összeomlása, eladósodás az USA irányába a II. Világháború alatt, Írország problémái, most pedig itt a Brexit. A football - a késő viktoriánus kor "terméke"- erősen "történelem-állónak" bizonyult, és most újabb kihívás elé néz! Most még ki lehet találni a megfelelő stratégiát, de komoly döntéseket kell meghozni. Nézzük, mik is ezek!

A konkrét döntések előtt - mondjuk úgy; mínusz első lépésként - a lélektani pozícionáltságot kell rendbe tenni! Mit értek ezalatt? Azt, hogy a változásban érintett szereplők - ez esetben főként a klubok - hogyan viszonyulnak az eddig megszokott rend drámai változásához. Abban az esetben, ha azt keresik, hogyan hajlítgassák addig az új szabályokat, amíg azok a visszarendezik a viszonyokat, rendkívül rossz utat választanak... Ha azonban azt keresik, hogy a változások milyen lehetőséget jelentenek, akkor már egy sokkal jobb pozícióban lesznek a startvonalon. Nézzük tehát mi változik, utána pedig a lehetséges kimeneteleket!

"Január 31. előtt úgy nézett ki a helyzet a PL-csapatok szemszögéből, hogy az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást kihasználva bármely EU-s országból gond nélkül igazolhattak, az EU-n kívüli játékosokat viszont csak úgy szerezhették meg, ha azok munkavállalási engedélyt kaptak. Ehhez viszont szigorú feltételeket kell teljesíteni, leginkább a válogatottban játszott meccsek aranyát, illetve a pályán töltött perceket vizsgálták (a világranglistán top 10-ben lévő válogatottnál például 30 százalék a minimális kvóta, a gyengébb válogatottnál ez a százalékos arány fokozatosan nő)."

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha a fenti szabályozás változatlan marad, akkor sok olyan kvalitású játékos, akik ma meghatározók a PL-ben, egyáltalán el sem juthatnak majd oda! Elsőre azt hihetnénk, hogy a gazdagabb klubokat ez nem rázza meg, hiszen ők eddig is inkább már kész, sok válogatottsággal rendelkező játékosokat igazoltak. Igen ám, de az FA is változtatni akar, méghozzá olyan módon, hogy az eddigi 17-ről 13-ra szállítja le a külföldi játékosok számát. Nos, itt jutunk el ahhoz a ponthoz, ahol azt a bizonyos mínusz első lépést meg kell tenni, hiszen a szövetség feldobta a labdát!

brexit cimlap

Mit üzen az FA terve? Azt, hogy ha már egyébként is nehezebb lesz külföldieket megszerezni, akkor éppen ideje lesz, hogy nagyobb szerepet kapjanak a hazai játékosok! Itt az a kérdés, hogy mit gondolnak a klubok, illetve maga a PL a külföldiek szerepvállalásáról. Az FA azért aggódik, mert 2018/19-re mindössze 30% volt a nem külföldi játékosok aránya a bajnoki meccsek pályára lépői között, ugyanakkor az is tény, hogy a külföldi, magas minőséget képviselő labdarúgók, és edzők beáramlása jelentős minőségi fejlődést hozott az angol labdarúgás számára. És ez ma már nem csak a PL-ben igaz, mert ha figyelünk kicsit, azt is látnunk kell, hogy az angol korosztályos válogatottak is egyre jobban szerepelnek.

Nagy kérdés tehát, hogy

  • Az utóbbi években külföldről érkező impulzusok elegendők ahhoz, hogy most már egy kicsit újra a maga útját járja a PL, és persze a teljes angol labdarúgás?

        vagy

  • Ha most gyengül a külkapcsolati rendszer, akkor visszarendeződik minden a korábbi, kissé belterjesnek tűnő szintre?

Véleményem szerint inkább az első az igaz, nem gondolom, hogy az elvetett mag ne szökkent volna szárba, és az a növényke, ami máris erősnek mutatkozik, elsorvadna, ha kicsit nagyobb próbára tenné a környezet. De ez csak egy vélemény, majd kiderül, hogy mit választanak; az előnyt akarják kihasználni, vagy a hátrány mérsékelni...

A végére hagytam, hogy miért érdekes ez nekünk itthon, mit mondhat nekünk ez a történet. Nekem azt - és remélem, hogy azoknak is, akik tényleg döntési helyzetben, komoly pozícióban vannak -, hogy fontos ismereteket szerezhetünk egy komolyabb átállásról. De talán még fontosabb, hogy jó esetben megtudhatjuk, mit jelent az, ha a hazai játékosok szerepét erősítjük, és reményeim szerint az is, hogy megtudjuk, ehhez mit kell tenni, hogyan kell működni utánpótlás-szinten! Mert bizony nekünk nem játékrendszereket, stílusokat, felállásokat kell importálni, hanem olyan tudást, amit a meglévő - de ma majdnem halott - football-kultúránkat újra értékessé teszi!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!