Lehet, hogy sokan vannak, akik most nem is igazán értik a kérdést, hiszen - hellyel-közzel - folyamatosan játszik az élvonalban. Igen ám, de a most 29 éves játékos mintha máris bőven túl lenne pályája zenitjén, hiszen presztízsét tekintve egyre gyengébb csapatokban tűnik fel az utóbbi években. Hozzá kell tenni, hogy a presztízs és a mai minőség nem azonos fogalmak, de ezzel együtt sem tűnik felfelé ívelőnek az a pálya, ami a Ferencvárosban indult, két év "olasz meló" után Újpesten jócskán felívelt, most pedig a Paks labdarúgója.

Mint korábban is jeleztük, ez a sorozat nem az, amelyik bűnbakokat keres, így most sem fogunk magánéleti kérdéseket feszegetni, ahogy azt sem érezzük feladatunknak, hogy elmarasztaljunk bárkit is döntései miatt. A tények viszont makacs dolgok, így ezekhez ragaszkodunk! Nézzük tehát Balogh "Bubu" pályáját!

Alig hatévesen a Goldball-nál kezdett focizni, annál az utánpótlás klubnál, amely az Újpesttel áll kapcsolatban (14 éves korukban elsősorban az Újpest számára ajánlják játékosaikat). Ehhez képest furcsának tűnik, hogy mikor - mai fogalmaink szerint - akadémiai életkorba lépett, a Ferencvárosba igazolt. Nem tudjuk, hogy ez azért történt, mert Újpesten nem kellett, vagy azért, mert ő nem szeretett volna a Megyeri úton játszani, de tény, hogy három évig a Ferencváros játékosa volt. Csapatában biztosan meghatározó játékossá nőtte ki magát, mert 2008-ban - még éppen 18. születésnapja előtt - leigazolta az Empoli. Arról sajnos semmilyen információ nincs meg, hogy itt milyen eredménnyel szerepelt, de egy év elteltével a Lecce-hez történő szerződés utáni időszakról már tudunk: a Primavera-ban 17 meccsen szerepelt. Gól és gólpassz nyomát nem találtuk, de hozzá kell tennünk, hogy a statisztikák nem feltétlen pontosak.

Sok játékos elmondhatja - és Balázs sem kivétel -, hogy nem jött be az olasz kaland. Igen, Bubu se ragadt meg valamelyik olasz felnőtt csapatban, útja két év után hazavezetett. Tudomásunk szerint az Empoli 200.000 EUR-t fizetett játékjogáért, Újpestre viszont szabad igazolásként érkezett. Ezeket az adatokat fenntartásokkal kezeljük, de talán mégis megmutatja, hogy kint nem igazán számítottak rá. Újpesten viszont szívesen fogadták, és 2010-től kezdődően hét éven át oszlopos tagja volt a csapatnak. Ezalatt 186 bajnokin 18 gólja mellett kiosztott 34 gólpasszt is, a kupában pedig 35 meccs, 9 gól, 7 ólpassz volt a mérlege. A jellemzően középső középpályás poszton tehát inkább előkészítő, szervező szerepet vállalt, de idővel - már a Vignjevic éra alatt - ki-kimaradt a csapatból. Előbb Enis Bardhi, majd Zsótér Donát jelentkezett riválisként posztján, amikor 2017-ben egy csere keretében - Herissel "csomagban" és még némi készpénzért - Felcsútra igazolt.

Szakmailag nem biztos, hogy indokolható a lépés - utólag! Akkoriban ugyanis az Nb1 javát igyekezett begyűjteni a fejér megyei alakulat, és ha az akkori keretet nézzük, ezt akár előrelépésként is értékelhetnénk. Az ott töltött két évben 53 bajnoki és kupameccsen szerepelt, de nem tudta hozni a korábbi szintet, ugyanis gólt nem szerzett, gólpasszból is csak tízet osztott ki. Bár - tegyük hozzá! - a csapat egésze sem szerepelt a keret minőségének megfelelően, edzők jöttek, edzők mentek, és időnként a korábbinál sokkal visszavontabban is játszatták mindenkori felcsúti edzői. A szakmáról ennyit, viszont pénzben biztosan jelentős volt a nyereség. Kérdés, hogy melyik ért többet? Nem tudjuk, nem is akarjuk megítélni, ezért ezt a kérdést úgy ahogy van, nyitva is hagyjuk.

A történetet folytatva; 2019 nyarán Paksra vezetett útja, ahol - régi szokás szerint - saját nevelések mellett - olyan hazai játékosok szerepelnek, akik valamilyen oknál fogva nem férnek be vezető egyesületek kereteibe. Ennek millió és egy oka lehet, nem taglaljuk, de megint azt kell mondjuk, hogy itt sem tudja hozni a korábbi újpesti szintet, hiszen 19 meccsen mindössze 2 gól, valamint 4 gólpassz van a neve mellett. Ha a gól-átlagot nézzük, talán nincs is probléma, de a gólpasszok mintha elmaradoznának. És ami különösen fontos; korábbi karakteres játékát nem tudja hozni, mintha stílusa, játékfelfogása a szürke eminenciás szerepe irányába mozdította volna el. Hasznossága ettől még nem feltéten romlott, a megállapítás inkább csak a néző szemével látott produktumra vonatkozik.

Ne feledjük, hogy a négyszeres utánpótlás- és háromszoros felnőtt válogatott játékos 29 éves, képességei alapján talán magasabban jegyzett klubban is helye lehetne, de valamiért mintha nem lenne éle játékának, azt mintha Újpesten hagyta volna. Lélektani tényezők állhatnak a háttérben? Nem kutatjuk, de sok sikert kívánunk, mert nála még egyáltalán nem látszik lefutottnak a meccs!

bubu cikkbe

Miért gondoljuk ezt? Mert például a Derbiken is jól szerepelt, Digne-nak két gólpasszt is kiosztott (az egyik a győzelmet is jelentette egyben), a 2016 szeptemberi - 3:3-ra végződő meccsen - egy Diarra-nak kiosztott gólpassz mellé két góllal is hozzájárult csapata pontszerzéséhez. Az biztos, hogy azóta nem felejtett el focizni, csak talán a játékjogával együtt mintha a lelkét is eladta volna az újpesti emberkereskedő. Mintha, de ezt nem tudhatjuk...

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!