Nagyot szólt a hétvégén a Fradi felett aratott győzelem. A Mezőkövesd eddig is ott volt a két első nyomában - szépen gyűjtögették a pontokat -, de most valóban nagyon játszott a csapat. Persze ilyenkor jönnek mindenféle elméletek, városi legendák, de a tény ettől még tény marad: a kövesdiek meggyőző játékkal rukkoltak elő, amivel alaposan meglepték az addig mindössze egyetlen vereséggel álló listavezetőt! Ehhez sok mindennek klappolnia kellett, de aki talán a leginkább tudott hatni ennek a mérkőzésnek a végkimenetelére, az nem más, mint Kuttor Attila. Honnan jön, mit tud, amit ma csak kevesen? Utánajártunk.

 

Diósgyőri nevelés, itt kapott először a felnőttek között szerződést. Arról sajnos nem találtam adatot, hogy itt milyen meccseken vett részt, de - felteszem - jó oka volt a Videotonnak arra, hogy '89-ben, az akkor 19 éves középső védőt szerződtesse. Itt lett aztán ismert játékos, és itt indult el az a pálya, amire a negyvenes korosztálytól felfelé már sokan emlékezhetnek. Ha hinni lehet a statisztikáknak, 574 hivatalos meccsen lépett pályára (zömében az élvonalban), de az európai kupákban is több, mint 30 meccset találunk neve mellett. Egyszeres bajnok, négyszeres kupagyőztes, a magyar válogatottban 19 alkalommal lépett pályára. Sikeres aktív pályafutása alatt az említetteken kívül volt még az ETO, a Siófok, az MTK, a Debrecen és a Haladás alkalmazásában is. 2011 nyarán a Halitól Abdára szerződött, ott még tartott egy kis levezetést, de pályafutását már Szombathelyen lezártnak tekintette.

kuttor cikkbe

Edzőként a Haladás U19-nél vállalt munkát először, majd - beugróként, 2015-ben - két meccsen irányította a Haladás felnőtt csapatát, hogy aztán Fehérváron újra az utánpótlás csapatoknál kapjon szerepet. Az itt eltöltött cca. 1,5 év után jött a felkérés Kövesdről, ahova 2017 október 17-én érkezett meg. Első - nem teljes! - évében a kilencedik helyen végzett csapata, majd a rákövetkező bajnokságot már a hatodik helyen zárták, és most - persze még közel nincs vége a bajnokságnak - stabilan a harmadik helyen állnak. Olyannyira, hogy csak az első fordulóban voltak egy hellyel lejjebb, de 2019 augusztus 10. óta tartják pozíciójukat, sőt időnként még fel-fellépegettek a második helyre is.

Talán furcsának tűnik, hogy Kuttor Attila relatív kevés edzői tapasztalattal sikeresnek mondhatja magát. De a tények ugye, azok bizony makacs dolgok; egy olyan keret áll rendelkezésére, ami a transfermarkt adatai alapján valahol a középmezőny alján helyezkedik el, de erejük nem is feltétlen a játékosok különleges egyéni képességeiben van, hanem a játékszervezés, illetve a keret olyan kialakításában; jól együttműködő játékosokat kerestek, és találtak egymás mellé. Ez pedig nem feltétlenül pénz kérdése, de tény, hogy az is kell hozzá, méghozzá manapság egyre több... De az adott a csapatnál, és nem róhatjuk fel az edzőnek, ha klubja anyagi lehetőségei jobbak, mint a nagy átlag. A pénz ugyanis nem nyer mérkőzéseket!

De visszatérve a "honnan?" kérdéséhez, van egy megfejtésem! Méghozzá az, hogy Kuttor Attila ereje abban lakozik, hogy nem tudott/akart belesimulni a középszer közegbe, mert annak nem olyan régen a része, hogy a teljes hasonulás megtörténhetett volna. Persze intelligenciája lehetővé teszi, hogy ez valamiféle a deviáns magatartásként jelenjen meg a gyakorlatban, sokkal inkább jó eredmények képében! Ő - és még a mostanában az élvonalba érkező pár edző - a bizonyíték arra, hogy mér régen itt lett volna az ideje az őrségváltásnak, mert nagyon sok ideig nem került be semmiféle új impulzus a magyar foci belterjes világába! De most mintha mozdulna valami! Csak nehogy az legyen a vége, hogy most akkor harminc évig a mostani garnitúra marad az edzők krémje, akik évről évre leosztják a lapokat egymás között...

Szurkolok tehát, hogy az edzői szakma színvonala végre kimozduljon a holtpontról - és erre most mintha lenne némi esély. Kösz, Kutya!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!