Az igen ismert háborús regény címe tökéletesen idevág. Semmi sem változik minden marad a régiben a frontok megmerevedtek, nincs remény a változásra továbbra sem. Nem akarok senkit elkeseríteni, a propaganda ellenére minden maradt a régiben.

 

Most nem mi hanem egy a rendszerben dolgozó edző véleményét olvashatjátok a creditpontos képzésről és, hogy mi is a helyzet szakmai fronton. Látnotok kell, hogy most nem a szurkolók hőbörögnek hanem egy változást akaró gondolkodó edző véleményét olvashatjátok. Szinte segélykérés ez talán összefoglalva olyan edzők véleményét akik igenis tanulni és valós szakmai munkát akarnak végezni mindannyiunk örömére, de ehhez nincs meg a szellemi hátország és az irányvonal amin elindulhatnának, mind egyszerre egy irányba.

"Tisztelt Kollégák!

Tegnap nagyon sokan (Pénzü:)Győrben jártunk szakmai konferencián, ahol közel 600 edző, sportvezető jelent meg.

Akkor minden kritika, ártó, bántó szándék nélkül, csakugyan a változás elindításának reményében leírnám a saját elkeserítő tapasztalataimat. 600 fő az már nem kevés. Nagyformátumú focilegendák, edzőgéniuszok, klubvezetők az ország szinte minden pontjáról, akiket feltételezem nem a kötelező kredit megszerzése, hanem sokkal inkább a tanulni vágyás ösztönzött az egész napos rendezvényen való részvételre. Tisztelet a kivételnek, egyáltalán nem.

Ferenczi Attila évtizedes megtapasztalásának igaz mivoltáról a saját szememmel-fülemmel bizonyosadhattam meg. Keressük, kutatjuk focink rákfenéjét, hanyatlásának okait, okolunk minden mozdíthatót, épp csak magunkban nem kerressük a hibát, holott az első és meggyőződésem szerint mindmáig egyetlen kerékkötői MI MAGUNK VAGYUNK (hangsúlyozom tisztelet a kivételnek). Ha nem indul el egy szakmai megtisztulás, akkor itt értékelhető eredmény olyan ritka lesz, mint a fehér holló. A "mérnökeink" által rosszul kalibrált szalagról az érdektelen és közömbös "minőségellenőreink" közremködésével csupa selejtes és erőteljesen hiányos "termék" kerül le a szalagról, ami tegnap Győrben nyilvánvalóvá vált azok számára is, akik még hittek a "csodában". Ja, hogy a szakmai rész miről is szólt. Hát az nem sok embert érdekelt, mert mint tudjuk azt mi már a. vagy rég feltaláltuk, b. ez úgy hülyeség ahogy van.

A fentiek mellett két égetően hatalmas problémával állunk szemben. Képtelenek vagyunk értelmezni, alkalmazkodni és gyorsan, kreatívan reagálni a megváltozott körülményekhez, szinte minden szinten. Nem látjuk a lényeget, nem tudunk megfelelően pozicionálni és reálisan elemezni, értékelni, ami rendre tévútra visz bennünket. Az előadásról nagyvonalakban annyit, hogy a Csehek is reformokat hirdettek, de Ők annyival járnak előttünk, hogy legalább már elindították és alkalmazzák a hétköznapokban és szinte minden szinten. Hiszem, hogy tiszteletben tartva a filozófiájukat az Ő útjuk, nem a mi utunk. Nagyon nem. Viszont arra nagyszerű lehetőség volt az előadás gyakorlati része, hogy bizonyosságot szolgáltasson arról, hogy fejben, gondolkodásban, helyesebben annak hiányában óriási kihívásokkal küszködünk. Komoly gondjaink lesznek 5-10 éven belül, ha továbbra is uniformizálni akarjuk az utánpótlásunkat és képtelenek leszünk ÖNÁLLÓAN gyorsan és logikusan reagáló, gondolkodó játékosokat nevelni.

Tényleg távol áll tőlem, hogy bárkit is megbántsak (ezért sem nevesítettem senkit) de elszomorító és semmiképp optimizmusra okot adó dolgoknak lehettem fül és szemtanuja. Az előadás technikai (értsd hangosítás, videók láthatósága, szemléltetésének hatékonysága) és tartalmi része olyan volt amilyen. Viszont a reakciók, azok annál beszésesebbek voltak. Úgy gondolom, hogy az okos ember képes a számára nem tetsző, vagy nézeteivel ellentétes dolgokból is tanulni.

