„A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) megadta az engedélyt a Barcelonának, hogy a sérülés miatt hat hónapra kieső Ousmane Dembélé helyére játékost igazoljon.” * – közölte a promotions.hu. A hír persze nem kizárólag náluk jelent meg, egy ilyen hír bejárja a világot! De mi van itt??? Külön engedély? Miért? Hogy is van ez?

 

Újabb hír (fociclub.hu):

„A Barcelona a hivatalos honlapján jelentette be, hogy sikerült megállapodni a Leganés csapatával Martin Braithwaite leigazolásáról."

Nem kötekedésképpen, de meg kell jegyezni, hogy ennek az egésznek nagyon rossz üzenete van! az engedély ugyanis úgy szólt, hogy a Barca olyan játékost igazolhat - az igazolási ablak zárását követően… -, aki Spanyolországban játszik valamelyik csapatnál, és/vagy szabadon igazolható.

Mára kiderült, hogy a Leganés kifogásolja az ügyeltet, ugyanis semmilyen beleszólása nem volt transzferbe! Játékosuknak volt egy kivásárlási ára, amit a Barca megfizetett. OK, mondhatják sokan, a katalánok fizettek, így mi lehet a kifogás?

Nos, azon kívül, hogy a Leganés kiesésre áll, és Braithwaite góljaira mindennél nagyobb szüksége lett volna, van még jó pár sokkal komolyabb probléma is! Nézzük sorban:

 • Ezek szerint vannak az egyenlőknél egyenlőbbek?
 • Mit jelent az igazolási időszak, ha vannak olyanok, akikre nem vonatkozik?
 • Miért kell megsegíteni a Barca-t, ha egy játékosa lesérül?
 • Másokat is ki kell ilyenkor segíteni?
 • Miért nem szólalt fel senki eddig az ellen, hogy a nagy klubok érdekei fölé helyezik a kisebb csapatok érdekeit?
 • Milyen viszonyban van a fair play szabályával, hogy amit most a Barca megtehetett, azt pl. a Leganés nem?
 • Hol marad az esélyegyenlőség?

Lehetne még folytatni a sort, de most gondoljunk csak bele; lesérül Isael (ne legyen ilyen!), mire az MLSz úgy reagál, hogy mondjuk – a sérülés okán – igazolhat a Fradi, aki elviszi Grozavot Kisvárdáról! **

Persze, lehet(ne) az ilyen esetek ellen védekezni, de az csak még tovább ront a helyzeten. Nem is kicsit…

Magasabb kivásárlási ár megállapítása:

 • még több pénz forog a fociban, ami már így is túlzó (még a piaci alapon működő bajnokságok/klubok esetében is, a top-bajnokságokban is!),
 • a tényleges védekezéshez olyan irreálisan magas árakat kellene megszabni, ami a kisebb csapatok előtt biztosan bezárná a kaput, így kizárólag lejárt szerződésű labdarúgók szerződtetésére nyílna lehetőség (tovább nyílna az olló az elit, és a többiek között).

Magasabb fizetés a leigazolni kívánt játékosnak:

 • megint csak irreális túlértékeltséghez vezet,
 • megint nő a szakadék a top-klubok, és a többiek között.

Meg kell engedni az „eladó” klubnak is az igazolást transzfer időszakon kívül:

 • csak a problémát eszkalálni, soha nem lenne vége a láncolatnak,
 • gyakorlatilag értelmét vesztené az átigazolási időszak.

Nem is folytatom, mert csak egyre rosszabb következmények jönnek a sorban… Nekem egyértelmű, így ki kell mondani, hogy ez bizony…

SKANDALLUM!!!

Éppen itt lenne végre az ideje annak, hogy – nem csak Magyarországon! – visszavegyék végre a szurkolók a football-t. Hogy miért? Mert elvileg értük, gyakorlatilag általuk létezik! Ha piaci alapon működik egy klub, akkor azért, ha adófizetői pénzekből, akkor meg azért, ez totálisan mindegy, mindkettőt azok dobják össze, akik teljesen ki vannak zárva abból, ami történik… És a sport, a fair play, hol marad? Úriemberek kezdték, a „köznép” naggyá tette, és most pénzéhes gazfickók markába került szeretett sportunk!

Szegény Pierre de Coubertin pörgött sírjában… Ő a világ egy ideális szeleteként tekintett a sportra, de mára mindez semmivé lett!

*: Ousmane Dembélé-nek gyors felépülést, jó egészséget kívánunk!

**: A hazai példában említettek csak azért kerültek ide, hogy jobban átérezzük a probléma jelentőségét, nyilván ilyen esetről szó nincs itthon.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!