Lezárult a téli átigazolási periódus itthon is - a top-bajnokságok után két héttel. A lepattanókra bejelentkeztek a klubok (lm.: kukázás), reménykedve abban, hogy pályára lehet állítani azokat a játékosokat, akik kissé lecsörömpöltek az utóbbi időkben, vagy éppen olyanok, akik már túl vannak pályájuk csúcsán, de az Nb1-ben még hozz tudnak tenni a játékhoz. Emellett folytatódott a magyar játékosok re-importja is, hiszen a bérekben ma már bőven versenyképesek vagyunk a térség országai között. Nézzük tehát, ki hogy igazolt!

 

A csapatokat az aktuális helyezésük alapján vesszük sorra, arra koncentrálva, hogy mi lehet a mérleg, erősödött, avagy gyengült a keretük.

Ferencváros:

A távozók közül Marten Wilmots, Priskin Tamás, valamint Matías Rodríguez sem fog hiányozni. Danilo Ihnatenko már egy másik kávéház, hiszen a Fradinál töltött egy év alatt 26 meccsen szerepelt a Magyar Kupától a bajnokikon keresztül egészen az európai kupameccsekig. Szánthó Regő és Bőle Lukács kölcsönbe távozott, így esetükben sejthető, hogy a klub még tervez velük, de most - a valószínűleg jobbnak ítélt posztriválisaik okán - nem kapnának megfelelő meccsterhelést.

Az érkezők között van két tutista választás, olyanok, akiket már jól ismerhetnek a klubnál, hiszen játszottak a Fradinál korábban. Ők Somalia (igazolással) és Dejan Georgijevic (kölcsönből vissza). Mindkét játékosban van potenciál, de azonnal nem bevethetők, illetve talán nem is kezdőként számolnak velük. Rajtuk kívül új szerzemény még Vécsei Bálint, Gastón Lódico. Ők már sokkal többet ígérnek, idővel mindketten a kezdőbe lehetnek. Csontos Dominik mindössze 17 éves, de már 5 éve a Fradi nevelgeti, és úgy tűnik, hogy lassan be is érik majd, de most még valószínűleg inkább majd a korosztályos csapatokban láthatjuk. Minden esetre biztató, hogy van egy-egy ilyen fiatal! És Szánthó Regő is most érkezett, de mint láttuk, azonnal ki is kölcsönözték a fiók-csapatba).

Összességében azt mondhatjuk, hogy nettóban inkább erősödött a csapat, és mindezt úgy, hogy a havonta kifizetendő bér nem feltehetőleg változott jelentősen. Már tavaly is látszott; a Fradi már télen igyekszik felkészülni az európai kupaküzdelmekre, és most úgy tűnik, hogy erősebbek lehetnek, mint tavaly voltak. Az, hogy ez milyen eredményt hoz majd, persze a kerettől független sok egyéb tényezőtől is függ majd.

Fehérvár:

Előre kell bocsátani, hogy a sportigazgató biztosan nincs könnyű helyzetben, mert az edzőváltással egyben alapvető stílusváltás is történt. Helyesebben; történt volna, de most a Fehérvár nem tud átállni, így egy megzavarodott, nem túl szervezett csapat benyomását keltik. Nézzük, hogy ebben a helyzetben mit léptek az átigazolások terén!

Az igazolási periódusban először az lehet a kérdés, hogy ki az a ballaszt, akitől meg kell szabadulni, mint teher... Nos, furcsa mód Fehérváron egyedül Danilo Pantic lehetett ilyen, akinek felbontották a Chelsea-vel kötött kölcsönadási szerződését. OK, talán vékony a keret, így nem volt ok arra, hogy több játékost is elengedjenek, de akkor nézzük meg, hogy kik érkeztek.

Szabó Bálint, Szabó Levente a budaörsi kölcsönből tértek vissza, Lyes Houri a Viitorul-tól érkezett, és visszatért az immár 32 éves klubikon, Nikolics Nemanja. Houri nagy lehetőség, Nikolics pedig - ha tudja hozni korábbi formáját, és a csapatjáték is igazodik az ő csatárjátékához... - szintén erősítés. Az egyenleg tehát pozitív, de úgy tűnik, hogy a Fradi val szembeni, már korábban is látható lemaradás mintha tovább fokozódott volna. Ez meg egyenesen érthetetlen, hogy miért nem gondoskodnak Juhász Roland utódlásáról! Nem tudom, hogy posztjára milyen kínálat van, de azt pontosan lehet tudni, hogy a bajnokság végével szögre akasztja a csukát. Kicsit úgy tűnik, hogy a Fehérvár statikus stratégiája kifulladóban van, mintha nem lenne meg egy egészséges mozgás a csapaton belül, így pedig a régi berögzülések levetkőzéséhez nincs, aki kellő impulzust adjon. Nyáron pedig késő lesz már az európai megmérettetéshez igazolni.

