Kezdem sajnálni Marco Rossit a Magyar Válogatott Szövetségi kapitányát, mert lassan egy kukákban turkáló csöveshez kezd hasonlítani a munkája. Viszont nem az ő szégyene , hogy a magyar utánpótlás alig/nem  tud kinevelni olyan labdarúgókat akik nemzetközi mércével mérve is érnek valamit.

Ha nagyon aljas rosszindulatú és nemzetem múltján gúnyolódó valaki lennék, még azt is leírhatnám, hogy talán jót is tett azzal a történelem a magyar labdarúgásnak, hogy szétszaggatta a történelmi Magyarországot, nem beszélve a rengeteg tengereken túlra elszármazott honfitársainkról. Miért? Azért mert akik a határokon túlra kerültek, nem a mostani magyar  futballközegben szocializálódtak. Ez talán a szerencséje Marco Rossinak illetve a válogatottnak, hogy végső kétségbeesésükben még tudnak hova nyúlni. Tudnak apellálni a még itt ott fellelhető magyar identitásra, amit meghagyott a fiatal labdarúgók szüleiben nagyszüleiben az emlékezet. Persze ez is csak átmeneti állapot, véges azok száma akik még hajlandóak felvenni a megkopott tekintélyű  Magyar címeres mezt, mert joggal merülhet fel a kérdés…Csak ezért kell a magyarságuk? Ezekbe a kérdésekbe nem megyünk bele mert ez már nem sportkérdés.

altman

A képen a válogatottságot visszautasító izraeli Omri Altman az izraeli első osztályú Hapoel Tel-Aviv 25 éves középpályása Őt is megkereste a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy szerepeljen a válogatottban, miután magyar útlevéllel is rendelkezik.

A korábban a Fulham utánpótlásában és a Panathinaikoszban is megforduló, szélsőként is bevethető labdarúgó eddig csupán az izraeli utánpótlás-válogatottakban játszott, így a magyar A-válogatott rendelkezésére állhatna. A Hapoel Tel-Aviv visszautasította az MLSZ megkeresését, mert Oltmant nagy valószínűség szerint meghívót fog kapni a Skócia elleni Eb-pótselejtezőre készülő izraeli válogatottba.

Mi csak azt kérdezzük, meddig alázza meg még magát az önmagát futballszakmának nevező közeg? Előbb utóbb elfogynak a Willi Orbánok, akik még valamit legalább hozzá tudtak tenni a csapathoz. Az is tragikus, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb szakmai sikerének azt tekintik, hogy egy standard Bundesliga játékost magyarosítani tudtak. Úgy látszik ebben merül ki  a szakmai munka, hogy máshol normális képzést kapott játékosokat valós munka nélkül, ígéretekkel , pénzzel vagy bármivel a csapatba tudnak hozni. De mi lesz a következő generációval? Kikből fog állni a jövő Magyar válogatottja?

orban vili

Az általunk megkérdezett utánpótlásban dolgozó szakemberek – már aki szóba állt velünk – szerint a legnagyobb probléma az, hogy még mindig nincs központi irányvonal. Az utánpótlás akadémiák és más utánpótlásműhelyek a saját fejük után mennek, egy mindenki által elfogadott irányelv helyett. A másik szakmai hiba, hogy a játékosok nem vagy csak alig kapnak elméleti képzést a labdarúgásból. Tudjuk ,tudom könyvből nem lehet megtanulni futballozni de ma már nem lehet mindet grundosan megoldani. Stratégiákat és sok más képzési anyagot viszont lehet tanulni kiegészítésként és azokat be kell vésni, mert megkönnyítené az edzői instrukciók megértését adott szituációkban. Megkönnyítené kialakítani az automatizmusokat.

Egyszerűen aggódom, hova fog ez vezetni. Meddig tarthat ez a lejtmenet? Meddig alázzuk meg még magunkat azzal, hogy más országok focikukáiban turkálunk?

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!