A játékvezetők tevékenysége mindig megosztó volt. Igaz ez a hőskorra, és ma is… Most, amikor a videóbíró, gólvonal-technológia elhozta (már ahol…) a XXI. századot, nem szabad elfelejteni, hogy a bíráskodás mindenekelőtt felelősség-vállalást jelent. Ha mostani technikák csak arra lesznek jók, hogy ezt a felelősséget elmaszatolják, akkor igencsak rossz nyomon vagyunk! És ezt már majd’ 100 éve is tudták…

 

Az alább idézett cikk a 8 Órai Ujság, 1922. március 18.-i számában jelent meg (forrás: arcanum.hu). Szíves olvasásra ajánlom, de az érintettek csak akkor kezdjenek hozzá, ha akarnak/képesek is elgondolkodni elődeink üzenetén!

Nézzük, mit ír a 8 Órai Ujság, 1922. március 18.-i száma a 6. oldalon:

Az MLSz utolsó tanácsülése ma este fog „lezajlani'- a szövetség hivatalos helyiségében. A tárgysorozat legkiemelkedőbb pontja az az egyezmény, amely a Szövetség és az újonnan alakult Magyar Futballbírák Testülete között köttetik.

Ennek célja a magyar labdarugósport érdekében a bíróképzést előmozdítani, a bírók további képzéséről gondoskodni, a bírók tekintélyét megvédeni, az egyöntetű bíráskodást meghonosítani, a bírók fölötti fölügyeletnek és minden a bíráskodással kapcsolatos kérdésnek a szabályozása és rendezése. Ezen egyezmény biztos alapja lesz az egészséges fejlődésnek.

A tanácsülés legnagyobb részét a közgyűlésen szinrekerülő javaslatok fölötti vita fogja lefoglalni, amelyekben a MAC kitűnő képviselője, Zsarnóczay tanácstag fog vezérkedni.

Magyar Futballbírák Testülete. Az újjászervezett bírák testülete főcéljául tűzte ki azt, hogy a futballbírák megtépázott tekintélyét visszaállítsa. Ezért páratlanul szigorú fegyelmi szabályzatot léptetett életbe, melynek fontosabb rendelkezéseit az alábbiakban adjuk:

Az a bíró, aki a mérkőzést bebizonyítottan részrehajlóén vezeti, vagy a hivatalosan meghatározott költségmegtérülésen kívül többet számít föl, jutalmat kér, vagy elfogad, ígér, vagy ad, örökre eltiltandó. Ugyancsak ilyen szigorúan büntetik azt a bírót, aki a mérkőzések eredményére fogadást köt; valamely játékost, a bírót, vagy a nézőközönség közül valakit tettleg bántalmaz. Továbbá, ha a bírói jelentésében hamis adatokat ír, vagy valamely mérkőzésen történt játékos-kiállítást tudatosan elhallgatja. Ugyanez a sors vár reá, ha valamely bizottság előtt ingadozó, vagy hamis vallomást tesz, botrányt okoz az MLSz, vagy a Bírák Testülete hivatalos helyiségeiben stb.

Amint látható a bírák maguk szabtak magukra drákói szigorúsága szabályokat. A bírák tekintélyének az emelésére tehát belülről mindent elkövettek. Kívánatos, hogy kívülről is segítsenek a bírák nehéz helyzetón s ne dorongolják le őket azonnal, mert nagy bölcsesség volt Boas-nak (? – a szerk.), a kiváló hollandiai bírónak a svéd-magyar válogatott mérkőzés után tett kővetkező kijelentésében: „Ha egy mérkőzésen 22 ember tévedhet, miért ne tévedhetne a 23-ik is?"' Valóban igaz. Még a walesi herceg is tévedhet, nemhogy egy magyar futballbíró.

Fő az, hogy éppen annyira gentleman legyen!

bírók cikkbe

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!