Sokszor halljuk egy-egy meccs előtt, hogy „hatpontos”, meg, hogy ez most „különösen fontos mérkőzés mindkét csapat számára”, vagy azt, hogy „ősi riválisok csatáját láthatjuk”. Itt mi most nem történelmi távlatokban vizsgáljuk a kérdést, hanem arra próbálunk megfejtést adni, hogy kik voltak 2019 őszén azok, akik – függetlenül attól, hogy egy adott fordulóban kivel játszottak – a pontvadászatban fej-fej mellett haladva érték el ősz végi helyezéseiket.

Erre egy szögegyszerű módszert találtunk. Megnéztük az egyes csapatok helyezéseit fordulóról fordulóra, és azt vizsgáltuk, hogy hány alkalommal cseréltek helyet a tabellán. Ez jól mutatja, hogy – ha más ellenféllel is került szembe az adott csapat – ki volt az, akivel a leginkább harcban volt a pontok hajszolásában. Nézzük tehát, hogy mely más csapatok keresztezték az egyes csapatok útját az őszi menetelés során:

FERENCVÁROS MEZŐKÖVESD KISVÁRDA FELCSÚT
FEHÉRVÁR MEZŐKÖVESD    
MEZŐKÖVESD FEHÉRVÁR DIÓSGYŐR FELCSÚT
FELCSÚT DEBRECEN KISVÁRDA PAKS
ÚJPEST KISVÁRDA DEBRECEN KISPEST
KISPEST DIÓSGYŐR ÚJPEST KAPOSVÁR
KISVÁRDA ÚJPEST DEBRECEN PAKS
DEBRECEN KISVÁRDA DIÓSGYŐR ÚJPEST
DIÓSGYŐR KAPOSVÁR ZALAEGERSZEG DEBRECEN
PAKS ZALAEGERSZEG DEBRECEN DIÓSGYŐR
ZALAEGERSZEG PAKS DIÓSGYŐR ÚJPEST
KAPOSVÁR DIÓSGYŐR KISPEST ÚJPEST

Sorban haladva:

 1. Ferencváros:

A Kövesd a Kisvárda és a Felcsút tűnik a legnagyobb versenytársaknak. A kép csalóka, hiszen a Fradi az elmaradt és később megrendezett meccsek miatt végig lemaradásban volt a lejátszott meccsek tekintetében, így az ő eredményüket nem tekinthetjük mérvadónak. Szurkolóiknak meg éppen elég, hogy csapatuk az élen várja a folytatást!

 1. Fehérvár:

Egyértelműen a Kövesd az a csapat, aki nehézséget okozott, de végül a BAZ-megyei klub gyengébb végjátéka, valamint a Carillo által hozott változásoknak köszönhetően négy pontos előnnyel, magabiztosan a második helyen zárták az őszt.

 1. Mezőkövesd:

A meglepetéscsapat a Fradival, valamint a Fehérvárral volt nagy csatában. A Fradit itt sem illik értékelni, így egyértelmű, hogy – mint fentebb láttuk – ősszel a Fehérvár volt a tényleges riválisuk.

 1. Felcsút:

A fejér-megyei alakulat esetében már látjuk, hogy sokkal inkább a dolgok sűrűjében voltak, hiszen a Debrecen, a Kisvárda, a Paks és az Újpest is két-két alkalommal cserélt helyet velük a tabellán. Ennek okozói talán a Hornyák mester által mindenekelőtt preferált támadó focit jellemző hektikus eredmények voltak.

 1. Újpest

Egyértelműen a Kisvárda a legnagyobb rivális. Furcsa ezt látni, hiszen a legnagyobb és a legkisebb élvonalbeli múlttal rendelkező klub került egymás mellé… És ez nem a várdaiakat minősíti! Mellettük a fővárosiak legközelebbi versenytársai a Debrecen, a Kispest, Valamint a ZTE. A két előbbit csak az utolsó öt meccs eredményeivel tudta maga mögött tartani az Újpest.

 1. Kispest

Rém gyenge kezdés után jött egy jó periódus, majd az utolsó pár meccsen ismét döcögött a gépezet… Hektikus ősz van az alakulat mögött, a legnagyobb rivális pedig a Diósgyőr és az Újpest volt az ősz folyamán. Máris hallani híreket távozókról, így nem kizárt, hogy tavasszal egy teljesen más csapatot fogunk látni, de ami biztosan nem változik, az, hogy Sannino mester sorra kapja a lapokat, és betonkemény marad a védelem.

 1. Kisvárda

Nem meglepő módon az Újpest a legközelebbi versenytárs, de a Debrecen is komoly gondot okozott a szabolcsi együttes számára. Ezzel együtt jól teljesített a csapat.

 1. Debrecen

Nem tudni, hogy mi történt a cívis városban, de ahogy fordultunk bele az őszbe, majd a télbe, a teljesítmény egyre romlott… Az okokat keresik a klubnál is, hallani hangokat edző-váltásról is, de tény, hogy javítani kell tavasszal! Ehhez Kisvárdát a Diósgyőrt, illetve az Újpestet kell lenyomni pontokban, hiszen ezúttal ezek a csapatok ellen közvetlen versenyben voltak ősszel is.

 1. Diósgyőr

Feczkó Tamás munkája beérni látszik, hiszen sok idő után most nem veszélyezteti a kiesés réme a BAZ-megyei alakulatot. Ezúttal a Kaposvár, a ZTE ellen vívtak nagy csatát és végül – ősszel legalábbis – meg is nyerték ellenük a pontvadászatot. Kíváncsian várjuk a téli erősítéseket!

 1. Paks

Amikor összeállt a Szivics-Böde duó a csapat élén, mindenki azt gondolta, hogy a csapat kiverekszi magát végre Csertői-féle anti-futballból, de – mint láttuk… - ez nem sikerült, ma már Osztermájer Gábor irányítja a csapatot. Ahhoz, hogy ne végezzenek kieső helyen, a Zalaegerszeget kellett – mint legnagyobb rivális! – maguk mögött tartaniuk. Ez sikerült, de kérdés, hogy mi jön tavasszal!

 1. Zalaegerszeg

A zalaiak jól beilleszkedtek az élvonalba, nem játszottak alárendelt szerepet, de valahogy mégsem sikerült jól teljesíteni. Ennek oka az, hogy – bár kevesebbszer kaptak ki, mint a körülöttük lévők – a sok döntetlen mellett mindössze csak négyszer sikerült győztesen elhagyniuk a pályát. Tavasszal a Paks, a Diósgyőr meccseit kell figyelniük, hogy javítani tudjanak.

 1. Kaposvár

Bár nagy a ponthátrányuk, de mégsem keltik olyan csapat benyomását, mint akik feladták, hanem sokkal inkább olyannak tűnnek, mint akik élvezik, hogy – feltehetően átmenetileg – az élvonalban szerepelhetnek. A legnagyobb rivális a Diósgyőr volt, ami talán nem is véletlen, hiszen az összesen elért kilenc pontjukból hármat a BAZ-megyeiekkel szemben csináltak meg.

Kik tehát a riválisok? A válasz megvan, mindenki megtekintheti saját csapatát, és annak közvetlen versenytársait. Talán kicsit könnyebb lesz a matek tavasszal. Vagy mégsem? Lesznek még meglepetések? Minden bizonnyal…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!