Olaszországban az 1950-es években kezdődött a szervezett szurkolás a calcio terén, innentől datálódik a szurkolói csoportok létrejötte, akik akkor és azóta is szenvedélyesen és gesztikulációktól nem mentesen buzdítják, vagy merdázzák csapatukat. Helyben a Juventus, a két milánói csapat, a Napoli és a római Farkasok rendelkeznek a legnagyobb szurkolói bázissal, szervezett szurkolói csoportokkal, akik a mai napig őrzik a klubjuk identitását, ápolják múltját és jelenét.

A globalizáció, a külföldi tőke ide áramlott be a legkésőbb a nagy bajnokságok közül, de ez az elkerülhetetlen és szükséges folyamat elérte az olaszokat is. A Juve dobta a címerét, Milánóban volt olyan városi derby ahol csak ázsiaiak ültek a vip páholyban, a Románál fel kellett kutatni az amerikai tulaj olasz gyökereit, hogy ne legyen lincshangulat a városban stb. stb. Az olasz foci klub szinten régóta nem tartott ott, ahol régen és az Azzurri játékosai sem vágatják le a hajukat vb-győzelem után a kezdőkörben mint Camoranesi anno. Ennek ellenére továbbra is rengeteg rajongóval bír világszerte.

 A passzív/aktív szimpatizánsok számát az internetnek köszönhetően ma már mérhetjük. Arról, hogy miként állnak a csapatok jelenleg a világban, egy SI mértékegység tanúskodik, amit a Facebook, Instagram, Youtube háromszög feliratkozói, követői, lájkolói alapján számolhatunk ki. Ez alapján talán nem meglepetés, hogy a Juventus váltja ki a legnagyobb érdeklődést a közösségi háló platformjain, átlagosan 25,8 milliónyian érdeklődnek a zebrák iránt, ez a szám 2018 nyarán, egy Cristiano Ronaldo nevű tehetségesnek mondott játékos leigazolásakor ugrásszerűen emelkedett meg. A dobogóra a két milánói csapat fért fel, akik elsősorban az ásziai piacon aratnak. A Milan átlagosan 10,6 millió tetszikkel van jelen a világban, az Internél ez a szám 7,9 millió. Az olasz főváros nagyobbik csapata a Roma 4,2 milliós átlaggal rendelkezik a virtuális térben, őket követi az utóbbi évek zebraüldözője a Napoli 2,1 milliós átlaggal. Ezek a csapatok használják, de meg is hallgatják a szurkolókat. A merchandising jelenlét náluk a legkiemelkedőbb, a Juventus abszolút élen jár ebben is. A címer logová alakításával, iszonyat mennyiségű három csíkos termékekkel bombázzák a nagyérdeműt. Európában talán egyedülállóan a legnagyobb riválisok városában (Milánó), is van egy Juventus Store a divatnegyedben. Ez mennyire pofátlan már? Elképzelem, ahogy Lajos bácsi a Labdarúgó utcában Sigér mezeket árul.

Rengeteg játékos-szurkoló eseményt szervez a Napoli és a Milan is. Szicíliában különösen fontos egy állandó Local Hero jelenléte, aki most Maradona és Hamsik örököseként Lorenzo Insigne. Ezen a földrajzi területen lélegzik talán legjobban együtt csapat és szurkoló, ez területi sajátosság, jellemző a Palermora és a Cataniára is. A Milan a nemrégiben felhúzott impozáns Casa Milanra és San Sirora helyezi a hangsúlyt. A Rossonerinél nem kicsi a válság, sorra áldozzák fel a közelmúlt ikonjait és keresik az újakat is egyúttal. Ott, ahol egy védő már alig tud mezszámot választani a Baresi, Maldini, Costacurta, Tassotti, Nesta tengely miatt, ott most egyfajta alapozóként, púderként funkcionálhat Zlatan Ibrahimovic visszatérése. Bármi történjék szakmailag a svéddel, a merch és a szurkolói oldal biztos, hogy erősödni fog, a Curva Sudnak kaviárként odavetett Ibra hivatott az indulatokat csillapítani a szurkolók körében. A Roma keresi azt az embert, akit Tottihoz hasonlóan szintén farkasok tápláltak, neveltek, akire a marketinget fel lehet húzni, aki a szurkolók felé kapocs lehet, jelenleg erre egy meglehetősen glutén- és laktózmentes megoldást találtak Lorenzo Pellegrini személyében.

Sok vélt, vagy valós konfliktus húzódik az olasz csapatok körében. Szépen szól a csontzene egy Sampdoria-Genoa meccsen, de a Lazio-Roma sem mentes a szurkolói összecsapásoktól. A Napoli utál mindenkit, aki északi, így a Milan, Inter, Juve hármast. Ugyanakkor szövődnek már-már Ferencváros Zalaegerszeg szintű barátságok. A torinói Bikák nagyon kedvelik a Fiorentinát, őket egy közös ellenség a Juventus hozta össze, valamint messzeföldön híres a Lazio és a Napoli románca is, alighanem közösen festették anno a címerüket és már csak a világoskék színű festék volt Giancarlo festék boltjában.

Mindezek ellenére a párbeszédre való igény Itáliában is jelen van. bár ezek nem feltétlen alulról építkező csoportok. Olaszországban nagy sikerrel fut lassan húsz éve a Diretta Stadio cimű televíziós műsor a 7Gold csatornán. Itt az adott játéknapon minden stadionban jelen van egy tudósító, aki beszámol az eseményekről, a stúdióban pedig a csapatok szimpatizánsai és szurkolói vannak jelen. Ez a műsor nem nélkülözi a show elemeket és a ripacskodást sem, de tény az álláspontok ütköztetve vannak. Sokkal szakmaibb, elsősorban újságírók jelenlétében zajló műsor a Calcissimo Tv. A két műsorban viszont abszolút közös pont a meglehetősen dekoratív és biztos szakmailag is feddhetetlen műsorvezető nők, mint például Marika Fruscio és Emanuele Iaquinta.

Szolgálati közlemény: a Semleges Térfél adásait ezentúl az argentin drukker hírében álló Voksán Virág vezeti szigorúan szakmai alapon.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!