Lezárult a téli átigazolási periódus itthon is - a top-bajnokságok után két héttel. A lepattanókra bejelentkeztek a klubok (lm.: kukázás), reménykedve abban, hogy pályára lehet állítani azokat a játékosokat, akik kissé lecsörömpöltek az utóbbi időkben, vagy éppen olyanok, akik már túl vannak pályájuk csúcsán, de az Nb1-ben még hozz tudnak tenni a játékhoz. Emellett folytatódott a magyar játékosok re-importja is, hiszen a bérekben ma már bőven versenyképesek vagyunk a térség országai között. Nézzük tehát, ki hogy igazolt!

 

A csapatokat az aktuális helyezésük alapján vesszük sorra, arra koncentrálva, hogy mi lehet a mérleg, erősödött, avagy gyengült a keretük.

 

Bp. Honvéd

Kispesten Vadócz Kriztián távozása várható volt, sejteni lehetett, hogy nem marad sokáig a klubnál. Az ő játéka nem feltétlen látványos, de stabilitást ad a középpályán, és jól kezeli le a védekezés-támadás átmeneteket. A Honvéd készült is, ráadásul Hidi Patrik személyében egy olyan kézenfekvő megoldást találtak, ami a szurkolói elvárásokkal is biztosan találkozik. Bár Hidi kissé visszavontabban játszik, mint Vadócz, de a két játékos megközelítőleg hasonló szinten ugyanazt képes lejátszani. Ezzel együtt, még a védekező-király Sannino is (!) pontosan tudja, hogy a masszív védekezés nem lehet önmagáért való dolog, ezért kölcsön vették Mayron George-t a Midtjylland, illetve megszerezték az Atromitosz-szal szerződést bontó Ugrai Rolandot. Mindketten jó támadók, és Lanzafame mellett szükség is lesz rájuk, ha Lanza feladata inkább egy hamis-kilences/irányító szerepkör lesz.

A távozók közül Vadóczot már említettem, de rajta kívül Ben-Hatira is távozott, aki - bár lőtt fontos gólokat - de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a klub és szurkolói többet mintha vártak volna tőle. Hegedűs Márk helye középcsatárként nem volt biztos a keretben, ezért távozott Kazincbarcikára, ahol minden bizonnyal több játéklehetőséget kap majd a fiatal, alig 22 éves játékos. Lukács Dániel és Temesvári Attila olyanok, akikkel biztosan terveznek még, de csak hosszabb távon, így őket Tiszakécskére adták kölcsönbe, Vladiszlav Kulacs pedig a Poltava-hoz távozott. Utóbbi nem sok vizez zavart, tőle biztosan több kellett volna ahhoz, hogy maradhasson.

Összességében azt láthatjuk, hogy erősebb lett a keret, a támadó-játékot kívánják erősíteni, de itt sem látom a lassan (vagy nem is olyan lassan...) kiöregedő védelem pótlására tett lépéseket. Ez később visszaüthet, de rövid távon egyértelműen ütőképesebb lett a keret.

 

 DVTK

Nagy érkező Molnár Gábor, aki egyébként diósgyőri nevelés, és már jó ideje távozni szeretett volna Kövesdről. Sajnos elég sok időt elvesztegetett a huzavonával, de végül mégis sikerült a diósgyőri szerződés. Nagy erőssége lehet a csapatnak, de - állítólag - fizikálisan nincs túl jó állapotban, így inkább majd csak a tavaszi etap végére lesz igazán ütőképes. Rajta kívül két légiós (Memolla, és Jose Cortes) érkezett, akik előéletük alapján erősítést jelenthetnek. Kiss Tamást is elhozták (Felcsútról), de csak kölcsönbe, mivel az ő ára túl magas volt ahhoz, hogy kivásárolják. Ugyanakkor a fiatal játékosnak jó lehetőség Diósgyőr és a vezetők is sokat várnak tőle. Rajtuk kívül Egerszegi Tamás érkezett (szintén kölcsönbe) Paksról. Az újpesti nevelésű játékos korábban volt már diósgyőri kerettag, a szurkolók ismerhetik. Ő lehet az, akire a középpálya stabilitása miatt lhet szükség.

A távozók közt volt Ismalia Ousman, Yannick Ndzoumou, Branko Mihajlovic, akikkel szerződést bontottak, valamint Zsolnai Richárd és Forgács Dávid. Rájuk valószínűleg nem tartott igényt a klub, helyükre olyanokat igyekeztek szerződtetni, akik hasznosabbak lehetnek Feczkó mester számára. Bacsa Patrik távozása talán meglepő, de esetében nem is annyira játék-beli, hanem egyéb okok vezethettek a távozáshoz. a másik meglapatés Tamás Márk távozása volt, akit a Wroclaw kivásárolt szerződéséből. Már korábban is figyelték, de most látták alkalmasnak az időpontot szerződtetésére. Korbély Kristóf, Szűcs Kornél, Farkas Marcell, Orosz Donát, Tóth Borisz mind Kazincbarcikára távoztak, de egy a kooperációs szerződés keretében - azaz rájuk biztosan számít hosszabb távon a klub!

