A minap mintegy véletlenszerűen botlottam bele egy, a széles közvélemény előtt nem feltétlen ismert "jelenségbe", ami nem más, mint MLSz TAO Sportfejlesztési Program keretein belül végzett gazdasági felzárkóztatási tevékenysége. Ez elsőre furcsa lehet, de ne feledjük, hogy létezik egy olyan kormány-program, amiben igenis van/lehet szerepe az MLSz-nek!

A Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programcsomagról szóló 1403/2019. (VII.5.) Kormányhatározatról Dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2019. szeptember 2-án tájékoztatta a program első ütemében részt vevő 50 település vezetőit.

A hírek szerint erre a programra 50 milliárd forintot szán a kormány. Természetesen a sport jellegű fejlesztés, beruházás csak egy apró szelete a felzárkóztatásnak. Ugyanakkor fontos elem, hiszen, ha van kedvezményes lakásépítési program (pl. falusi CSOK), ha van támogatás az elmaradott térségekben működő/odatelepülő vállalkozások számára, akkor nem maradhat el az ott élők és új betelepülők munkán kívüli életminőségének javítása sem.

Az MLSz által közzétett dokumentumok között nem találtam meg a program részleteire vonatkozó leírást, de szerencsére Csengőd község képviselő-testülete 2019. augusztus 15-i rendkívüli üléséhez készült előterjesztés elérhető a világhálón. Ebben az olvasható, hogy a program keretében;

  • 20x40 méteres, többfunkciós (foci, streetball, kézilabda) rekortán pályák, illetve,
  • különböző méretű műfüves és élőfüves nagypályák építésére is sor kerül.

Utóbbiak azt szolgálják, hogy "az érintett települések versenyrendszerben résztvevő csapatai is megfelelő körülmények között tudjanak edzeni, és részt tudjanak venni a bajnokságban".

Nos, véleményem szerint megint valami egészen jó és nemes cél került rossz vágányra! Méghozzá azzal, hogy a szabadidős és a versenyszerű keretek között folytatott sporttevékenység infrastrukturális szükségleteit egyazon program keretében kívánják megoldani. Számomra nem kétséges, hogy mindkét területen van mit tenni azokon a településeken, ahol a nemzetgazdasági átlagot jóval alulmúló a gazdaság fejlettsége. Nálam az sem lehet vita tárgya, hogy szükséges a kistelepülések léte az országban. Ez nem csak gazdasági érdek, hanem egyfajta politikai akarat is, de én ezzel kapcsolatban sem látok semmilyen kivetnivalót.

A problémám inkább ott van, hogy eddig elég rossz tapasztalatokat szereztünk a nagy infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban. Az építések valahogy mindig drágára sikerülnek, és/vagy az elkészült létesítmények fenntartása sok esetben problémás. De talán majd ennél a programnál tudják a mértéket, és nem keveredik üröm az örömbe az átadó-ünnepségeket megtekintő helyi lakosoknál.

A komoly bajom ott van, hogy tartok tőle, a verseny-jellegű (jellemzően persze amatőr!) sport el fogja szipkázni a forrásokat a szabadidős sport-beruházásoktól. Ezt a félelmemet nem csak az összevont kezelés, hanem az is táplálja, hogy ha a felzárkóztatás sport-szabadidő beruházásait az MLSz TAO programjának részeként kezelik, akkor a szövetség (egyébként érthető módon!) a verseny-jellegű sportberuházásokat fogja előnyben részesíteni - a szabadidős sport kárára...

Azt kívánom, hogy tévedjek! A fentiek annak a szurkolónak a gondolatai, aki igenis örül, hogy vannak ilyen és hasonló programok, azok sikeréért drukkol. Nem vagyok hajlandó belefutni abba a hibába, hogy amit az állam, a szövetség és úgy általában a mindenkori vezetők tesznek, ab ovo ördögtől való! Az a kérésem tehát, hogy a program megvalósítása során az érintett döntéshozók tudják a mértéket, és alázattal végezzék el azt a munkát, ami siker esetén bizony sokak számára jelent majd komoly életminőségbeli változást!

Bármilyen furcsa, de szurkolok az MLSz-nek, hogy legalább ezen a területen érjen el sikereket! A honi profi football egészét, és az ütőképes utánpótlás nevelés rendszerének kialakítását inkább másra kellene bízni, vagy legalább más vezetőkkel kellene megpróbálni azt, ami az MLSz-nek 50 éve nem megy...

Csak még egy pici megjegyzés; remélem, hogy a program tényleg megtelik tartalommal, és nem csak az EU illetékesek számára készült - mintegy bizonyítandó a TAO sportcélú felhasználásának felzárkóztató jellegét...

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!