Mezőkövesd:

Kövesden nagy szokott lenni a mozgás, a csapatot fokozatosan építik, így most is igyekeztek olyan stratégiát követni, hogy a végén pozitívan jöjjenek ki. Úgy tűnik, hogy ehhez adott a pénz, így akár megengedhetnek maguknak a külső szemlélő számára érthetetlen dolgokat is.

Nem tartozik ezek közé Guzmics Richárd, Dino Besirovic leigazolása, ahogy Marin Jurina is jó lehet. Neki elég jó pedigréje van, 26 éves korára van cca. 140 élvonalbeli meccs a lábában, ezeken pedig 34 gól és 7 gólpassz nem is olyan rossz mutatók.... Danylo Riabenko, a sötét ló ebben a társaságban, de - miután még csak 21 éves - akár még komoly meglepetést is okozhat. Dragóner Filip Szegeden talán bizonyított, így most rá is számítanak. Ez utóbbi nem lenne baj, mert ő is 21 éves, így esélyes lehet arra, hogy jó korban, egy jó csapatban tovább fejlődjön. Kövesden látható, hogy van stratégia, hiszen most leginkább a védelem megerősítése lehetett a cél, ugyanis azt gondolhatják, hogy támadásaikkal nincs különösebb probléma. Vagy mégsem?

Furcsa, hogy Molnár Gábort kivásárolhatta szerződéséből a Diósgyőr (ez az igazolás már hosszú ideje húzódott...), ahogy Katanec távozása is. Talán Guzmicsban annyira bíznak, hogy minden különösebb aggodalom nélkül kikölcsönözték védőjüket? Nem tudjuk, de mintha ez nem is annyira stratégiai lépés lett volna, hanem sokkal inkább valamiféle szívesség a zalaiak irányába. Erős a gyanú, hogy a többi távozó (Bertus Lajos, Sajbán Miklós, Dombó Dávid, Sajbán Máté) nem nagyon fog hiányozni a kövesdi szurkolóknak. Talán Dombó kapus esetében ez érdekes lehet, de az ő szereplése elég vegyes megítélés alá esik; nagy bravúrok mellett nagy hibákra is képes - legalábbi így volt ez Matyóföldön...

Felcsút:

A klub korábban rengeteg irányváltással vette az akadályokat. Sűrűn cserélték edzőiket, a játékosok egész serege jött, azt nagy részük dicstelen módon távozott is... Valahogy nem akart összeállni a kép, de Hornyák mester keze alatt mintha már látható lenne valamiféle hosszabb távú stratégia.

Az érkezők (Artyem Favorov, Jakub Plsek, Luciano Slagveer) jó nevek, akik a tréner elvárásainak megfelelően a támadó szekciót erősíthetik. Igen, Hornyák Zsolt az elsőszándékú támadójáték híve, de a jó kezdés után mintha csapata nem tudott volna továbblépni, és mostanság inkább csak csontkovácsként tűnnek ki a mezőnyből. Feltehető, hogy az igazolások változtatnak majd ezen, legalábbis a szakmai vezetés ebben reménykedik.

A fiatal tehetségek, úgymint Fülöp Lóránd, és Kiss Tamás kölcsönbe kerültek, de velük minden bizonnyal hosszabb távú tervek vannak Felcsúton, de igaz lehet ez Skribek Alenre is (szintén kölcsönbe). Úgy tűnik viszont, hogy a hisztigép nyílászáró specialista Ezekiel Henty hülyeségeit megunták, így szerződést bontottak vele...

Összességében talán a támadásokra lehet jó hatása a igazolásoknak, talán ezt tartják most a legfontosabbnak Felcsúton. Ebben az értelemben erősödtek, de kérdés, hogy mennyire sikerül majd az új szerzeményeket integrálni.

A következő részben a Honvéd, a Diósgyőr, a Debrecen, valamint az Újpest téli transzfer-tevékenységét vesszük górcső alá.

 
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!