A napokban már a csapból is Dzsudzsák Balázs átigazolása körüli hírek folytak. Mindent tudunk régi csapata nem egészen etikus eljárásáról, az új szerződésről, és még egy táncot is láttunk Balázstól. Ahogy terjedt a hír, végül eljutott az újságírás poklának legmélyebb bugyraiba is, de egy infó mégis kimaradt! Senki nem beszélt még arról, hogy milyen szintet képvisel régi és új csapata. Pedig ez nem mellékes kérdés, hiszen ez ad alapot ahhoz, hogy egyáltalán tudjuk, mire számíthatunk például az EB- pót selejtezők során.

Vannak persze nagy mondások, pro- és kontra, van aki azt mondja, az Emirátusok focija Nb2, van aki pedig azt, hogy az Ázsia BL már igen komoly szint. Előbbi esetben sok jóra nem számíthatunk, utóbbi meglátás viszont okot ad némi bizakodásra. Nos, nézzük tehát, hogy mit tudunk a régi és az új csapatról!

Ország:

A volt klub, az Al Ittihad Kalba az Egyesült Arab Emirátusok csapatainak sorrendjében a 19. helyet foglalja el. Az utóbbi egy év alatt nem változott ez a pozíció, de kérdés, hogy ezek után milyen irányt vesznek majd. Új klubja, az Al Ain ezzel szemben stabilan első ebben a rangsorban. Az tehát tény, hogy a csapatváltás minőségi előrelépést jelent, Balázs sokkal magasabban jegyzett klubhoz került. Igen ám, de a bajnokság ugyanaz, a meccseken most is pont azokkal az ellenfelekkel fog találkozni, akikkel eddig. Ez igaz, de egyrészt nem mindegy, hogy a társak milyenek (felfelé, vagy lefelé húzzák), illetve ami talán még fontosabb, az Al Ain rendszeres indulója az Ázsia BL-nek! Nézzük meg tehát, hogy a kontinensen milyen helyet foglal el újdonsült csapata!

Kontinens:

Ázsia feltörekvő futballja rangban még mindig nem lépett fel az európai, vagy a dél-amerikai szintre, de határozott fejlődés tapasztalható! Kína, Japán, Dél-Korea és az arab országok is jelentős tőkét mozgatnak meg, és - ez talán a legfontosabb! - a marketing-szakemberek is rendkívüli potenciált látnak a térségben! Ázsiában manapság az Al Hilal szinte szárnyal, hiszen a két évvel ezelőtti 120 hely környékéről mára a 67. pozícióba került a globális rangsorban. Európai csapatok közül itt helyezkedik el a Ludogorets, az Athletic Bilbao, vagy éppen az Eindhoven (Balázs  legnagyobb sikereinek klubja!). De vissza Ázsiába! Az Al Ain pillanatnyilag 14. pozícióban van ezen a listán, ahol az első 15-ben Dél-Korea, Katar, Irán, Japán, Kína két-két, Szaúd - Arábia három, és Üzbegisztán egy csapata mellett az Emirátusokat egyedül Balázs új csapata képviseli. Ez bizony már egy sokkal komolyabb szint, mint az Al Ain hazai bajnoksága, ez kétségtelen tény. A kérdés csak az, hogy mennyit játszanak ebben a versenysorozatban. A lebonyolítás hasonló az európaihoz, de selejtezőkről nem tudok, így a döntőleg ez nyolc, tíz meccset jelenthet. Nem sok, de kétségtelen, több, mint a semmi! Amit látok: az Eindhoven-nél jelentősen alacsonyabb szint, de volt csapatához mérten sokkal magasabb. És mit ér ez globális szinten?

Világ:

A legjobb ázsiait, az Al Hilalt már elhelyeztem a globális ranglistán, de mi a helyzet az Al Ain-nal? Nos, a globális ranglistán a 210. helyet mondhatják magukénak, ami a következő európai csapatok szintje: Rijeka, Jablonec, Standard Liege, a Rostov, vagy az Elche már 10-20 hellyel előzik őket. Természetesen itt nem a keretek értéke, vagy a klubok múltja, hanem az általuk elért eredmények alapján, tudományos módszerekkel megalkotott - de elméleti! - rangsorokról van szó, de azt azért látni kell, hogy a nagyságrendi trendek bizony kirajzolódnak. Ez azért fontos, mert olyan csapatok is összehasonlíthatók, melyek versenyszerű körülmények között nagy valószínűséggel nem találkozhatnak egymással. Így most nézzük meg, hogy mi a helyzet a hazai bajnoksággal!

Magyarország:

Itthon a Fradi és a Fehérvár az a két csapat, amelyek érdemben megjelennek a nemzetközi színtéren, és ha Balázs hazajött volna - miután csúcstartó válogatott! - elvi szinten nyilvánvaló, hogy a két csapat valamelyikébe lett volna a helye. Az más kérdés, hogy a klubok ezt akarták volna, vagy sem, a téma most nem ez. Nos, a Fradi a globális rangsorban most éppen a 118., a Fehérvár pedig 241. pozíciót mondhatja magáénak. Ez utóbbi nyilván a korai európai kupa kiesés az oka, de ez mindegy, a tény az tény, a két élcsapat a 118., illetve a 241. a világranglistán.

Mit mondhatunk tehát, mit jelent a klubváltás, mit jelent a foci, ha arab? A klubváltás egyértelműen pozitív (feltételezve, hogy Balázs ezután is rendszeresen játszik csapatában!), az arab foci meg valahol nagyon hasonló szinten van, mint a hazai. De! A döntés mindenképpen jó, hiszen most Balázs megítélése talán jobb az Emirátusokban, mint itthon, ott nem kell megküzdenie a válogatottbeli kudarcok rávetülő negatív hatásaival. Összességében tehát sokkal jobb, hogy maradt Keleten, de  sokkal rosszabb, mintha egy a hazainál erősebb bajnokságba igazolt volna. Hogy ez utóbbi nem történhetett meg, az az Al Ittihd Kalba vezetőinek lelkiismeretét terheli (már ha létezik nekik ilyen...)!

Végül pedig nem marad más hátra, mint sok sikert kívánni Dzsudzsák Balázsnak, hiszen a magyar focinak igenis szüksége van egy fénykorát idézően jól játszó Dzsudzsira! Az pedig más lapra tartozik, hogy hol vannak a fiatalabbak, akik kiüthetnék a nyeregből, hiszen ezzel a kérdéssel nem Balázsnak kell foglalkoznia!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!