A következő beszélgetés zajlott a hátam mögött. "A" edző "B" edzőnek. "Figyelj, én tisztában vagyok vele, hogy a többségnek tele van a ..ke ezekkel a képzésekkel és csak a kreditpontok miatt járnak, de esköszöm neked, hogy én nagyon szeretem őket. -Itt kicsit jobban figyeltem, hátha valami okosat hallok- aztán folytatta a kolléga. Figyelj, negyedévente eljövök, találkozok a régi haverokkal, volt csapattársakkal, edzőkkel, jókat dumálunk, együtt ebédelünk, megiszunk egy sört, amit kifizet az egyesület. Mi bajunk lehet." Majd szétnéztem, és tényleg ezt láttam. Mondjuk ez nem csak nekem tünt fel, hanem Sisa tanárúrnak is, amit szóvá is tett. Tényleg nem tudjuk, hogy mit nem tudunk. Itt mindeki zsebében ott a bölcsek köve. Csak azt nem értem, hogy a már most, attitüdjeik alapján "kissztár", NB1-be tartó up focisták, akik relatíve ügyesen bántak a labdával 14 évesen miért nem tudják az ügyetlenebbik lábukat is használni, miért képtelenek egy viszonylag egyszerű infót "rúgj gólt minél gyorsabban" megérteni és kivitelezni, miért képtelenek az önálló gondolkodásra és játékhelyzetek, feladatok feliismerésére és azokhoz való alkalmazkodásra és miért van az, hogy ezt nem csak Ők, hanem mások sem veszik észre.!? Merjük kimondani végre nem csak az igazat, hanem a valódit is. Ez pedig a mai MAGYAR valóság. A kritika sokak szerint az ellenségeskedés fegyvere. Szerintem a segíteniakarásé. Ne tartsunk tovább senkit tévedésben merő jópofaságból! Azzal nem, hogy segítünk, hanem sokkal inkább ártunk! Fogadjuk el, sőt várjuk el a kritikát és javítsunk a munkánkon, minden nap, mert higyjétek el van mit javítani."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

 

 

Pin It

Hozzászólások (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hát azért ez a cseh modell szakmailag nagyon rendbe van! Mondjuk semmitől nem volt Cseh hanem egy általános szakmai anyag volt amiben minden tudatosan egymásra volt építve amit egy nevelő ország utánpótlásának alapszintű iránymutatásának...

Hát azért ez a cseh modell szakmailag nagyon rendbe van! Mondjuk semmitől nem volt Cseh hanem egy általános szakmai anyag volt amiben minden tudatosan egymásra volt építve amit egy nevelő ország utánpótlásának alapszintű iránymutatásának tartalmaznia kell. Szinte minden eleme a gyermek fejlesztésére fókuszál. Jól felismerve a valós kiválasztás hiányát, olyan fontos tulajdonságok fejlesztésére is fókuszál amivel itthon abszolúte nem foglalkoznak.(agilitás, testi erő ismerete használata stb stb). Persze van néhány műhely (akiket általában fikáz a szakma és az impotens akadémiai közeg) akik ugyanezeket felismerve saját útjukat járják. Amitől Én tartok, hogy a 10 kredit ponton kívül semmi nyoma nem marad senkiben, senkinek a gondolatait nem indította el, hogy vajon a Csehek is mint minden más normálisan szerveződő utánpótlásnevelő ország a legkisebb korosztályainak a versenyeit edzéseit mekkora területben, mekkora kapura, milyen iramban, heti hány és milyen edzéshosszban irányozza elő. Hát teljesen máshogy ahogy itthon.... A lényeg, hogy a képzésükben a focira oktatnak, az arra érdemeseket és nem pedig a "dagadt" sportra alkalmatlan vagy pénzes szülők gyerekeit próbálják benntartani a közegben minél tovább. TAO hiánya miatt nem létszám a fontos hanem a minőségi nevelés és nincs rablás egymástól mint nálunk, amit idén már scoutnak hívnak és sok szülőt behülyítenek a Vasas MTK FTC Honvéd stb névvel.... Pont az előadás tartalma volt ami torkon szarta az egész Bozsik programunkat (funinho-stól, excerlights-ostul), de valószínű a jobbról balra majd balról jobbra vonulgató Bozsikos különítmény ebből semmit nem érzékelt és bőszen megy majd funinho-s próbaedzéseken bemutatózni és gyilkolni tovább a gyerekeinket! Amíg aki benne dolgozik legyen az edző gyermek szülő sportvezető vagy akár csak szertáros nem egyöntetűen ugyanazért a célért dolgozik addig mindig széthúzunk és nincs előrelépés. A kis műhelyek néha kidobnak majd egy-egy Szoboszlai féle tehetséget, kivéve ha nagyobb korosztályban nem gyilkolja le az Akadémiai közeg lásd MTK, FTC stb stb... Vajon mekkora a felelőssége az Akadémiai közegünknek az eltékozolt tehetségekben? Locsoljunk még oda pénzt, biztos nem jut a tehetséggondozásra..... Na mindegy, marad nekünk a középszar amit a Bozsik fesztiválos alapokkal előirányoztunk saját magunknak! Felismerhetnénk végre a közeg amit csináltunk rendszerszinten alkalmatlan az utánpótlás képzésre és már a legalsóbb korosztályokban elbasztuk az egészet...

Read More
Salazar
Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!