Pár hete készítettünk egy vlog-ot, melyben - sorozatunk részeként - a Szpari honlapját is felkerestük. Videóinkban rendre klubstílus, klub-filozófia, és - identitás nyomait keressük, és - legnagyobb megdöbbenésünkre! - Nyíregyházán olyat találtunk, ami párját ritkítja. A világosan megfogalmazott identitás, klub-filozófia kivívta legnagyobb elismerésünket! Ez a cikk nem erről szól, de a Szpari jelene, és közelmúltjának története mintha rímelne a honlapon látottakra.

Egy ígéret beváltásával kezdem. Sejtettem ugyanis, hogy van valami köze a térség lakosságának a Felvidékhez, de nem voltam biztos a dolgomban, ezért utána jártam. Krúdy Gyula érzelmi oldalról határozza meg a "A város környékéről összegyülekezett nép, az úgynevezett tirpákság… mindig függetlenségi érzelmű… volt." Dienes István leíróbb jellegű megközelítéssel így fogalmaz: "A férfiakban a szlávok szívóssága egyesült a magyarok erejével. Asszonyaikon nem látszik a szláv hatás: nem lenhajúak, kékszeműek mint Mikszáth tótjai, inkább barnák, karcsúak, szép termetűek."

Van tehát többféle meghatározás, de egy biztosan egyezik mindegyikben: az itt élőkre jellemző a szívósság, az erő, és a függetlenség iránti elkötelezettség. Ezt akár - ha kicsit tájékozottabbak vagyunk... - el is mondhattuk volna a felvétlen, mint az identitás-alakító tényezőt. Nem tettük, de a jelen és a közelmúlt azt bizonyítja, hogy ez nem üres lózung, hanem maga az élő valóság!

Biztos találnánk hasonló dolgokat, ha messzebbre visszamennénk, de most a Nyíregyháza kizárásával kezdem. Mint jól emlékezhetünk, az MLSz elhatározta, hogy 12 csapatra szűkíti az élvonalat, és lám... pont talált annyi csapatot, akiket ki "kellett" zárni, és máris megoldva az egyébként bonyolult versenyszabályozási kérdés! Persze az érintett kluboknak nem tetszett a dolog, ám csak egy volt, aki bíróságra vitte az ügyet. Ki más, mint a Szpari? És hogy-hogy nem, a bíróság igazat adott a klubnak több szinten is, és most - utolsó információim szerint - a Kúria előtt van az ügy. Azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni...

De nem álltak meg itt, hiszen, ha igazuk van, akkor annak érvényt kell szerezni! Felvették a kapcsolatot az UEFA-val is, ahonnan ezt a választ kapták (az ügyvezetőt idézzük):

"Miközben a szövetség folyamatosan arról beszél indoklásában a kizárás kapcsán, hogy nem lett időben kifizetve Diego Balbinot, a Szpari korábbi játékosa, az UEFA egyik levelezése megerősítette azt, hogy a Nyíregyházának van igaza, azaz nem is kellett volna kifizetni a játékost. Az UEFA főtitkára és a profi labdarúgók 3 európai szervezetének főtikárai 2014 márciusban és 2015 májusban is azt írták a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy a játékosokkal kapcsolatos munkaügyi vitákat a magyar jogrendszer a Munkaügyi Bíróság hatáskörébe utalja, vagyis a magyar jogszabályok szerint kell elbírálni."

Szóval; a Szparinak igazat ad a jog, de ezt egész egyszerűen nem tudja érvényesíteni! Mégsem adják fel, annak ellenére sem, hogy időközben kinőtt a földből a megyében egy élvonal-beli klub. Milyen érdekes... Mert - mit ad Isten??? - az idén még mindig kiskorú megyei rivális villámgyors felemelkedése éppen arra az időszakra esik, amikor a Szparit a harmadik osztályba száműzték. Nem, ez nem érdekel Nyíregyházán senkit, nem foglalkoznak azzal, ami az ő házuk táján kívül esik, azon belül viszont igenis kikérik maguknak, ha valaki illetlenül, sáros lábbal tipor a tisztaszoba hófehér szőnyegén!

Erre pedig a legújabb bizonyítékot egy friss hír adja, miszerint a Soroksár elleni bírói ténykedés kiváltotta elégedetlenség miatt az MLSz feltehetően példás büntetések kiszabását kezdeményezi majd. De! A helyiek szerint a tisztaszoba nem azért van, hogy mindenféle jött-mentek összebarmolják, és ennek bizony hangot is adnak! Most az van, hogy a Soroksár elleni 5:3 arányú vereség után a nézők, és vezetők meg nem adott büntetőt, könnyű síppal befújt 11-est a másik oldalon, les-gyanús gólt a hajrában kérnek számon! Hanyecz Bence - jól bevett szokás szerint - persze a jegyzőkönyvből nem hagyott ki semmit, sőt! Úgy tűnik, hogy olyasmi is bekerült, ami nem történt meg...

A jegyzőkönyvben ugyanis az szerepel, hogy a "Szpari játékosa megfogta a vállát a bírónak, és trágár kifejezéseket is használt", de ez - mint azt a klub által készített felvétel bizonyítja - nem egészen így történt! Igen, a klub nem hajlandó meghunyászkodni, szívósan védekezik, ereje pedig nem hagyja el, még ha fenyegető is a helyzet! Nagyon úgy néz ki, hogy nem kell bizonygatni; a klub igenis önazonos, identitása élő, és a mindennapokat meghatározó szerepet játszik a mai napig! Nem tisztünk senki mellett kardoskodni, de azért, aki elolvassa a cikket, az talán elgondolkodik egy s más dolgokon. Remélem, hogy nem "csak" szurkolók olvasnak...

Az említett video:

További erőt és kitartást!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!