Igen, Döme, sokak kedvenc játékosa, a sokak által ekézett edző most erős szavakkal illette labdarúgásunk egészét. A kiváltó ok csak a gyújtóláng volt, de az aztán a Világválogatott berobbantotta a ház ajtaját! Tudja miről beszél, tudja, mert évtizedek óta része, tagja annak, amit még ma is magyar labdarúgásnak nevezünk, mint 76 évvel ezelőtt... Pedig akkor a szókapcsolat teljesen mást jelentett! De nézzük meg, hogy mit mondott Döme, mert érdemes!

1. Először is, ami kirobbantotta az egészet, a Magyar Hírlap interjút közölt Détárival, ahol a következőt olvashatjuk:

"Détári Lajos szerint a kispesti önkormányzat döntéshozóinak folyamatos időhúzása miatt nem jöhetett létre a Détári focisuli a ma már Tichy Lajos nevét viselő, egykori Gránit-pályán a XIX. kerületben." Nem tudjuk, hogy mióta húzódott az ügy, de valóban lenne értelme annak, hogy a hat és tizenhárom év közötti - tehát még az akadémiai kor előtti! - gyerekekkel olyan edzők foglalkozzanak, akik mellett technikai jellegű oktatásokon elsajátítják a labdához való viszonyulás alapjait. Tudományosan igazolt tény, hogy az akadémiai időszak már nem alkalmas alapképességek elsajátítására, azokat korábban kell megtenni! De itt úgy látszik, ezt nem tartották fontosnak.

2. Ebből egyenesen eredeztethető gondolatmenet a következő idézet: "Sajnálja Gera Zoltánt, az U21-es válogatott szövetségi kapitányát, hogy tucatszintű futballistákból kell utánpótlás-válogatottat építenie." Igen, ez a két dolog pontosan összefügg: ma, amikor kizárólag az akadémiákat tekintik az utánpótlás nevelés alapjának, olyan követelményeket állítanak a gyerekek elé, amit azok - technikai és egyéb alapok híján - egész egyszerűen nem képesek megcsinálni! Vegyük észre végre, hogy ingoványos talajra tervezünk luxus apartmanokat, és amikor azok elsüllyednek a posványban kezdjük elölről ugyanazt... Így persze könnyen kiugranak a milliárdok a semmire!

3. A folytatás kontextusba helyezve világít rá egy ismert tényre: "Détári rossz útnak tartja, hogy a svéd harmadosztályból igazolnak játékosokat a magyar klubok, mint tette azt az Újpest. Ha rajta múlna, akkor a 12 első osztályú csapat csak olyan légióst igazolhatna, aki nem idősebb 25 évnél, és legalább hússzoros válogatott." A legolcsóbb az ingyen van, nem kell érte dolgozni, nem kell gyerekekkel vesződni, hanem "kikukázunk" (by Sallói lstván) olyan külföldi srácokat, akikkel mások esetleg bajmolódtak már. Na de nem ám azért, hogy jobb foci legyen! Dehogy! Azért, mert az ingyen szerzett játékoson - akár Középszarisztánba eladva - lehet a legtöbbet keresni!

4. Innen megint világos az összefüggés, nem kell hozzá vájt fülűnek lenni "A magyar labdarúgás Ciprus, Albánia szintjén, vagy még lejjebb van". Ha ranglistákat nézünk, azért ez nem pontosan igaz, de egy fontos dolgot hozzá kell tenni! Ha a nyugati csapatokkal szembeni meccseken még mindig előkerül vereség esetén a "kevesebb pénzből gazdálkodunk" kezdetű bullshit, akkor itt meg azt kell elmondani, hogy jelentősen több pénzből gazdálkodunk, mint az említett két ország, így bizony - amennyiben az első mondást bárki is komolyan gondolja... márpedig úgy tűnik! - teljesen jogos elvárás, hogy ezeket az országokat, azok klubcsapatait minden körülmények között verjük meg korosztályos és felnőtt szinten egyaránt. Ja, hogy ez nem mindig van így? De érdekes...

5. És egy utolsó gondolat még:

"Valami mindig hiányzik a magyar labdarúgásból. A kilencvenes években nem volt pénz, kényszervállalkozóként a labda helyett a számlák után rohangáltunk, szélhámosok és szerencselovagok irányították a klubokat, ígérgetések, fizetéselmaradások jellemezték az egészet. Most dúskálunk a javakban, és csak részsikereknek örülhetünk” Megjegyzem, ezek a részsikerek pont ugyanúgy megvoltak a kilencvenes években is... Nem gondolom, hogy az egy jó világ volt (nagyon nem!), de azt igen, hogy ma már biztosan nem a pénz az, ami hiányzik, így a gyógymód sem az, hogy az eddigieknél többet kell a fociba beletenni! De a rossz reflexek mintha tovább működnének, mert - egyes vélemények szerint - az újsütetű állami akadémiai rendszer éppen azt a célt szolgálja, hogy a kiválasztott utánpótlás egyesületek még koncentráltabban, még nagyobb költségvetés mellett dolgozhassanak!

Volt még pár gondolat, ami szintén gondolkodásra kell, hogy késztessen sokakat, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk; itt bizony nem egy sértődött ember hőzöngését olvassuk, hanem a magyar labdarúgás (arra gondolok, ami 76 évvel ezelőtt volt!) segélykiáltását!

Nos, ezért olyan nagyon fontos az, hogy mit mondott Döme. Azon kívül, hogy benne dolgozott ebben az egészben, további két további tényre kell is érdemes odafigyelni: egyrészt olyan problémákra világít rá, melyek már sok-sok év óta megoldás után kiáltanak, másrészt pedig azokat a témákat veti fel, amit a szurkolók is kritikaként fogalmaznak meg - nap, mint nap! Ha már a szurkolókra nem, akkor legalább Dömére tessék odafigyelni kedves "illetékes elvtársak"!

Persze, máris hallom, hogy sokan elintézik ezt az egészet olyan szalagcímek idézésével, mint "Détári Lajos masszív alkoholista?", "Détári részegen tántorgott Dubajban?", vagy "Részegen vezetett Détári Lajos", mondván, hogy - miután az alkohol rabja- most nem kap munkát, és ezért mindenkire haragszik, és mindenkibe belerúg. Mielőtt ezt bárki így, ebben a formában elkönyvelné, gondolja át még egyszer, miről is volt szó ebben a cikkben!

Vegyük vissza a focit!

Hajrá Magyarok!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!