A berlini klub egy fél év alatt bemutatta azt, ami máshol csak 10 év alatt történhetett meg. Történetük jó összefoglalója annak, ami ezeken a "máshol" helyeken történt... „A Hertha olyan igazi nagyvárosi klub lehet, mint amilyenek vannak Londonban vagy Madridban” – mondta a Spiegelnek Lars Windhorst, 2019 június végén, nem sokkal azután, hogy Dárdai Pál helyett Ante Covic került a Hertha BSC kispadjára. Az akkor 42 éves német üzletember elmondta, hogy két részletben bevásárolja magát a klubba, ami jelentős tőke érkezését jelenti az addig német szinten igen szerény költségvetésű klubba.

 

Azt mi itt Magyarországon pontosan tudjuk, hogy a pénz csak, és önmagában nem elég...De hogy jön ez ide? Történt, hogy Windhorst- tartva ígéretét - 2019-ben, első lépcsőben 125 millió EUR összeget rakott be a klubba. A többi, még nagyobb 250 milliós tétel pedig idén fog megérkezni, ha minden rendben megy. Ha... "a ha nem játszik" még Németországban sem, viszont a tények elég lesújtó valóságot mutatnak. A 2019/20-as bajnoki évadban eddig - hála a nagybefektetőnek! - 110-120 millió EUR-t költöttek. Dárdainak ennek töredéke (15-20 millió EUR) állt rendelkezésére, mégis csapata rendre a Bundesliga első felében szerepelt, és megmutathatták magukat európai szinten is. Most pedig úgy áll, hogy lassan csak a Budesliga 2-ben mutogathatja magát a drága pénzekért vásárolt keret...

Igen, mindössze 6 pont a kieső hely! Nem is tudom, de biztosan nem erre számított Windhorst úr, amikor a befektetés mellett döntött, és azt sem, hogy milyen lehetőségei vannak arra nézve, hogy a további befektetést esetleg átgondolja, de biztos komoly fejtörést okoz neki, hogy mi lett a pénzével? Annak ugyanis valahol hasznosulnia kellene; eredményben, játékos-értékben, meccsnapi, és akármi-napi franchise bevételekbe például. De az összes mutató negatív mérleget mutat, a 125 milliós befektetés ma jó ha 80 milliót ér... De ilyen a foci, nincs kockázat nélkül, ezt tudnia kellett korábban is. Nem is kell sajnálni őt, hiszen más vállalkozásai már több alkalommal is padlóra kerültek, de mindig felállt az ütésből, és még erősebben tért vissza, sőt - mint igazi szerencsés pali! - egy súlyos repülőgép balesetet is túlélt!

Persze a rossz széria nem most kezdődött, hanem - kis túlzással - már akkor, amikor Covic belépett az öltöző-ajtón! Dárdai után - vásárlás ide, kölcsön oda... - a keretmegújítással együtt sem volt képes még csak megközelíteni sem Dárdai eredményeit. Persze - volt már ilyen! - edzőcsere mellett döntöttek, mert ez gyors és bőven olcsóbb is, mint újratervezni a keretet. Jött az a Klinsmann, aki - bár állítólag járt becsülettel a kreditpontos képzésekre - egész egyszerűen nem hosszabbíttatta meg edzői papírját. Pedig ezt három-évente meg kell tenni... A 2000-ben szerzett végzettség okán azt gondolhatja az ember, hogy ez rutinná vált, vagy az is felmerül, hogy Klinsmann nem is gondolta olyan nagyon komolyan ezt az egészet... Hát nagyon így is néz ki a csapat játéka, és persze az eredmények!

Közben - hogy aztán teljes legyen a zűrzavar - még azért sikerült belerondítani a ventilátorba a valamikori világbajnoknak, hogy Dárdai Palkót kirakta az első keretből, sőt Petry Zsoltot is az utánpótlás kapusedzői posztjára űzte. Mindezt simán csak bosszúból, mert Dárdai edzősége alatt szerinte nem szerepeltette eleget fiát, Jonathan Klinsmann-t, aki történetesen kapus poszton állt a Hertha szolgálatában akkoriban.

haertha cikkbe

Ha már szakmailag képtelen volt hozzátenni Jürgen, akkor legalább emberileg is leépítette magát... Komoly siker, akárhogy is nézem, de ez még egy kicsit sem segített a jobb napokat élt klubon! Friss hír - miután sikerrel rombolt... -, hogy Klinsmann lemond az edzői posztról! Gondolom, Berlinben sincsenek oda az örömtől, de itt nálunk sem bontott senki pezsgőt ennek a kurafinak a tettei láttán. Aza dehogyis! Közben ugyanis - láss csodát... - a másik berlini egyesület, a közvetlen városi rivális, az Union Berlin újoncként már-már a középmezőny oszlopos tagjaként ünnepelheti magát!

Persze ez nem lenne egy Semleges Térfél cikk, ha ezt itt lezárnánk! Mert bizony mindig lehet (sőt, kell!!!) másoktól tanulni! Most azt kell látni, hogy nem szabad eszetlenül, eszetlen emberek kezébe pénzt adni! Csak úgy lehet - és erős feltételek, elvárások, visszamérés mellett -, hogy meggyőződtünk; van szakma, nem csak pofa, az ígéret pedig nem ígérgetés, hanem magabiztos szaktudás! Ezt azért fontos, hogy nehogy mi is így járjunk, nehogy megtörténhessen, hogy teljesítmény nélkül, a visszamérés lehetősége nélkül bízzunk nagy pénzeket kóklerekre! Még csak az kéne... ;-)

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!