Bár az utóbbi időkben nem voltak gólgazdag meccsek a Derbik, a két csapat egymás ellen vívott meccsein a gólátlag még így is több, mint három. Igen, korábban voltak komoly gólkülönbségek, voltak sokgólos meccsek, ezek húzzák az átlagot. Érdekes azonban, hogy bár vannak tendenciák a nagy gólarányú meccsek mindig meglepetést okoztak mindkét tábornak. Persze, ami az egyik oldalon öröm, a másikon bánat...

Kezdjük mindjárt a legnagyobb gólkülönbségű mérkőzéssel. Bár ez nem bajnoki mérkőzés volt (ettől ez még Derbi a javából!), de ez a két csapat viszonylatában tökéletesen mindegy, a versengést nem az aktuális sorozat határozza meg. Május 25. minden bizonnyal piros betűs ünnep a Fradi hívők között, hiszen 1933-ban ezen a napon aratott 11:1 (!!!) arányú győzelmet szeretett csapatuk az Újpest felett a Magyar Kupa döntőjében. A Népszava így tudósított a mérkőzésről:

"Hogy tudta a Ferencváros 11:1 arányban legyőzni az Újpestet — ez a kérdés a labdarúgósport híveit bizonyára sokáig foglalkoztatja majd. Mi a súlyos vereség okát elsősorban abban látjuk, hogy az Újpest túl könnyedén vette a mérkőzés első perceit, azokat a perceket, amikor a kiválóan játszó Sárosi vezetése mellett pompásan működő Ferencváros-csatársor szinte föltartózhatatlanul ontotta a gólokat és amire föleszméltek, hogy tulajdonképpen mi is történt: már 4 góllal terhelte hálójukat. Ekkor pedig a deprimáltság lett úrrá rajtuk és lelkileg összeroppanva, megadták magukat. És mivel a Ferencvárosnak csaknem minden sikerült, az Újpestnek meg semmi (egy 11-est is félrelőttek): létrejött a 11:1 arányú eredmény, amely előreláthatólag sokáig emlékezetessé teszi az 1933. évi Kupa-döntőt... "

fradi11 1

Nem kell mondani, hogy érezhették magukat az újpesti drukkerek... Két héten belül a mennyből a pokolba jutottak - így érezhették. Az eredmény ugyanis nem csak önmagában meglepő, hanem úgy különösen furcsa, hogy a kupadöntő előtt 12 nappal az Újpest a Derbin aratott 1:0 arányú győzelmével gyakorlatilag biztosította bajnoki elsőségét. Erről az Ujság, 1933. május 16.-i száma így számolt be:

"A vasárnapi bajnoki forduló nagy eseménye: az Újpest-—Ferencváros találkozása volt, amelyet bátran a futballbajnokság döntőjének lehet nevezni. A nagy küzdelemben — amelyről külön cikkben is beszámolunk — a lila-fehérek győztek s így a futballbajnokság az idén az Újpest felé int, mert jelenleg 33 ponttal a lila-fehérek állanak az élén a 32 pontos Hungária és a harmadik helyre lecsúszott 31 pontos Ferencváros előtt. Mindegyik csapatnak két-két ellenfele van még hátra éspedig a következő csapatok:

Újpest: Budai „11“, Nemzeti.

Hungária: Kispest, Soroksár.

Ferencváros: III. ker. FC, Somogy."

A három vezető egyesület nem csak a bajnoki versenyben állt az élen, hanem megítélésben is, hiszen - mint a korabeli cikk írója is - a szoros állás ellenére is elkönyveltnek tekintette az Újpest bajnoki aranyát. Nos, ezek után jött a kupadöntő, ahol - mint fentebb láttuk - a Fradi minden idők legnagyobb arányú győzelmét aratta. Ilyen győzelem esetén talán nem fair a győztes csapattal szemben, de mégis ki kell emelnünk Sárosi Györgyöt, aki három gólján túl is kiváló teljesítményt nyújtott.

Ha már május és pirosbetűs ünnep, akkor ilyen Újpesten is van. Méghozzá 15., hiszen 1976-ban ezen a napon arattak 8:3 arányú győzelmet a lila-fehérek - méghozzá a Népstadionban, mintegy 45.000 néző előtt. A kettős rangadó keretében megrendezett meccsen most éppen fordított volt a helyzet: az Újpestnek minden, a Fradinak szinte semmi nem sikerült...  A Népsport május 16.i száma így kommentálta a meccset:

"Az Ú. Dózsa alaposan megfiatalított csapata tele volt tűzzel, harcossággal. Végig meglepően bátran, higgadtan játszottak, viharos támadásokat vezettek, s állandóan a játék irányítására törekedtek. Taktikailag is alaposan felkészültek a mérkőzésre, ügyes húzásnak bizonyult például az, hogy a mozgékony Ebedlire, a karmesterre, a hasonló erényekkel rendelkező Nagyot állították, s ezzel jelentős mértékben megbénították a Ferencváros középpályás játékát."

derbi2 cikkbe ujpest

Bár a cikkíró nem említi, de itt is ki kell emelni valakit; Fazekas László "Kapa" ezen a meccsen négy góllal vette ki részét az újpesti sikerből. A vele készült riportban elmondta, hogy minden egyes mozdulatra, helyzetre emlékszik, pedig a meccsről készült felvételek nem maradtak meg az utókornak...

A megsüvegelendő teljesítményen túl az legnagyobb érdekesség talán a követkető; a bajnokságban akkoriban a Videoton és a Fradi fej-fej mellett halad, azért különösen fontos volt a bajnokság végkimenetele szempontjából is a mérkőzés. A meccs előtti beharangozókban azt olvashattuk, hogy a Fradi győzelmi kényszerben van, mert a Videoton könnyebb ellenfelekkel szemben lép pályára a következőkben. Ezúttal azonban felesleges volt az aggodalom, ugyanis a 26. fordulóban megrendezett Derbin elszenvedett nagy vereség ellenére a Fradi jól hajrázott, és a végén két ponttal megelőzve a Videotont, bajnok lett. Az Újpest újabb két ponttal lemaradva csak a harmadik helyen végzett.

A Mágikus Újpest tehát ugyan nagy győzelmet aratott, de még a '70-es években is előfordult, hogy nem nyertek bajnokságot. Sőt, nem csak ezt, hanem a következőt sem - igaz ez a két év akkoriban kivételnek számított. De - mint láttuk - ebben az időszakban is szorosan ott volt mögötte a Fradi, ahogy más korszakokban pedig az Újpest üldözte az örök riválist. A Derbi - világégések is, világégések oda... - mindig Derbi maradt, és ez nem is fog változni!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!