A héten következik a 225. Derbi! Ez a párharc bizony nem ma kezdődött. A két csapat történetén mély nyomot hagyott a történelem, de van, ami nem változik: a derbi sokkal több, mint a három pont sorsát eldöntő mérkőzés. Nem csoda, hogy a világfutball ma is a legnagyobb meccsek között említi a két csapat összecsapását! Összeállításunk első részében a Derbi szociológiai, történelmi hátterét igyekszünk bemutatni, mert talán nem mindenki tudja, hogy honnan ered a két csapat és a két tábor véget nem érő rivalizálása.

Kezdjük rögtön az elején, utazzunk vissza 100-110 évet! Ekkor még nincs Derbi, van viszont Örökrangadó! Igen, a múlt század ’20-as éveivel bezárólag elsősorban az MTK és a Fradi párharca határozta meg a hazai focit. Bár az első két bajnokságot még a BTC nyerte, de 1903-tól a két csapat nemes egyszerűséggel kibérelte magának az aranyérmet - egészen az 1929/30-as bajnokságig. Ekkor jelentkezett be először az Újpest!

Addig az Örökrangadónak volt egy erősen etnikai alapú felhangja is, hiszen a Fradi az asszimilálódni akaró svábság csapata, míg az MTK a szintén betagozódni akaró zsidóság csapata volt. Ennek a ’30-as évekig nem volt nagy jelentősége, de sajnos ezután bizony az egész magyar foci irányára komoly hatással járt… Talán le se kellene írnom a szomorú tényt, de a II. Világháború bizony szinte teljesen felszámolta az MTK társadalmi hátterét…

Amikor 1930-ban rárúgja az ajtót az Újpest a két addig egyeduralkodó klubra, gyorsan átalakul az addig kétpólusú focivilág. Már a ’30 évek elején Derbi-ként harangozzák be a meccset, ami ekkor kissé furcsa szóhasználat, hiszen Újpest – egészen 1950-ig! – önálló város, még ha gazdaságilag, és infrastrukturálisan Budapest szerves része is volt. Az etnikai jellegű ellentétek egy része feloldódott a vidék-főváros ellentétben, de ne feledjük, hogy Újpest lakossága ekkoriban igen vegyes, magyar-német-zsidó gyökerekkel rendelkezik.

A két csapat versengése ekkoriban kezdte háttérbe szorítani az Örökrangadót, de ez utóbbi sem vesztett jelentőségéből, hiszen az MTK még mindig erős maradt, és a ’30-as évek második felében még bajnoki címekre is futja tőlük. Így 1945-ig a két csapat még mindig fej-fej mellett halad, addig Fradi 16 bajnoki aranyat nyer, szemben az MTK (majd Hungária) 15 bajnoki elsőségével. Közben az Újpest még csak 5 elsőséget jegyez. Érdekes, hogy a már említett csapatokon kívül csak a Weiss Manfréd FC (talán ismerősebb Csepel néven…), és a Nagyvárad tudott nyerni Nb1-et.

A Derbi vidék-főváros ellentétre épülő jellegének azért van különös jelentősége, mert vidéki klubok csak nagy elvétve szerepeltek az élvonalban, miközben az Újpest 1905-ben feljutott, majd 1912-től megszakítás nélkül ott szerepelt. Az Fradi megtartotta gyökereit, játékstílusában kezdetben a BTC volt meghatározó, de a „kick and rush”-t hamarosan felváltotta egy magyarosabb, ugyanakkor szívből jövő érzelemmel telt stílus. Ennek fő jellemzője, hogy az ellenfelet az elejétől a végéig nyomás alatt kell tartani, minden körülmények között dominálni kell. Az Újpest – talán akkori vegyes lakosságának köszönhetően – egy színesebb stílust alakított ki. A városi vagány, a furfangos kereskedő, és a szorgos, ugyanakkor kissé léha természetű munkások minden hagyományát magával hozta.

Bár sokan nem tartják fontosnak a stílust, mint a magyar focit meghatározó tényezőt, mégis azt lehet mondani, hogy a fent említett szociológiai és történelmi okokon túl a két csapat meglehetősen eltérő stílusa, filozófiája is meghatározta szembenállásukat. Érdekes, de ma már egyértelmű, hogy a mindenkori politika – ami mindig is szeretett belenyúlni a foci világába… - is ismerte ezeket a jelentős különbségeket, így sorsfordító időkben gyakran álltak ellentétes pályára a csapatok.

Az első ilyen komoly fordulat a rossz emlékű ’50-es években volt. A Fradit nem nézte jó szemmel a kommunista rezsim, mert a háború alatt Jaross Andor - a Sztójay-kormány belügyminisztere – a klub elnöke volt. Újpesten közben teljesen más volt a helyzet; a pát éve alakult BLASz-csapatot, a Budapesti Rendőr Egyletet beolvasztják az UTE-ba. Ennek sportszakmai jelentősége semmi nem volt, ugyanakkor jogi alapot teremtett arra, hogy a Gerő Ernő vezette belügy csapata legyen…

De nem csak a két csapatot érintették komolyan a változások; szinte minden egyesület színét és nevét megváltoztatták. Talán az előző rendszerben a klubokra épült identitást próbálták eltörölni? Mint mindent, a focit is a saját képére akarta formálni a párt, így lett super group a Kispestből, és így jött össze végül az Aranycsapat. De nem ám a komcsinovnyikok érdemeként, hanem mert a háború előttről még mindig maradt a focinkban annyi lendület és tartás, amit még a párt halálos ölelése sem tudott megfojtani!

A Fradi ebben az időben tehát egy megtűrt ellenzék lett, hiszen akkoriban azt gondolták, hogy jobb, ha az állampolgár a hétvégi meccsen kitombolja magát, és hét közben serényen építi a kommunizmust. Érdekes, de az elv ugyanaz volt Újpesten is – mindent igyekeztek uniformizálni -, ugyanakkor az 1950-es becsatolás ellenére is extrém erős lokálpatriotizmus segített elviselni olyan drasztikus dolgokat, mint a név és a címer változása.

Ma is vannak hasonló tendenciák, de ne feledjük el, hogy Újpesten egy külföldi, a helyi hagyományokra magasról tevő tulajdonos van, míg a másik oldalon a kormánypárt egyik prominense a vezető. A rendszerváltozás előtt a párt mindenhatósága áttörhetetlen fal volt, ma pedig Újpesten a jognak sem lehet érvényt szerezni, a Fradinál pedig pénzzel fednek el bizonyos akut problémákat.

A történelem kereke nem áll le, a ma története a holnap történelme, így most már világosan látszik „az egyszer fent, másszor lent” történelmi liftezés mindkét klub esetében. De egy dolog nem változik; a hazai bajnoki sorozatok királya marad a Derbi!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!