A Derbi elmaradásának egyetlen pozitív hozadéka, hogy a Keleti Rangadó így sokkal nagyobb média-figyelmet kapott. Meg is érdemli, hiszen a 2018-ban az Év Stadionjának választott DVTK Stadionban 4.800 néző jelenlétében megrendezett összecsapás kiugróan színvonalas játékot hozott.

 

Kezdjük tehát az időutazást! A Loki esetében a becenév egyértelműen a vasútra utal, ezt talán mindenki tudja. Bár ma már a vasút nem támogatója az egyesületnek, de a hagyomány kötelez, így a név marad. Érdekes, de a Diósgyőrt is szoros szálak fűzik a vasúthoz; mint a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak része rengeteg vasúti megbízást teljesítettek, a sínrögzítő elemektől a sínekig, a vasúti kocsitengelyektől a kazán-alkatrészekig. Nem tudni, de talán ez a közös pont az, ami miatt a két tábor – a rivalizálás ellenére – nem viselkedik ellenségesen.

A két klub útja sokáig nem keresztezte egymást, ugyanis az MLSz az alacsonyabb osztályokban sokáig területi jelleggel szervezte meg. A versenyrendszer idővel változott, a két csapat pedig idővel magasabb szintekre lépett. Így került sor az első hivatalos élvonalbeli összecsapásra 1943 november 21-én, ami 6:2 arányú debreceni győzelemmel zárult. Ne feledjük, előtte öt évvel más a másodosztályban megmérettetett a két klub, az 1938 szeptemberi mérkőzésan az akkor Diósgyőri MÁVAG néven futó együttes nyert (4-2).

keleti rangadó cikkbe

A két csapat ezek után egyre sűrűbben találkozott az Nb1-ben, de voltak nagyobb szünetek is, amikor egyik, másik, vagy éppen mindketten a második vonalba kényszerültek. Nagyobb szünetek 1946 és 1961, valamint 1964 és 1979 között voltak, de már ezekben az időkben is komoly csatának számított a két csapat meccse! Igen, voltak kisebb-nagyobb döccenők, de 2004-től kezdődően - immár 16 éve! – az élvonalat erősítik a klubok.

„Látható, hogy a jelentős nézőszám, és a minőségi szurkolás pozitív hatással van a mérkőzés színvonalára!” – hallhattuk a közvetítésben. Igen, ez pontosan így van, még akkor is, ha ezt mintha tagadni szeretnék bizonyos körökben… Márpedig a Keleti Rangadó nem nélkülözi ezeket! A nézőcsúcsot még 1979-ben állították fel 18.000 fővel, de még az utóbbi 16 évben is volt 10.500-as létszámra példa., átlagosan pedig 5-6.000 szurkolóval számolhat a rendező. Ez az adat is bőven az élvonal-beli átlag fölé pozícionálja ezeket a mérkőzéseket!

Összességében eleddig 57 élvonalbeli meccset jegyez a két csapat egymás ellen. Elég nagy debreceni fölényt mutatnak a számok, hiszen 38 győzelmük mellett 10 döntetlen, és mindössze 9 vereség szerepel. Ennek megfelelően alakul a gólok száma is; 117:48 aránnyal itt is a Loki vezet. De – mint a komolyabb múltú párharcoknál mindig! – ez semmit nem jelent a jelenre és a jövőre nézve! Mint azt a mostani, végül 2:1-es debreceni győzelemmel zárult meccsen is láthattuk, egyik csapat sem mehet biztosra!

kelet i

Ezt erősíti az is, hogy a Keleti Rangadó általában elég gólgazdag. A legtöbb gól egy 1961-es meccsen volt, ahogy 7:4 arányban a Loki nyert, de a Diósgyőrnek is van sok gólos meccsen szerzett győzelme – igaz a másodosztályból, még 1940-ből-, amikor 5:3 arányban nyertek.

Mit mond nekünk a Keleti Rangadó? Miért fontos párharc ez? Nem kell sokáig találgatni; manapság, amikor olyan csapatok szerepelnek az élvonalban, amelyeknek se történelme, se szurkolói nemigen vannak, akkor egy Loki-Diósgyőr, Diósgyőr-Loki meccs talán felnyitja a szemeket! És végre belátják azok, akik hatni tudnak bizonyos folyamatokra, hogy vidéken is vannak olyan fellegvárak, ahol van igény a focira, ahol olyan szurkolói bázis és kultúra létezik még ma is, amit semmi nem pótol!

Köszönjük az élményt a diósgyőri és a debreceni szurkolóknak, és csapataiknak!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!