Talán a legkomolyabb erősítést a borsodi csapat hajtotta végre, és ez valószínűleg meg is látszik majd a pályán. Eddig ugyanis Feczkó Tamás sikeresen megtanította az általa követett védekezési sémát, lassan már a támadások is épülgettek, de mintha a minőség még mindig nem lett volna elég, így kiélezett helyzetekben mintha megtorpant volna a csapat. Érdemes lesz végig követni tavasszak a DVTK fejlődését, mert vannak biztató jelek, amik arra mutatnak, hogy a Feczkó-féle játék végre ki tud bontakozni az élvonalban is (korábban az MTK-tól idejekorán küldték el, aztán utódja még azt sem tudta hozni, amit ő...).

DVSC

A Loki nem aktívkodott nagyon az igazolások tekintetében, a csapat gerince nem változott. Náluk a nagy változást az edző személye adja, és úgy tűnik, hogy sokat javult a játék, mióta Vitelki átvette a csapatot. Érthető a Loki hozzáállása az igazolásokhoz; ha egy éremért menő csapatot akarnak kialakítani, az most nagyon sokba kerülne, miközben vannak fiatal tehetségek, mart az utánpótlásban dolgozók az utóbbi években jó munkát végeznek! Nem is csoda, hogy most is két fiatal kapott profi szerződést/került fel a második csapatból (Belényesi Csaba, Sárosi Norbert). Új igazolás még Jurij Habovda, aki a védekezésben (különösen szélen) jelenthet erősítést, ott, ahol azért vannak gondjai a csapatnak. Itt az érkezők sora le is zárul Luka Milunovic-csal, aki talán Tőzsér kiváltására érkezett.

Távozó oldalon kissé meglepő volt a fiatal (ezért talán nagy potenciállal bíró) Ujvárosi Ádám elengedése, aki a Vasashoz távozott, ugyanakkor Kuti Krisztián, Györgyi Arthur és Bouli nem sok vizet zavart, távozásukkal érdemben nem változott semmi.

Összességében nincs komoly változás, de az érkezőkkel talán egy kicsit kiegyensúlyozottabb lehet a Loki. Most talán nem is gondolnak érem-szerzésre (nincs is sok esély rá), de még csak nemzetközi kupára sem, így talán a fiatalokra, és a csapat-építés hosszabb távú megvalósítása az elsődleges cél. Kérdés azonban, hogy Bódi Ádám esetleges távozására felkészültek, vagy nem (bár lehet, hogy Milunovic nem is Tőzsér, hanem éppen Bódi pótlására érkezett...). Ezzel a kerettel és az új edzővel stabil középmezőny néz ki a bajnokság végéig.

 

Újpest

Egyértelműen gyengült a keret. Sportszakmai cél mintha nem is lenne, most megint olyan lépéseket tett a klub, mintha azt a lehető legolcsóbb megoldást keresné, ami még elég a bennmaradáshoz, illetve elég ahhoz, hogy a javarészt ingyen érkező játékosokból később pénzt lehessen csinálni. Érdekes megközelítés, ami érthető módon nem felel meg a szurkolóknak, de sajnos ettől nagyobb vétke is van velük szemben a belga tulajdonosnak...

Bacsa Patrik még az igazolási szezon elején érkezett, majd bemutatkozása elég szerencsétlenre sikeredett (kb. 5 perc játék után kiállították). Andreias Calcan, a román középpályás ígéretes szerzemény, de elég ingadozó a teljesítménye, még nem tudni, hogy az egyébként tehetséges focista mit tud majd letenni az asztalra. Jakub Sedlácek is most érkezett a klubhoz. Róla annyit, hogy U20-as válogatott, alig 21 éves, és - miután szabadon igazolhatóként érkezett... - van benne pénzügyi potenciál. Hogy a pályán mit tud, még nem mutatta meg. Hozzá hasonló a svéd harmadosztályból érkező Moussa Corso Traoré, aki tipikus zsákbamacska figura, Tomori Zoltán viszont egy fiatal, ámde nagyon tehetséges kapus, aki a Honvédtól érkezett a Megyeri útra.

Kovács Lóránt, Fadgyas Tamás és Mészáros Karol után biztosan nem ejtenek könnyeket a klub szurkolói, azonban Sankovic, és különösen Feczesin távozása már olyan tényezők, amelyek döntő hatással lesznek a csapat tavaszi teljesítményére. Máris látszik, hogy tavasszal sokkal gyengébb az Újpest, és nem lenne meglepő, ha a kiesés ellen kellene küzdeniük a hátralévő meccseken... Ezen kívül is van baj a Megyeri úton, hiszen 12 játékosnak a nyáron ját le a szerződése, és semmi hír hosszabbításokról. A címer-botrány, a lelketlen robotfoci, és megannyi sérelem után most úgy tűnik, hogy a keret leépítésével büntet a tulajdonos az őt ért (vélt, vagy valós) sérelmekért...

 

A fenti négy csapat tehát vegyesen igazolt, a Honvéd és a Diósgyőr erősödött, Debrecenben nem volt érdemi változás, Újpesten meg mintha az emberkereskedelem fontosabb lenne, mint maga a foci. Ezzel együtt persze továbbra is igaz, hogy az eredmények a pályán dőlnek el, így jöhetnek még meglepetések tavasszal is.

A következő részben a Kisvárda, a Paks, a Zalaegerszeg és a Kaposvár téli ténykedését vesszük górcső alá.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!