Az olasz focit mélyebben követő szurkolók egyre gyakrabban találkozhatnak a hírekben az AC Monza, jelenleg harmadosztályban szereplő futballcsapatával. Silvio Berlusconi a világ legeredményesebb futballklub tulajdonosa 2017. áprilisában eladta szeretett csapatát, az AC Milant. Ekkor még lehetetlennek tartotta, hogy a labdarúgásban bárhol máshol szerepet vállaljon, de hogy, hogynem másfél év elég volt eme álláspont megváltoztatására. 2018. szeptemberében a korábbi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy megvásárolta cirka 3 millió euróért a Milánó közeli lombard város, Monza futballklubját.

 

Ezt a várost a sport szerelmesei, a Forma 1-el azonosítják, 1950 óta, egy évet leszámítva mindig itt rendezik az olasz nagydíjat a száguldó cirkuszban. Berlusconi célja a tranzakciókor egyértelmű volt, Serie A-s csapatot csinálni az 1912-ben alapított klubból. Korábban sosem szerepelt a legmagasabb osztályban a Monza, legjobb eredményeit a 80-as, 90-es években érték el, a másodosztályban negyedik, ötödik helyen végeztek többízben. Bajnoki címek csak a harmadosztályban fűződnek a csapat nevéhez, bár ott hatszor is sikerült az élen végezni. A Monza földrajzi elhelyezkedése miatt is elsősorban a lombard klubokkal üzletelt a kezdetektől: Inter, Brescia, de leginkább a Milannal voltak kétirányú kapcsolatai.

berl cikkbe 1

Számos saját nevelésű klasszist, olasz válogatottat adott az ország labdarúgásának ez a csapat, a legismertebb közülük talán Daniele Massaro. Monzában született, a Primaverából a Fiorentina igazolta le, később a Milanban tett szert európai szintű ismertségre, illetve az AS Roma csapatában is riogatta a kapusokat. A jelenleg 58 éves Milan legenda, a milánói csapat utazó nagykövete, Budapesten is rendszeresen megfordul. Az egyel fiatalabb generációt Pierluigi Casiraghi és Francesco Antonioli képviselte. Mindketten a város szülöttei. Casiraghi kimagasló tehetség volt, a Juventus igazolta le a Monzától, több mint negyvenszer viselte a Squadra Azzurra mezét, éveket húzott le a Chelseanél és a Lazionál is. A briteknél már együtt játszott Gianfranco Zolával, akivel baráti és szakmai kapcsolata a mai napig tart, másodedzőként segíti az egykori kiváló tízest Casiraghi, éppen aktuális klubjánál. Casiraghi volt az olasz szövetség alkalmazásában is, az U21-es válogatottat irányította, valamint megbízott edzőként a felnőtt csapatot is vezényelte. Kortársa, Francesco Antonioli olasz szinten kimagasló képességű kapus volt, a Milan vitte el a Monzától, több mint négyszáz Serie A meccsel a háta mögött fejezte be a labdarúgást, a Románál kisebb a Bolognánál hosszabb sikeres időszakot töltött el.  Szintén monzai nevelés Stefano Mauri, a Lazio egykori csapatkapitánya, aki tíz évet húzott le a rómaiaknál, valamint meg kell említeni a megbízható olasz kapust Luca Castellazzit is, aki a Bresciában és pályafutása végén az Interben mutathatta meg képességeit. Kapusokban az olaszok sosem álltak rosszul és ebből a monzai utánpótlásedzők is kivették a részüket, a már említett két kapushoz képest, magasabb kategóriát képviselt Christian Abbiati, akinek a legnagyobb tragédiája, hogy Gianluigi Buffonnal egyidős. A Monzából a Milan igazolta le, ahol több mint háromszáz mérkőzésen védte a kaput, de játszott kölcsönben az Atlético Madridban és a Juventusban is. A Milan Juventussal való jó viszonyát jellemzi, hogy a két csapat közti, egy nyári felkészülési mérkőzésen Buffon ütközött Kakával, aminek következtében az olasz klasszis súlyos sérülést szenvedett. A Milan a zebrák segítségére sietett és kölcsön adta Abbiatit, aki ebben az időszakban inkább Dida cseréjének számított a piros feketéknél. Abbiati azt a szezont a torinói szurkolók nagy megelégedésére védte végig Buffon felépüléséig. Később visszatért a Milanhoz és onnan is vonult vissza.

A monzai klub a 90-es években ellenkező irányú játékosmozgásban is érdekelt volt, olyan fiatal később komoly pályát befutó játékosok fordultak meg a csapatban egy-két évig, mint Alessandro Costacurta, Luigi Di Biagio, Maurizo Ganz, Michele Serena, Mark Iuliano vagy Giovanni Stroppa.

