Érdekes cikket találtunk a mifocink.com oldalon. Égető probléma a magyar fiatalok játszatása, padoztatása . Bernd Storck egy tollvonással megszűnetette az U21 -es bajnokságot ezzel szinte elvágva a fejlődés lehetőségét. Ez azóta sem változott, mert azóta sincs szakmai koncepció.

 

A sokak által az egyik legsikeresebb szövetségi kapitánynak tartott (ezt egyébként ebben a cikkben kategorikusan megcáfoltam), Berndt Storck nehéz örökséget hagyott a magyar futballra. Az MLSZ szakmai vezetőjeként megszüntette az U21-es bajnokságot, lényegében „halálra ítélve” ezzel a fiatalokat. Mára ugyanis bebizonyosodott, hogy a tehetségeinknek esélyük sincs az ifiből kiöregedve bekerülni a felnőtt csapatba.

Vajon a Fradi ifiből mennyi esélye van felkerülni a felnőttbe valakinekK (Fotó:fradi.hu)

Nem tudom, ki az, aki úgy gondolja, hogy egy 18 éves gyerek, frissen kikerülve az U19-ből, bekerülhet a felnőtt csapatba. Főleg úgy, hogy ma már az NB I-es klubok játékoskeretének több mint a fele légiós.  

Persze, vannak kivételek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a játékosok elkallódnak. Nem tudnak magukkal mit kezdeni, sőt, mivel sajnos azt hiszik, hogy ők már igazi futballisták, végül az alacsonyabb osztályban sem mindig állják meg a helyüket.

Meg lehet nézni, milyen meglepődött fejjel állnak az egyik nap még például a Fradi U19-es csapatában pallérozódó fiatalok egy BLSZ I-es csapat edzésén. Ráadásul az a baj, hogy amint egy ilyen szintű felnőtt bajnokin pályára lépnek, azonnal kiderül, hogy a sok-sok év „kiemelt képzése” még egy BLSZ I-es meccsre sem készíti fel őket.

Az arc sajnos sokkal nagyobb, mint a tudás, de ezt sokszor a játékosok sem ismerik be maguknak – és a szülők sem. Ők ugyanis évekig abban a hittben éltek, hogy azért edzenek nap mint nap egy NB I-es csapatnál, hogy aztán NB I-es játékosok legyenek. Nem gondolták hogy "átverik" őket, nem gondolták, hogy 18-19 évesen létszámfelettivé vállnak. Nem gondolták, hogy az a képzés, amit kapnak, nem sokra elég!

A jelenlegi rendszerben azonban szinte - egy két kivételtől eltekintve - semmi esélyük nincs bekerülni az NB I-be!

Nézzük csak meg, mi lett a Puskás-dijjal jutalmazott Zsórival, aki az elmúlt egy évben pályára sem lépett az NB I-ben, most pedig Budaőrsre került! 
És ő még a jobbak közül van!

Persze, van megoldás.

Az MLSZ-nek gyorsan be kellene látni, hogy hiba volt megszüntetni az U21-es bajnokságot. Ott ugyanis tovább fejlődhetnének ezek a fiatalok. Esélyt kapnának arra, hogy NB –s szinten, mégis felnőtt bajnokságban erősödjenek.

Sőt, komolyan fontolóra kellene venni, hogy angol mintára U23-as bajnokságot is szervezzen az MLSZ. Azt gondolom, ha a nálunk jelen pillanatban fejlettebb Angliában ezt meg tuják oldani – sőt, nem ciki itt pályára lépni – akkor talán kis hazánkban is hasznos lenne lenne.

Ha azonban továbbra sem történik semmi, ráadásául olyan ütemben érkeznek a légiósok, mint most, akkor egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy egyetlen magyar fiatal sem játszik majd az NB I-ben….
És sehol máshol sem….

 

eredeti cikk ITT

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

MLSZ : Foci helyett pénzügyek

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!