A Magyar Kupa 9. fordulójában Fehérvár-Újpest meccset rendeztek. A két csapat az utóbbi időben többször is találkozott egymással, de a kupa odavágón Újpesten Szegeden (a szokásos éves pályabezárás okán – erről ITT olvashatsz), 0:0-s döntetlen született, korábban pedig, az Nb1 18. fordulójában 1:0-s vereséget szenvedtek a lilák.

 

Nehezen lenne érthető, hogy mi ebben a különös, ha a transfermarkt adatait nézzük, hiszen a Fehérvár keretének értéke több, mint háromszorosa az Újpestének. A meccseken ez a különbség korántsem jött ki, de ez sokkal inkább a Fehérvár hibája, semmint ellenfele érdeme!

Az utóbbi három meccsen mindössze két gól született, játék nem volt a pályán, a színvonal még a nézhetetlen kategóriát sem érte el. Amiért mégis érdekes a helyzet, az, hogy az Újpest csapatkapitánya, Litauszki Róbert a vesztes bajnoki, és a kupa-kiesés utáni nyilatkozatai.

A sajtó inkább csak ez utóbbit kapta fel, ahol a játékos könnyeivel küzdve mond pár keresetlen mondatot:

„Hetek óta krízishelyzet van, nem tudom, mit várunk, nehéz így nyilatkozni. Hétről hétre ezt a sz*rt hozzuk. Nem nyerünk párharcot, minden labdát eladunk, az ellenfél rúghatott volna 5-6 gólt a mi hibáinkból. Amikor ígéretes passzt adhattunk volna, akkor odaadjuk az ellenfélnek a labdát. Hétről hétre ez van, nem tudom, mit akarunk így. Mindenkinek el kellene gondolkoznia, önmagába kéne néznie” – mondta az M4 sportnak Litauszki Róbert. (videó: ITT!)

Alapesetben azt lehet mondani, hogy nem így utólag kell siránkozni, hanem a pályán kellett volna megmutatni, hogy mire képes a csapat. Csakhogy az Újpest ennél többre nem képes! A bajnokságban a 21 forduló alatt szerzett 25 pont mindent elmond erről, ahogy az is, hogy ezzel mindössze 4 pontra vannak a kieséstől! Volt már ilyen más csapattal is, de ez az Újpest – akárhogy is, de a kevés megmaradt élvonalbeli legendás klubok egyike, a Derbi egyik csapata!

Most mégis miért kell odafigyelni a csapatkapitány szavaira? Mert február 2-án – a bajnoki meccs után – már bizony már jelezte, hogy óriási a probléma! Mit mondott akkor?

„Nehéz olyat mondani, hogy az ember senkit se sértsen meg, és bántson meg. Maradjunk annyiban, hogy a futball az úgy működik, hogy szurkolók kellenek hozzá. Most sajnos van egy probléma, amit már régóta tolunk magunk előtt. Évről évre, hónapról hónapra vannak tüntetések, vannak játékosok, csapat elleni felszólalások. A játékosok többsége már hozzászokott ehhez az atmoszférához, de én bízom benne, hogy lesz egyezség.” (videó: ITT!)

Elsőre nem mindenkinek világos, de itt nincs másról szó, mint arról, hogy a játékosok nyomás alatt vannak, mert egy olyan klub kötelékébe tartoznak, amelynek vezetője – igazán nem is tudni, hogy milyen okból! – a címert (nem mellesleg jogellenesen!) megváltoztatta, a szurkolók pedig immár a csapatot is büntetik távolmaradásukkal.

Igen, Újpesten óriási türelmet tanúsított mindeddig a szurkolók népes serege, de most már – más eszköz nem lévén – a távolmaradás, és a tüntetések, tiltakozások mellett döntöttek.

Vegyük észre, hogy Litauszki Róbert mondatai mind-mind a tulajdonosnak szólnak! Szépen csomagolgatja, kerüli a forró kását – hiszen munkaadójáról van szó, nem feledjük! -, de ezek segélykiáltások! És mondjuk ki, hogy a szurkolói távolmaradás, a tüntetések, a minden szinten megjelenő elégedetlenség is segítség után kiált!

Telesen egyértelmű, hogy a helyzet nem tartható, az identitásától szinte teljesen megfosztott patinás csapat a kiesés szélén táncol, szurkolói bojkott van, a pálya alkalmatlan a játékra, és most már mindez a csapaton belül is problémákat okoz. Ez nem vezet sehova!

A szurkolókat nem lehet lecserélni (tapsikoló divatmajmokat persze lehet toborozni, de azok nem szurkolók…), a múltat nem lehet szelektíve kikukázni, így a tulajdonosnak mennie kell, nincs mese! ÉS nem árt azon sem elgondolkodni Újpesten, hogy vajon az anyaegyesület mit tett annak érdekében, hogy ne fajuljon el a helyzet, mert bizony ott is volna ok egy nagytakarításra!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!