A napokban a Digisporton Nagy Miklós, a Vasas sportigazgatója, aki egyben társtulajdonosa is a klubnak. Csapata jelenleg 11 pontra van a feljutó helytől. Talán még Szombathy Pál az ilyenkor is meglepődött, hogy ezúttal világos, egyenes válaszokat kapott a klub jövőjét, terveit firtató kérdéseire! Nézzük tehát, hogy mit terveznek Angyalföldön.

 

A pár hónapja gazdát cserélt klub új tulajdonosaival végre pont kerülhetett arra a hosszú ideje feszültséget generáló ügyre, hogy ki, kik a Vasas utánpótlását biztosító egyesületek. Bármilyen furcsa is, de az akadémiák sok esetben más tulajdonában állnak, mint például Szombathelyen, vagy Újpesten (itt is, mindkét helyen több akadémia is működik, nem teljesen tisztázott viszonyban a felnőtt csapattal…). Ez tehát egy fontos nulladik lépés volt.

Már csak azért is, mert az állami sportakadémiai rendszer football-lába esetében a Vasas utánpótlás abban a szerencsés helyzetben van, hogy a tíz kiemelt egyike lehet! Itt – mint tudjuk – nincs Tao, van ugyanakkor egy, az EMMI által biztosított – általunk egyelőre nem ismert összegű – pénzügyi forrás. A terv kész, hogy mit tud majd az állami utánpótlás, azt nem tudjuk, de kíváncsian várjuk az eredményeket!

Most tehát a klub olyanok kezébe került, akik elkötelezettek a foci iránt, akik rendelkeznek valamiféle stratégiával. Ez is furcsaság lehet, de ez sok helyen nincs! Ma a klubok jellemzően arra specializálták magukat, hogy a nem teljesítményhez kötött (!!!) támogatásokat, bevételeket hogyan konvertálják különböző olyan célokra, melyek között előfordulgatnak nem sportjellegűek is…

Jámbor úrral már régen folytak a tárgyalások, hiszen azok, akik tényleg tenni akartak a Vasasért, és akik ehhez rendelkeznek is megfelelő anyagi és szakmai tehetséggel – csakúgy, mint a szurkolók – nehezen viselték azt a középszart célzó semmit, amit az előző tulajdonos képviselt. Ez egészen egyszerűen méltatlan volt a klubhoz!

Többször elhangzott a szó: klub-filozófia. Szombathy Pál vissza is kérdezett erre, hiszen ezt a fogalmat nem nagyon használják (mert általában nincs ilyen…), de itt megvolt a válasz is:

  • Magyar fiatalokra szeretnének építeni.
  • Általuk egy hosszútávon is szerethető Vasas felépítése a cél.
  • Ebben a saját utánpótlásra akarnak támaszkodni.
  • De folyamatosan figyelik a fiatal tehetségeket, akik Magyarországon feltűnnek, a felnőttkor küszöbén lehetőséget kívánunk neki adni, hogy megmutathassák tehetségüket.

vasas cikkbe

Berecz Zsombor és Vida Máté neve is elhangzott, mint erre már korábban létező példa. Van tehát hagyománya a dolognak a Vasasnál, de most tudatosabban akarnak építkezni a jelek szerint. Nagy Miklós megerősítette ezt a műsorvezetői felvetést, hozzátéve, hogy az említett játékosok egy olyan helyzetben kerültek az első csapatba, amikor a klub helyzete hasonló volt a mai szituációhoz.

Mit jelent ez? Azt, hogy akkoriban is a másodosztályban szerepelt a klub, a fiatalokat ekkor építették be, majd a feljutás után is megfeleltek, és aztán alapemberekké váltak. Most tehát az körvonalazódik, hogy egy fiatal, lehetőleg saját nevelésű játékosokkal megtűzdelt Vasas próbálja majd elérni a felkerülést. Igen, de mikor?

És akkor a téli igazolások? Ezt meg hogy? A sportigazgató szerint nincs ellentmondás, ugyanis az építkezést csak fokozatosan lehet végrehajtani, csak fiatalokkal biztosan nem menne a szintugrás. Van tehát egy hosszabb távra optimalizált terv, de az azonnali siker is fontos elvárás. Nem tudjuk, most még elég sok van a másodosztályban hátra, de van némi pénzügyi kockázat, nem vitás.

A szakmai stáb cseréjére rákérdezve szintén érdekes választ hallhattunk. Szanyó Károly nem volt problémás, de a tabella mindennél többet mond… Így a teljes szakmai stáb cseréje mellett döntöttek, hiszen pontosan tisztában vannak azzal, hogy a stáb egyenszilárd kell, hogy legyen, különben nem siker a vezető edző elképzeléseit maradéktalanul átvinni.

És miért pont Bene Ferenc? – hangzott a következő kérdés. És itt megint egy olyan válasz jött, amire kevesen számítottunk (mert itt általában valami kamu-duma jön…). Nem, itt egyenes válasz volt; Bene Ferenc személye, ismeretei illeszkednek a klub stratégiájába, filozófiájába, hiszen ismeri és alfogadja a fiatalokat, szövetségi edzőként pedig ismeri a teljes mezőnyt, de legalábbis mindenkinél nagyobb rálátással bír erre a szegmensre. És persze említésre került egy másik fontos tényező Benével kapcsolatban; korszerű tudással rendelkezik!

Üzleti cél? Nem üzleti megközelítést alkalmaznak, előbb inkább szakmai célokat határoznak meg. Bár nem hangzott el ez így ebben a formában, de olyan érzése lehet a nézőnek, hogy most nem számolgatnak pénzt, hanem „csak” pontokat, mert ha azokat szépen gyűjtögetik, majd eljön az ideje a pénzszámolásnak is. Tisztában vannak azzal, hogy ez nem holnap lesz, a fiatalok nyereséges értékesítése csak a távoli jövőben lesz látható tétel a klub gazdálkodásában.

Az nem tudható, hogy mi van a házon belül. Azt sem lehet tudni, hogy a hallottak azok csak kifelé szólnak, de más van a mondatok mögött, mint azt elsőre gondolhatnánk. Mivel nincs belső információnk, nincs okunk és jogunk kételkedni a szavakban, és nem is fontos, hiszen az idő igazolja, vagy cáfolja majd annak hitelességét, amit hallottunk.

Minden esetre a Vasast várja az Nb1, mert ők az a csapat, akik nem csinálnak forradalmat ezen a szinten, de amikor nincsenek ott, akkor meg nagyon hiányoznak. Sok sikert!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!