Nagy változás készülődik a les-szabályban! Ezt olvastam ma sokfelé, de - nem kicsit! - szkeptikus vagyok mindezzel kapcsolatban. Az tény, hogy a les-szabály a foci egyik olyan spaciális pillére, ami rendkívüli mértékben meghatározó, hiszen a korábbi változásai jelentős hatást gyakoroltak. Most is így lesz?
 
Minden bizonnyal, de egyáltalán nem úgy, mint ahogy azt most nagyon sokan gondolják! Sőt, nem is úgy, ahogy Arsène gondolja! Nézzük meg, hogy szól a mai szabály:
Egy játékos akkor van lesen, ha az ellenfél térfelén tartózkodik és a testének bármelyik, gólszerzésre alkalmas része - vagyis a kezét és a karját kivéve bármelyik porcikája - közelebb van az ellenfél gólvonalához, mint a labda és az ellenfél utolsó előtti játékosa.
Az új, tervezett szabály pedig így szól:
A támadó játékos mindaddig nincs lesen, amíg a testének bármelyik, gólszerzésre alkalmas porcikája egyvonalban van az utolsó előtti ellenféllel. 
Ezzel alapvetően nincs baj, véleményem szerint a támadó-focit támogatja majd az új szabály. Más olvasatban pedig pont a védekezést fogja hangsúlyosabbá tenni, mert így a védők kevésbé mernek majd magasan helyezkedni, hiszen az eddiginél nagyobb előnye lesz a kapu felé mozgó támadónak az éppen háttal helyezkedő védővel szemben. Ezt majd az idő, meg az edzők eldöntik, de - mint minden hasonló változás - minimum két irányból közelíthető.
 
A gond ott van, hogy az indoklás szerint azért van szükség a változásra, mert a VAR bevezetése óta legtöbb vitát kiváltó szituációk azok viltak, amikor a támadó valamely testrésze milliméterekkel lóg be, vagyis van közelebb az alapvonalhoz az utolsó védőnél. Értem, ez bizony probléma, de a javasolt változtatás semmit nem old meg ezen a szinten! Miért? Mert egyszerűen csak annyi történik, hogy most majd a milliméterek nézegetése nem a támadó belógó, hanem a nem belógó, gólszerzésre alkalmas testrészeire tevődik!
 
Nem hiszem, hogy egyedül én vagyok az a lángelme, aki képes volt eddig a szögegyszerű felismerésig eljutni, így hajlok arra, hogy itt nem másról van szó, mint a támadás-védekezés arányainak megváltoztatásáról. Nincs ezzel baj, nem árt némi változás, és például a hazaadás szabály módosítása is lökést adott a focinak, pedig akkor az edzők és szakértők azt gondolták, hogy negatív lesz a hatása...
 
A terv jó, az indoklás minimum izzadtságszagú (lebuktál Arsène, ez a méreg!), de a végén a lényeg mégis az, hogy olyan új impulzust hozhat a fociba, ami újabb innovációk alapja lehet, így a magam részéről támogatom a dolgot! Persze nem kérdezett senki...  :-)
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!