Nagy ígéretnek indult, nem kérdés, hiszen a még mindig csak 35 éves játékos a legjobb korban, a Bundesliga 2-ben is bemutatkozhatott. És akkor már nem volt kezdő, hiszen még 20 kora előtt bemutatkozhatott az Nb1-ben, a Békéscsaba játékosaként. Ide Gyuláról érkezett, de nem ez volt az utolsó állomás… Pályája során nem kevesebb, mint hat hazai klubban lépett pályára az élvonalban? Talán a folyamatos klubváltások miatt nem teljesedett ki pályája?

Lehet, hogy ez is közrejátszott, bár nem nagyon tudunk olyan esetet felidézni, ami arra utalna, hogy a játékos összeférhetetlen, vagy excentrikus személyiség lenne. Ahol játszott sehol nem emlékeznek rá rossz szívvel. Ez bizony nem véletlen! A Vasas, az Újpest és természetesen a Csaba szurkolói is kedvelték a jó felépítésű, harcos jellemű támadó-játékost. Esetében azért illik ezt a gyűjtőfogalmat használni, mert támadó középpályásként, jobb- és bal oldali szélsőként, valamint középcsatárként is bevethető! Ezek szerint nem csak a csapatokat tudja ütemesen váltogatni, hanem a posztokat is. Ez utóbbit, mint erősséget kell említeni, mert manapság kevés olyan játékos van, aki hasonló szinten tudja hozni az említett posztokat. És ehhez hozzá kell tenni; nem kényszerből alkalmazták egy-egy poszton!

Hogy is gondolhatnánk ilyet, amikor a statisztika pontosan megmutatja, hogy Jani mire képes. A számok pedig nem hazudnak; az Nb1-ben lejátszott 242 mérkőzésén 52 gólt és 28 gólpasszt jegyez, miközben 28 sárgalap mellett mindössze egy alkalommal állította ki a játékvezető! Ha jobban belegondolunk, ezek az adatok nem jelentenek mást, mint hogy minden második mérkőzésen góllal, vagy gólpasszal örvendeztette meg közönségét. Legemlékezetesebb alakítását a Paks színeiben vitte fűre, amikor az Újpest ellen a Jos Daerden-t megbuktató 6:0-ra végződő meccsen 4 gólt vállalt! Daerden utóda nem is felejtette el, hogy kinek köszönhette edzői munkáját a Megyeri úton... de erről majd később! Ez a korszaka egyébként már sokad-virágzása volt, hiszen korábban már felfigyeltek rá külföldön is, de sajnos a duisburgi szereplése nem volt túl sikeres, mert egy éves ottléte alatt mindössze 6 meccsen léphetett pályára, ezeken pedig mindössze egy gólpasszig jutott. A számok azonban ezzel együtt is szépek egy ilyen hosszú pályafutás alatt, de ezúttal a statisztikai átlag elfedi a mögöttes folyamatokat, hiszen a gólok, gólpasszok eloszlása közel sem volt egyenletes.

lázok cikkbe

Apropó, sokad-virágzás! Az első kiemelkedő korszakában - 24 évesen - két barátságos mérkőzésen is pályára lépett válogatott mezben. Nem túl jó emlékű meccsek, hiszen előbb itthon kaptunk ki Németországtól 3:0-ra, majd pedig Amsterdamban mértek ránt megsemmisítő, 6:1 arányú vereséget a hollandok. Nem csoda, hogy Erwin Koeman szövetségi kapitány bukott, helyét akkor Egervári Sándor vette át. Nem tudni, hogy az új kapitánynak mi volt a koncepciója (vagy, hogy volt-é egyáltalán...), de ezek után Lázok neve válogatott szinten feledésbe merült...

Bár több lehetséges verziót is feldobtunk arra vonatkozóan, hogy mi lehetett az oka annak, hogy egy bizonyos szintnél nem sikerült már magasabbra lépni, egyet - valószínűleg a legkomolyabb okot - még nem említettünk. Ezek pedig a sérülések. Ebből volt bőven, több boka- és térdprobléma mellett egy gerincbántalom volt az, ami orvosi szempontból már a múlté, de mintha a karrier szempontjából maradandó károkat okozott volna. Emlékeink szerint 2014-ben kezdődtek a problémák, amikor rendszeresen jelentkező fájdalom ellenére még nem hagyta ki az edzéseket, majd 2015-ben azzal folytatódott, hogy fel kellett hagynia az edzés-látogatással...

Talán ez volt az oka annak, hogy már nem tartozott az angyalföldi gárda keretébe, amikor a 2016/17-es bajnokság végén bronzérmet ünnepelhettek. A Vasas megvált tőle, Újpesten pedig azt remélték, hogy fel lehet építeni az akkor 32 éves játékost. Végül 25 meccsen 5 gólt sikerült szereznie, de érződött, hogy már nem tudja azt nyújtani, mint korábban. Tartok tőle, hogy a hátfájás sem múlt el, hiszen 33 évesen még nem kell feltétlenül szögre akasztani a szerelést, Jani mégis ezt tette. Lehet, hogy tudott volna még - akár alacsonyabb osztályban - maradandót alkotni, de - talán büszkeségből - nem erőltette tovább! Reméljük és kívánjuk, hogy az aktív pályafutás után megtalálja helyét a világban, és boldogan éli az egészséges emberek békés mindennapjait!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!