Emlékezetes tranzakció volt tavaly Novothny Soma átigazolása Dél-Koreába, ott is a másodosztályba. Korábban is jártak magyarok a világ napkeleti felén, de az utóbbi időben mintha gyorsulnának az események. Korábban Vadócz Krisztián játszott Indiában, most pedig Busai Attila írt alá - szintén indiai - másodosztályú Neroca FC-nél. Nyilván nem a magyar játékosok jelenti még itt sem a csúcsot, hiszen korábban olyan nevek játszottak itt, mint  Alessandro Del PieroRobert PirèsDavid JamesFredrik LjungbergJoan Capdevila, és David Trezeguet. Mégis, mi történik keleten?

 

Mindenek előtt ki kell emelni, hogy a brutális lakosságszám mellett növekvő jövedelmek egyre bővülő fizetőképes keresletet jelent ezen a területen. A nagy európai klubok mindig is népszerűek voltak, de inkább csak afféle egzotikumnak számítottak, akiket a tévén keresztül, vagy - a szerencsésebbek - egy-egy bemutató mérkőzésen láthattak. Az egyre erősödő folyamat oda vezetett, hogy a vezető angol csapatok franchise bevételeinek legmeghatározóbb földrajzi területe lettek. Kína, India, Dél-Korea - és a többi, itteni nagy lélekszámú ország - gazdasága mára ott tart, hogy képessé vált saját bajnoki rendszereket üzemeltetni, és mindezt úgy, hogy egyre komolyabb szerepet játszanak a nemzetközi igazolási piacon is.

all india football federation ileague

Pénz tehát van, az érdeklődés fokozódik, ugyanakkor a színvonal még nem üti meg a fejlett futball-bajnokságok szintjét. Ez nem csoda, hiszen - csak a két legnagyobb országnál maradva - Kínában 2004-ben indult a profi liga (Kínai Szuperliga - 中国足球协会超级联赛), mely a kezdeti nehézségek, korrupciós botrányok után valójában csak 2011-ben állt össze, míg Indiában Hero I League idén lesz mindössze hét éves! Figyelem, ez azt jelenti, hogy ha ebben az ütemben fejlődnek, a következő tíz évben akár már meghatározók is lehetnek a világ futballjában! Ha minőségben nem is, de financiálisan mindenképpen.

kinai cikk

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a focit a XXI. században (is) jellemző folyamatos bér- és átigazolási díj emelkedést ezek a folyamatok továbbra is támogatni fogják. Igaz ez még akkor is, ha Kínában éppen bevezetés alatt van egy bértömeg-sapka (, illetve maximált a külföldi játékosok létszáma a keretekben(5 fő) , és a pályára lépők tekintetében is (4 fő). Indiában is igyekeznek megfékezni a költekezést, itt egy minden csapatra érvényes, a teljes költségvetésre érvényes felső korlát van. Ezek az intézkedések (és a bizonyos szint feletti kínai átigazolási díjakra vonatkozó 100%-os adómérték), ma még fékezik a giga-sztárok nagy tömegű alkalmazását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha ezeket a korlátokat szétfeszíti a szurkolói kereslet generálta bevétel, akkor minden bizonnyal oldanak ezeken a korlátozásokon.

Rakjuk össze a képet! Brutális pénzügyi boom van keleten, töretlen az érdeklődés, bővül a kereslet, de a korlátozó intézkedések egyelőre gátolják a világ elitbe tartozó játékosok nagyszámú szerződtetését. Nos, itt van a nagy elehetőség! A bajnokság színvonala még nem érte el a kelet-európai régió (vagy akár a magyar) bajnokság szintjét, ugyanakkor már a másodosztályban is forognak olyan komoly pénzek, amelyek az - egyébként nálunk is elszabaduló! - hazai béreket többszörösen meghaladják! Tipikus piaci rés, amit most betöltünk tehát...

A nagy baj ott van, hogy - éppen a fentiek miatt - ma keletre igazolók a "gyengébb minőségért több fizetés" jegyében mennek több ezer kilométert. Valljuk be; a mindennapi munka során végül is mindenki arra törekszik, hogy minél kevesebb munkával érjen el minél magasabb fizetést. Nincs ezzel gond első körben, de észre kell venni, hogy ha ez a trend felerősödik (keleten az exponenciális esemény-lefutások nem példa nélküliek!), akkor hamarosan nem lesz aki országos szintű bajnokságainkban játszik... Ez nagyon nem jó, ráadásul most úgy tűnik, nincs is egy mindent vivő megoldás a problémára!

Versenyezzünk a keleti fizetésekkel? Már így is túlzónak tűnnek a mai fizetések... Ne harcoljunk valami ellen, ami erősebb, mint mi?  OK, de akkor még a mainál is gyengébb lehet az elit, ami például a válogatott magját adhatja. Egyik sem tűnik jónak, de egy valami mégis (még mindig és már megint!) kitörési pont lehet: UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS! Ez a ma komoly kihívásokkal küzdő terület megoldást jelenthet, ha a magyar fiatalok azon a szinten képesek teljesíteni, hogy hasonló, vagy magasabb fizetésekért akár még Európában is alkalmazzák őket a top-bajnokságokban! ÉS ha az ilyen szinten teljesítők mennek ki majd Kínába, azt csak levezetésképpen teszik, megtoldva egy kicsit tartalékaikat az aktív időszak utáni újrakezdéshez.

Ui.:

Lehet, hogy a felvázolt lehetőségek távolinak, életszerűtlennek tűnnek most, de a kelet dinamikája olyan hihetetlen gyors az európaihoz képest, hogy könnyen meglepődhetünk, ha nem figyelünk ezekre a folyamatokra, és nem kezdünk el végre tényleg ütőképes fiatalokat kinevelni!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!