Van a Monzának világbajnok és BL-győztes játékosa is, a nemrég még aktív labdarúgók között is. Érdekesség, hogy Massimo Oddot a Milan kétszer is kölcsönadta fiatal éveiben, illetve Patrice Evra is lehúzott egy szezont a lombard csapatnál, aki mint ismert, később BL-t nyert a Manchester Uniteddel.

berl cikkbe 2

Az újkori Monza-sztori már nem ilyen fényes egyéni sikerekben sem. A Milannal való kapcsolat ezidő tájt is megmaradt, de teljesen más kontextusba került. Korábban fiókcsapatként funkcionáltak és utánpótlás műhelyként, a 2000-es években viszont inkább csomagmegőrzőként. Clarence Seedorf amig BL-címeket nyert a Milannal, lepasszolta megőrzésre a testvérét és kuzinját is a Monzánál. Állítólag pályára is léptek a csapatban... Amíg a Milan hitt Pierre- Emerick Aubameyangban, az idősebb testvérének is talált minden évben klubot, ezekből a Monza sem maradhatott ki. A jó Willy Aubameyangnak is van pár érvényes meccse a monzai piros fehéreknél. Ugyanez volt a helyzet egy éve, a Milan Lucas Paqueta olasz beilleszkedését megkönnyítendő elhelyezte a testvérét, Matheust Monzában labdázgatni. A nigériai Harmony Ikande…Milan nevelés, a lábilabda fanatikusai emlékezhetnek rá is, fél évig a Honvéd játékosa volt.

A Monzában kezdte sportvezetői pályafutást Arieda Braida is, aki huszonhét évig volt a Milan sportigazgatója, hogy onnan a csúcson lévő Barcelonához távozzon, ahol négy évig dolgozott, valamint edzőként megfordult a csapatnál a svéd zseni Liedholm is, aki óriási hatással volt játékosként és trénerként is az olasz labdarúgásra.

A Berlusconi féle hatalomátvétel előtt a Monza éppen csődbe jutott, 2015-ben az amatőrligából kellett indulnia a csapatnak, innen kezdték el az építkezést. A Milan egykori tulajdonosa, a 2018/19-es szezon nyári igazolási szezonja után vette meg a klubot, egy Juraj Kucka méretű összegért. Pár éve annyiért vette meg a szlovákot a Milannak, mint most az egész Monzát. Ha Berlusconi akkor Galliani… Ez a két név összeforrt, együtt vezették csúcsra a Milant, együtt vitték a szakadék felé is és abszolút meglepetésként hatott, hogy politikai nézetek terén is egy követ fújnak. Adriano Galliani Monzában született, milánói szerepvállalása előtt már a Monza alelnöke volt a 80-as évek közepén. A kopasz sportvezető 2018-as visszatérése alkalmából úgy fogalmazott: 31 évig kölcsönben volt a Milannál, de most újra az anyaklub kötelékébe került, jelenleg ügyvezetőként dolgozik a klubnál. A szakmai munkáért a tulajdonosváltás óta, a Berlusconi kedvenc Christian Brocchi felel. Az ő játékospályafutása és hozzáállása tiszteletet érdemel, de a szegény ember Gattusoja volt mindig is. Edzőként a Milan Primaverával jól dolgozott, a felnőtt csapatnál beugróként már annál kevésbé. Gallianiéktól megkapta az esélyt Brocchi a tanulásra, amivel egyelőre él is. Azt hozzá kell tenni, hogy Serie C szinten messze a legjobb kerettel és legmagasabb költségvetéssel dolgozhat, aminek eredményeképp huszonöt forduló után, tizenhét ponttal vezetik a tabellát. A három Berlusconi alatti átigazolási szezon alatt 2 millió euróért vettek játékosokat.

Az első lépés a Berlusconi féle álom felé teljesülni látszik, a Monza minden bizonnyal a másodosztályban kezdi a következő szezont. Több Serie A-s tapasztalattal rendelkező játékos érkezett a nyáron és a télen is, a legismertebb név Gabriel Paletta, az olasz válogatott kiállításkirály középső védő, aki a Liverpool és a Milan játékosa is volt. A zuhanyhíradó hírei szerint, hamarosan egy újabb veterán csatlakozik a csapathoz az olasz válogatott támadó Alessandro Matri személyében. Ő karrierje vége felé szépen végighaknizta a Serie A-t, de szebb napjain a Juventusban rúgta, rosszabb napjain a Milanban nem rúgta a gólokat.

berl cikkbe 3

Nagyon érdekes projekt a Monza, nemcsak a tulajdonosok személye miatt. Adva egy teljesen átlagos földrajzilag gigaklubokkal körülvett csapat, aki szeretne kitörni a szürkeségből. Stadionja egy régi építésű, klasszikus olasz aréna, aminek maximális kapacitása 18.000 fő. Ebben a szezonban átlag 4000 szurkoló tekinti meg a Monza meccseit, a legmagasabb nézőszámot a szomszédos Como elleni rangadó hozta. Az AC Monza saját magát még csak most határozza meg, stílusát, identitását most alakítja ki. Láthattunk már ilyen felemelkedést az RB Leipzig, vagy a Hoffenheim esetében, egyelőre magasabb szintű osztályból kellően versenyképes fizetéssel csábítják a játékosokat, Galliani kapcsolati tőkéjét teljes mértékben kihasználva. Télen megkínálták egy szerződéssel Zlatan Ibrahimovicot is a régi ismerősok, de a svéd megköszönve az érdeklődést elutasította a megkeresést. A következő szezon nagyon sok kérdésre választ ad, biztos, hogy lesznek olyan játékosok, akik Seria A szintűek, ennek ellenére elmennek a Monzához, de nagyon nagy szüksége van egy lipcsei struktúrájú kis-nagy csapatra az olasz labdarúgásnak, kérdés mit választ a két sokat megélt Don.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!