Az Nb1-ben nincs igazi féltáv, mivel a három körös lebonyolítás páratlan számú fordulót eredményez, de most nem a versenyrendszer visszásságait boncolgatjuk, hanem azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes csapatok milyen teljesítményt adtak le az ősz folyamán.

A tabella ismert, de ismétlésképpen ITT megtekinthető. Az első két helyezett nem okoz különösebb meglepetést, de a további sorrendre nem sokan fogadtak volna a bajnoki küzdelmeket megelőzően. Apropos! De mi az, hogy meglepő? Nem várt eredmény, látványos alul- illetve felülteljesítés. Igen ám, de mihez képest? Tudjuk, hogy a foci egyre inkább a pénzről szól (kinek a pénze, ne firtassuk!), így mi is anyagi alapot kerestünk az összehasonlításhoz.

Itthon a klubok anyagi természetű jellemzői mintha nem lennének nyilvánosak (nem is azok!), az éves beszámolók és mérlegek nem alkalmasak arra, hogy összehasonlítási alapot jelentsenek a klubok összehasonlítására. Nekünk Sem marad más tehát, mint a transfermarkt adata – ITT! Igen, tudjuk, hogy nem egy 100%-os megbízhatóságú adatokat jelenítenek meg, de azt elfogadjuk, hogy a klubok kereteinek azoknak egymáshoz viszonyított árának arányát pontosan megmutatja. Az értéket nem, mert az érték a pályán születik. Mi tehát az ár-érték arányt vizsgáltuk meg.

Az eljárás végtelenül egyszerű; a transfermarkt keret-ár adta helyezéseiből kivontuk a pályán elért eredmények adta helyezéseket, így pedig megkaptuk, hogy az árhoz képest milyen értéket állítottak elő az egyes csapatok. Íme a sorrend:

MEZŐKÖVESD +4
KISVÁRDA +2
ÚJPEST +1
FTC 0
FEHÉRVÁR 0
FELCSÚT 0
PAKS 0
ZALAEGERSZEG 0
KAPOSVÁR 0
DIÓSGYŐR -1
KISPEST -3
DEBRECEN -3


Nem gondoljuk, hogy nem illeti tisztelet a mindenkori dobogósokat, de látható, hogy a Fradi és a Fehérvár helyezése bizony papírforma. Nem úgy a Mezőkövesd! Ők úgy érték el az őszi harmadik helyezést, hogy keretük ára csak a hetedik helyre predesztinálta volna őket! Rajtuk kívül még a Kisvárdát illeti dicséret, hiszen két helyezéssel mutattak jobbat a pályán, mint a pénzügyi mutatók terén. Az Újpest került még ebbe a körbe; bár helyezésük és anyagi kondícióik sem méltók nagyhírű elődeikhez, de ötödik helyezésük még mindig jobb eggyel, mint az anyagi oldalról kimutatható helyezésük…

Az összevetésben a két első mellett nem okoztak meglepetést; Felcsút, Paks, Zalaegerszeg és a Kaposvár gárdája. A kieső helyen telelő alakulatok esetében egyértelmű, hogy erősítések kellenek, de ezt inkább csak Egerszegen lépik majd meg. Kaposváron más stratégiát követnek, ők nem feltétlen ragaszkodnak az élvonalbeli szerepléshez. Ezt azzal magyarázzák, hogy egy hosszabb távú stratégiát követve építik csapatukat, amiben inkább csak egy kis „előre-szaladás” volt a felkerülés, semmint egy mérföldkő sikeres teljesítése.

Erősíteni viszont nem csak Egerszegen kell! Összevetésünk szerint nem is annyira a játékos-állomány árát, hanem annak összetételét, és különösképpen az általuk nyújtott játékban kell nagyot lépnie az alul-teljesítő kluboknak! Talán ez a lépés már meg is történt Kispesten, hiszen a rendkívül gyenge kezdés után egy jó sorozattal végül kikecmeregtek a kiesési zónából. Talán Diósgyőrben is volt előrelépés, hiszen Feczkó Tamás irányításával egész jól alakult számukra az őszi végjáték, de a Loki bizony összességében gyatra, és romló tendenciát mutató teljesítményt nyújtott… Ezt erősíti, hogy a keret értékeléséhez mérten bizony három hellyel maradnak el a pályán elért eredményben.

Ha sarkosan, és csak részleteket kiragadva próbáljuk meg összefoglalni a fentieket akkor azt tudjuk mondani, hogy a Mezőkövesd az ősz pozitív meglepetése, de a Kisvárda is kiemelkedőt nyújtott lehetőségeihez mérten. A Kispest és a romló tendencia okán különösen a Debrecen okozott csalódást az előzetes várakozásokhoz képest. A többiek javarészt anyagi lehetőségeik meghatározta helyezéseket hozták. Kíváncsian várjuk az átigazolási időszakot, mert látható, hogy ha a transfermarkt nem is tűpontos adatokkal dolgozik, a keretek ár-érték aránya bizony döntő hatású az elért eredmény tekintetében.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!