Egy korábbi cikkben írtunk a Vasasról - mint olyan csapatról, amelyik egyszerre sikeres és fiatal. Egyik kedves olvasónk felhívta figyelmünket arra, hogy nem egyedülálló a Vasas stratégiája, hiszen az MTK is legalább olyan arányban alkalmaz fiatalokat, mint a Vasas, és a tabella azt mutatja, hogy még sikeresebbek is! Nos, nézzük meg, hogy mi van az MTK háza táján.

 

A kiesés után érkezett Boris Michael, aki - hasonlóan ijf. Bene Ferenchez - jó rálátással bír a teljes magyar utánpótlás mezőnyre. Hogy egy további párhuzamot is mondjak; a klub tulajdonlásában a Hungária körúton is volt változás mostanság! 2019 májusában jött a hír, hogy Zakor Sándor az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. kizárólagos irányítását. Nem kétséges, hogy ebben az esetben is egy elkötelezett vezető került a klub élére, aki egyrészt a futball, másrészt klub, és nem utolsó sorban a fiatalok felé érez elkötelezettséget.

Boris Michael ekkor érkezett a klubhoz, ő már az új vezetés választása. Nyilván itt is felmerül a "hogy tovább?" kérdése, hiszen - mint láttuk korábban - a felkerülések és kisések után végrehajtott csapat-átalakítások rettenetes költséget (anyagi és szakmai értelemben is!) jelentettek a klub számára. Így egy hosszabb távú stratégiára álltak át, amit a hazai szinten még mindig ütőképes utánpótlás bázisán alakítanak ki.

Nézzük tehát, hogy fest a keret (a táblákhoz az MLSz adatbázisát vettük figyelembe, ami mintha egy-két helyen mintha nem frissült volna, de a trendeket így is kiválóan mutatja:

mtk up 1

Ha most ideteszem a Vasas keretét, és összehasonlítást végzünk, akkor azt találjuk, hogy szinte tökéletesen ugyanaz a kor szerinti összetétel, mint az MTK esetében.

mtk pu 2

Így tehát kijelenthetjük, hogy mindkét klub egy eddig mintha nem követett pályára állt volna, és végre mintha komolyan vennék azt a szurkolói elvárást, hogy növeljék a hazai fiatalok szerepét. Ez fontos a szurkolóknak, ugyanakkor természetes, hogy van eredmény-elvárás is - de mint láttuk, a két klub ebben is sikeresnek tűnik!

Ha minden a terveik szerint halad, akkor még idén (de jövőre szinte biztosan) mindketten az élvonalban folytatják, így adja magát a kérdés, hogy akkor mi lesz? Újra jönnek a légiósok? Megint átalakulnak a keretek? Vagy hihető, hogy ezúttal nem lesz megint komoly átalakítás a keretekben? Ezt nem tudhatjuk, de - mint szintén komoly utánpótlás bázis - a Kispest példáján talán meg tudjuk mutatni, hogy mire számíthatunk. Íme, a Honvéd kerete:

mtk up 3

Azt látjuk, hogy talán szükség van légiósokra, de csak olyanokra, akik tényleg erősítést jelentenek. Ebben nem tudom, hogy mennyire teljesít jól a Honvéd, de tény, hogy Lovric, Kamber, Lanzafame, vagy akár Tujvel jó szolgálatot tesznek klubjuknak - pedig igencsak kiöregedőben vannak. És amit még ugyanitt meg kell jegyezni; Kispesten igencsak erősen el kell gondolkodni az előbb említettek pótlásán! Ha nem is direktben így gondolkodnak, azért - mint egy friss hír is mutatja - négy, utánpótláskorú játékossal is profi szerződést kötöttek a napokban!

Vannak tehát jó példák, vannak klubok, amelyek mintha jobb irányt vennének, mint eddig, de azt egyáltalán nem gondolom, hogy az MLSz újkori szabályalkotó cunamija hatására tennék ezt... Arra nem is lehet alapozni, mert minden évben jelentős változásokat eszközölnek, amivel pont csak azt lehet elérni, hogy a klubok a maguk útját járják, és maximum csak minimálisan (és csak papíron) akarnak megfelelni a szövetség mindig változó előírásainak. De! Az MTK és a Vasas stratégiája olyan, hogy azzal még ebben a káoszt okozó szabályozásban is megállja a helyét!

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, különösen azt, amikor majd - amikor terveiknek megfelelően - az élvonalba jutva újra kell gondolni a fent vázolt stratégiai kérdéseket!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!