Az MLSz legújabb – tervezett – lépései pontosan tükrözik a vezetés magas szintű szakmaiságát. Igen, a szövetség hozzáértése nem vitatható, a baj csak ott van, hogy a focihoz szükséges kompetenciái helyett a helyett pénzügyi téren maxolja ki hozzáértését…

Na und! Mondaná a német, de mi meg azt mondjuk, hogy ha a pénzügyi célok mindenekelőtt valók, akkor az MLSz nem más, mint egy pénzügyi vállalkozás. Nagyon nem mindegy ám, hogy mit és miért tesznek a Kánai úton ejtőző urak! Most éppen azzal riogatnak, hogy a pénzügyi fair play tapasztalatait felhasználva a klubok körmére néznek.

Gartula, ez jó! Minden magyar adózó örül annak, hogy van egy szervezet, ami ellenőrzi végre, hogy mire költik el a pénzét. Ja, ezt eddig is ellenőrizték, jut eszembe! Van egy találmány ugyanis, amit Pénzügyi Monitoring Rendszer névvel illetnek, amely „az egyes vagyoni jogok értékesítéséből származó, jogszabály vagy az MLSZ döntése alapján az egyes sportszervezeteket megillető pénzösszegek (továbbiakban: „központi bevételek”) felhasználásának szabályozása és ellenőrzése” céljából jött létre, még 2014 körül.

Ez eddig rendben, de arról semmi hír nincs, hogy a monitoring rendszer milyen eredményeket mutat az egyes csapatok tekintetében. Vannak ugyanis bizonyos követelmények, amiknek meg kell felelni, de ez inkább csak azt jelenti, hogy a klub – ha nevezett az adott verseny-sorozatra – feltehetően majd be is tudja azt fejezni. Köszönjük, de ez marhára kevés, ugyanis – még nyilvánosságra hozatal esetén sem! – tudhatja meg az adózó polgár, hogy mi lett a pénzével…

Most viszont az van, hogy a szövetség az európai kupacsapatok esetén alkalmazott szabályozás tapasztalatait is fel akarja használni, azaz a pénzek felhasználását is kontroll alatt akarja tartani. Itt például ilyen tételeket találunk, mint vizsgálandó a bevételel:

 • eladott bérletek
 • meccs jegyek
 • meccsnapi bevételek (sör, hotdog, műsorújság, mez, zászló,.. stb.)
 • reklám szerződések
 • szponzori bevételek (mez, stadion név használat, stb.)
 • ajándéktárgyak (sokszor ez együtt van a szponzori szerződésekkel)
 • játékos eladások
 • jogdíjak
 • pénzdíj (az európai kupa sorozatokért, bajnoki helyezésekért járó, stb összeg)
 • hitel

Ezt pedig az alábbiakkal vetik össze a kiadási oldalon:

 • fizetések (nem csak a játékosok)
 • átigazolási díjak
 • ügynöki díjak
 • törlesztő részletek (hitel, egyéb)
 • osztalék

Ha ezt – vagy ehhez hasonló – vizsgálatokat folytatnak, akkor egy olyan komplex átvilágítást végeznek el, ami végre választ ad arra is, hogy mi lett a központinak nevezett (valójában adófizetői!) pénzek sorsa! Ez nem baj, sőt azt gondoljuk, hogy tiszta helyzetet terem – feltéve, hogy az értékelés egy mindenki által ismert kritérium-rendszerre épül.

csányi cikkbe

Miért fontos ez? Mert nem ártana elkerülni a Nyíregyháza esetét, ahol – mint a bíróságok minden szintjén kiderült! – a klub annak ellenére lett visszasorolva a harmadosztályba, hogy nem vétett a szabályok ellen.  Amíg tehát csak arról szól a dolog, hogy a szövetség adatokat gyűjt, azokat pedig mindig az aktuális érdekeinek megfelelően használja, csak árt az egész! Mert ebben a formában csak arra jó, hogy az eddig is pórázon tartott klubok még kapnak egy ketrecet is…

Oszd meg és uralkodj! Igen, ez csak erről szól… A foci, és az MLSz em egy bank, ahol ezt minden bizonnyal így kell csinálni, hiszen Magyarország vezető pénzintézete minden bizonnyal nem tartana ott, ahol, ha a vezetése nem kiváló szakemberekből állna, akik kiválóan teszik a dolgukat. De ez egy másik szegmens, egy másik „iparág”, ahol más képességekre, más tulajdonságokra van szükség, mert mások a célok!

Jó lenne végre, ha nem bank, hanem foci lenne a foci!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!