Aki nem ismerte, annak tiszteletlenségnek tűnhet a cím akkor, amikor az Újpesti Legenda, Göröcs János haláláról írok. Aki viszont ismerte, tudja, hogy mindenki így hívta - nekem gyakran eszembe sem jut anyakönyvi neve... Miért fontos ez most? Mert a becenév sok mindent elmond róla. Igen, mert ő, aki tényleg nagy sztár volt (nem csak játékosként!), mindig megtartotta közvetlenségét. Mindenkivel, még velem is, akiről nyilván nem tudta ki fi borja... olyan jókat beszélgetett, mintha csak együtt kezdtünk volna focizni a Jutában. Pedig hol voltam én Tőle...

 

Ő már ahhoz a generációhoz tartozott, amely az Aranycsapat utáni időkben emelkedett fel, de még a Háború előtt született, és olyan igazán nagy játékosokkal játszott, mint Szusza Ferenc, aki mintegy összekötő-kapocs volt Sárosi és Zsengellér fémjelezte generációval. Nem csak játékot és stílust tanult tőlük, hanem ő maga is ennek a folytonosságnak a része lett azzal, hogy Bene Ferencen keresztül egészen Törőcsik Andrásig (és még tovább) vitte tovább elődei hagyományát. A Gánton született fiú még tíz éves sem volt, amikor Újpestre költözött családjával. Igen, Újpestre, hiszen akkor még önálló település volt. A focira is igaz volt ez a különállás: élő, létező és önazonos futball-stílus jellemezte a klubot!

De ekkor még nem az Újpesti Dózsában kezdett, hanem a Jutagyár csapatába került, ahol ahogy mondta "eleinte csak feketén játszhattam, mert tízéves voltam, és tizenegy év volt az alsó korhatár". Innen két év utána a Vasas Izzóba került (ez a Tungsram Nb2-es csapata volt), de - miután ottani edzője a Dózsánál volt intéző - hamarosan érkezett a felkérés attól a csapattól, ami - nem túlzás! - a világhírnévig röpítette. Tőle tudjuk, hogy bejelentkezett érte a Vasas is, de az akkori elnök, Hegyi Gyula (a későbbi MLSz elnök) késett a tárgyalásról. "Így aztán tizenöt évig ott is maradtam a Megyeri úton." - így mesélte Titi bá'. Igen, ilyen volt, könnyed és elegáns, de gyorsan döntött, és ha egyszer valami mellett letette voksát... Akkor lila-fehérben 339 meccsen lépett pályára, ezeken a meccseken 109 gólt szerzett, gólpasszai számát pedig talán meg sem tudták számolni soha...

Hűsége legendás, de élete mégis fordulatokban gazdag, teljes élet volt! Már akkor is létezett a focin kívül élet (na, azért nem nagyon!), így fordulhatott elő, hogy ipari tanulóként Pióker Ignác, a magyar sztahanovista mozgalom megalapítója mellett dolgozott, vagy hogy a Pozsonyi úti Móri borozóban minden délelőtt ott beszélgettek Várhidi Pállal és más öreg cimboránkkal. Ezek csak kiragadott képek, egy-egy pillanat, nem több... Amit viszont a pályán tett, arról már számok is vannak! A klubcsapatában szerzett 109 gól mellett 19-et szórt címeres mezben, ’62-ben az akkori KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) sorozat gólkirálya volt. Persze az élet nem csupa öröm és boldogság még egy olyan nagy játékosnak sem, mint amilyen Titi bá' volt!

tit cikkbe

Igen, ott volt a pályán akkor is, amikor elhangzott a híres mondat: "Jönnek a Csehszlovákok!". Maseille-t, az akkori sajtó nemzeti tragédiaként jellemezte - akkor még nem sejtve, hogy nem az a 4:1-es vereség, és a mexikói VB-részvételről lemaradás volt a legnagyobb baj, hanem az, hogy erre milyen választ adott a már akkor is dilettáns sportvezetés... De - mintha ez még nem lett volna elég... - nem egészen egy évvel ezután, egy osztrákok elleni meccsen Göröcs térde megreccsent! Műtét következett, ami nem sikerült túl jól, hiszen ezek után már nem volt az igazi a játéka. Utólag úgy emlékszik, hogy jobban járt volna, ha - mint Albert, aki a '69-es koppenhágai meccsen sérült le - nem fekszik a sebészkés alá. Egy év (!) kellett hozzá, hogy visszatérhessen, de akkorra helyén már Zámbó játszott - és nem is rosszul! Első tétmeccsén csereként pályára lépve újabb sérülés következett, és persze újabb félév kihagyás. Mivel a kezdőben továbbra sem kapott helyet, rákérdezett, hogy ezzel meddig kell várnia. Akkor edzője, Kovács Imre visszakérdezett: „Kit hagyjak ki, Titikém?” Ez elég volt egy gyors döntéshez, ami Tatabányára vezette. Itt ugyan nem szerzett gólt, de a következő két évben 23 meccsen szerepelt, és két Közép-európai Kupa elsőséget is begyűjtött.

Biztosan nem említettem mindent, biztosan kimaradtak nagy pillanatok, hiszen abból olyan sok volt, hogy erre egy egész könyv sem lenne elég! Egy személyes történettel fejezem be, szinte napra pontosan egy évvel ezelőttről, amikor az Újpest a Diósgyőr csapatát fogadta. Az első félidőben vezetést szereztünk, de csak birkózás ment a pályán (na meg Pauljivic felbotlott a labdába, mire Titi bá' egész egyszerűen elfordult, és percekig hátat fordítva maradt...). A második félidőre éppen mellém ült le az öreg, és a maga közvetlen modorában a következőt mondta:

"Ha nekem van egy olyan csatárom, mint a Novothny, aki nem tud focizni, de ha belövik neki a labdát, abból gól lesz... akkor nem értem, hogy miért nincsenek igazi szélsőink? Obit ki kell vinni szélre, a Zsótér gyereket meg behozni egy védő helyett - minek annyi? - és be kell rudgosni a Somának a labdákat!"

Tisztelettel végig hallgattam, és azt gondoltam magamban, hogy igen, alighanem igaza van, de nem hittem volna, hogy amit mondott, az meg is fog történni. Nem azért, mert kételkedtem szavaiban, hanem azért, mert Vignjevic egygólos vezetés mellett inkább fordítva reagál; még több védőt hoz be, hogy védje az eredményt... De nem akkor! Mert bizony az történt, amit Titi bá' mondott, és… ez lett az utóbbi idők legnagyobb gólarányú győzelme! Obinna és Zsótér remekül robogtak le az alapvonalig, rendre beütögették a labdát, Novothny pedig érkezett - ahogy azt a mellettem ülő Legenda előre megmondta!

Többet nem hallhatjuk ezeket az észrevételeket, nem szórakoztat többé idővel egyre színesebbé váló történeteivel... Amit örökül hagyott nekünk, megőrizzük, soha nem felejtjük, még akkor sem, ha mindezt elbitorolja tőlünk egy arra érdemtelen alak. Osztozunk a gyászban a családdal, az újpestiekkel. Gyászol az ország...

Az égi bajnokságban is barátok várnak, Isten veled Titi bá'!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!