A hétvégén Rossi kapitány az M4-nek nyilatkozva azt mondta, hogy meg akarja adni a lehetőséget Dzsudzsáknak arra, hogy egyedüliként vezesse a válogatottság számát összesítő táblázatot. Azt csak remélem, hogy nem ez motiválja, amikor behívja és játszatja! De hogy is fest ez a lista, nézzük csak meg!

 

Van értelme egy ilyen listának? – kérdik sokan, mondván, hogy régente kevesebb válogatott mérkőzés volt. Nos, ez egész egyszerűen nem igaz, mert bár közel sem egyenletes a válogatott meccsek száma, de azt kijelenthetjük, hogy az évi átlag 10-12 a második világháború utáni időszakot tekintve. Erre egyébként egy-két játékos maga a példa, hiszen még a mai napig is tartja harmadik helyét Bozsik József.

válogatottság cikkbe

forrás: magyarvalogatott.hu

Akkor mi lehet az oka annak, hogy a közelebbi múlt játékosai többszörös válogatottak, miközben játékerejüket tekintve meg sem közelítik a ’90 előtti szinteket? A válasz egyszerű és fájdalmas: nincs miből, kiből válogatni, a mindenkori kapitány csak egy igen szűk keretre számíthat!

De akkor miért van, hogy olyan nagy nevek, mint Sándor Károly, vagy Albert Flórián, vagy éppen Bene Ferenc – akik a világ élvonalába tartoztak egykor! – kevesebb válogatottsággal rendelkeznek, mint Vanczák Vili? Egyrészt voltak olyan körülmények, amik igencsak lekorlátozták egyes játékosok lehetőségeit: pályájukat – kényszerből – nem itthon fejezték be, vagy súlyos sérülés miatt idő előtt abba kellett hagyniuk a játékot.

Ez utóbbiak száma biztosan csökkent az orvostudomány fejlődésével, és ma már nem gond, ha valaki mondjuk a Real Madrid csapatában rúgja a bőrt. Aha, és ki??? Talán az egyébként az ottani akadémián megforduló Szalai Ádám? Á, dehogy… Egyszerűen senki, mert nincs olyan, akit akár csak a „ZS” csapathoz is odaengednének!

A megfejtés tehát abban van, hogy a magyar foci akkor volt nagy, amikor olyan merítési lehetőséggel rendelkezett a mindenkori szövetségi kapitány, hogy simán kihagyta mondjuk Benét – aki akkoriban világválogatott volt! -, mert talált olyat, aki éppen akkor jobb formában volt, vagy a választott játékrendszerben nem illett bele!

Apropos! Játékrendszer… Igen, volt olyan, hogy meg lehetett választani azt, hogy milyen játékot akar játszatni a kapitány, mert még ezen a területen is volt választási lehetőség! Ma meg… Éppen megvannak tizenegyen – amiből most pl. Kádár, és Orban kiesik -, de nem egyszer előfordult már, hogy olyanokat is szerepeltetni kellett, akik klubcsapatukban csak perceket töltöttek a pályán!

Legyen hát Dzsudzsák Balázs ezerszeres válogatott, nyerje el a kategória világbajnoki címét, nem az ő hibája! De – könyörgöm! -  az MLSz ne mutogasson a klubokra, mert a hazai focit több, mint 100 év óta irányító szervezet az, ami/aki kialakítja azokat a feltételeket, szabályokat, amik sikeressé, vagy – mint esetünkben… - sikertelenné teszik labdarúgásunkat! Ha pedig minden eddiginél nagyobb (túl)hatalom összpontosul a szövetségnél, akkor ne csak annak számára kellemes következményeit vállalja fel, hanem igenis a kellemetlen dolgokat, a felelősséget is vállalja fel!

Mutogatni pedig csúnya dolog…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!