A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy mennyire agresszívak az egyes bajnokságok. Globális összevetés készült, ami érdekes eredményeket hozott. Egy rettentő komoly baj viszont van vele; arra a nemlétező premisszára épít, hogy a bíráskodás a földkerekség minden egyes szegletében egyenszilárd módon működik!

 

Nem tudom ki volt az ötlet gazdája, de a nevezett intézmény nevét cáfolja már maga a tanulmány címe is! Nemzetközi - nekem OK, mert Dél-Afrikától Finnországig, Japántól az USA-ig mindenki szerepel benne. Központ - OK, jó név, bár nem tudom mennyi kihelyezett alközpontjuk, vagy intézményük van Svájc határain kívül (biztos van). De az, hogy sporttudomány, nekem már minimum sántít, de - ha már foci és mozgásprobléma - nekem inkább az jut eszembe, hogy Lábatlan nevű településünk valószínűleg róluk kapta elnevezését...

Ha megrendelésre készült a tanulmány, az némileg mentesíti a céget, hiszen, ha jó pénzt fizetnek, bárki képes marhaságokat csinálni - még ha tudja is, hogy semmi értelme a dolognak! Persze akkor is számonkérhető lenne a szakmai igényesség (helyesebben annak hiánya), mert bizony a tanulmány nem szól másról, mint arról, hogy melyik országban mennyi lapot osztanak. Nem több, nem kevesebb, pont csak ennyi! A "How aggressive is your football?" címmel itt bizony jól elásták magukat - és szerintem nem csak nálam! -, innentől kezdve már csak az következhet, hogy melyik ország focistái párjainak hosszabb a lába...

Kicsit közelebb hozva a problémát, az itthoni helyzet így fest:

  • Az egyes bírók működésében igen nagy különbségek vannak (tehát még adott országon belül sincs egységes működés!)
  • Az egyes bírók hétről hétre önmagukkal is képesek ellentétes felfogást képviselni a meccseken.
  • Nem egy olyan eset van, hogy csak azért fújnak be egy szituációt, mert különben lemaradnának az eseményekről (egy pár ilyen után, ha ugyanarra a játékosra jön ki a bíró fáziskésése, villanhat a lap!)
  • Az is előfordul, hogy a "bajt megelőzendő", mintegy edukációs jelleggel osztanak ki lapokat (éppen azért, hogy ne legyen agresszivitás a pályán!), miközben a tanulmány éppen azt sugallja, hogy ha több a lap, agresszívabb a foci.
  • Képzettségben is jelentős eltérések vannak.
  • És - egyes hírek szerint... - van amikor valamilyen külső tényező hatására villannak lapok...

Nekem az a sanda gyanúm, hogy ezek a tényezők máshol is fennállnak, de természetesen nem azonos mértékben, és nem azonos összetételben. Nos, amit érdemes lenne vizsgálni, és tényleg tudományos munkát jelentene, az ennek a kérdéskörnek a vizsgálata, nem pedig a lapok számának alapműveleti összegzése! De he most eltekintünk az én Muppeth Show jellememtől (a két öreg mindig fikázódik...), akkor sem értem, hogy most akkor mit tudtunk meg? Mit tudott meg a szakma? Milyen hasznos információt közöl a tanulmány?

Nem tudom... Ha igaz, amit magukról állítanak, nevezetesen, hogy rendszeres megbízóik a FIFA, az UEFA, a City Football Group, a Chelsea FC, a Madrid Atlético de Madrid és az SL Benfica, akkor bizony nem árt, ha ennél sokkal jobb produktumokkal jelennek meg, mert hamarosan elveszíthetik megrendelőiket... Mert - más tanulmányokat is áttekintve - egyébként van ott olyan agykapacitás, amit most elegánsan mellőztek!

Lehet, hogy itthon is vannak hasonlóan nagyívű tanulmányok? Talán le is írják, de hogy ilyen előadást a saját fülemmel voltam kénytelen elszenvedni, az teljesen biztos!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!