Azt gondolom, hogy egy nemzeti sportági szövetségnek mindig kell, hogy legyen stratégiája. De legalábbis valamilyen elgondolás, a jövőről alkotott elképzelés kell, hogy legyen. Ha nincs ilyen, akkor már ezen a ponton megbukik létének indokolhatósága… Nézzük tehát, hogy mi áll össze az MLSz stratégiájáról, ha a közelmúlt döntéseiből visszafejtjük azt!

 

Légiós-szabály:

Az MLSz legújabb szabályai szerint a klubok önrendelkezésére bízza azt, hogy milyen létszámú légiós kontingenst alkalmaz. Korábban teljesen más szabályok, illetve ösztönzők vonatkoztak az élvonal és a második vonal klubjaira, ami jelentősen megdrágította az átmentet a két osztály között. Most még, a régi szabályok szerint, az Nb1-ben van egy elvi limit (amit több klub megsértett, de nem volt miatta soha retorzió), míg az Nb2-ben a finanszírozási rendszer olyan, hogy egyszerűen nem éri meg légióst foglalkoztatni.

Fiatal-szabály:

Ilyen nincs, van viszont produktivitási rendszer, ez most tudomásom szerint nem változott. A lényege az, hogy a klubok között annak arányában dobnak szét egy több-milliárdos keretet, hogy mennyi általuk nevelt játékos játszik, milyen szintű bajnokságban, és mennyit. A súlyozásnál figyelembe veszik a klubnál töltött időszak hosszát is, így több klub is osztozhat egy-egy játékoson elérhető ilyen típusú bevételen.

Keret-létszám:

Úgy tűnik, hogy ezzel – ha az MLSz nem is mondja ki, itt azért említsük meg - a kamu/kifizető helyként üzemelő játékosokat akarják kizárni a rendszerből. Meg egy olyan gyakorlatot, amivel egyes klubok szívesen élnek; csak azért vesznek játékosokat, hogy ne az ellenfeleknél játsszon, de valójában eszük ágában sincs effektíve meccsen alkalmazni őket. A létszám maximum 25 fő.

Bértömeg-sapka:

Ez itt egy érdekes kérdés, mert ha a kedvezményes adózási lehetőség személyenként, évente 500 millió forint (!!!), akkor – következetes szabályozás esetén… - a keretre vetítve ez 25 x 500 mHUF, ami 12,5 milliárdot jelent. Ez – bár már ma is jelentősen túlfizetettek a játékosok – nem igezi korlát, ha meg ennél alacsonyabb, akkor az egyéni szabályozás ellentétben áll a csoportra vonatkozó szabályokkal…

Állami akadémiai rendszer:

Igen, ezt is ideveszem, mert az egész egyszerűen nem lehet(ne), hogy a szövetség nélkül döntenek egy ilyen fontos kérdésben. Bár ennek éppen az a lényege, hogy a tíz kiemelt utánpótlás egyesületet kiveszik az MLSz halálos öleléséből, mégis egy stratégia részének kell tekintenünk, hiszen az utánpótlás az különösen jelentős stratégiai fontosságú, illetve a hosszabb távú tervezés itt aztán mindennél fontosabb!

Válogatott:

Most éppen egy izraeli-magyar kettős-állampolgár esetében vizsgálják a válogatottság lehetőségét. Nem újkeletű a dolog, volt, és még lesz is erre példa – ha jól sejtem, egyre gyakrabban.

mlsz cikkbe

Igyekeztem röviden összefoglalni a lényeget, így mellékszabályok, kivételek, és egyéb dolgok (esetleg a részletek, amikbe ott bujkál az ördög…) nem kerültek be. De ha összefoglaljuk, hogy mit szeretne az MLSz, akkor egy elég érdekes kép rajzolódik ki:

  • Az utánpótlás témáját – elit szinten legalábbis – ledobta az MLSz, a „témafelelős ezentúl az EMMI lesz.
  • Ebből következően nem érdekli- ezért nem szabályozza – a légiósok számát, és arra törekszik, hogy külföldön keressen a válogatottba is alkalmazható játékosokat.
  • A bértömeg-sapka és a keret-létszám pedig látszat-intézkedés, csak annak bizonyítására, hoyg azért még van némi szerepe a fociban a szövetségnek.

A vége pedig az a dolognak, hogy az MLSz fokozatosan kivonul a foci mögül valamilyen oknál fogva. Erre magyarázatként több összeesküvés-elméleti megoldás létezik, de ebbe most nem megyek bele, a lényeg az, hogy most egy olyan időszak jön, amikor az MLSz potentátok átadják a terepet másnak, mert így kevesebb vesződségük lesz, kevesebb felelősséggel (az eddig sem nagyon volt…), de különben marad a fizu, az okosságok, így végső soron még nyernek is a matekon!

Kár, hogy közben nem gondolnak a focira…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!