A minap akadtam nyomára annak a tanulmánynak, ami immár nem is az első a témában. Hasonló kutatások a bokszolók, és az amerikai focisták körében is végeztek - hasonlóan lehangoló eredményeket kapva... Miről van szó? A kutatók szerint fejelés olyan, később kialakuló, súlyos betegségekre hajlamosít, hogy a sportvezetők egyes országokban máris tiltják a fejelést 6 és 11 éves kor között!

 

"Kiderült, hogy az Alzheimer-kór ötször, a motoneuron-betegség négyszer, a demencia három és félszer, míg a Parkinson-kór kétszer olyan gyakorisággal fordul elő labdarúgók esetében, mint egy átlagembernél, aminek az egyik alapvető játékelem, a fejelés az oka."

Forrás: rangado.24.hu

Nincs okom kétségbe vonni a tudósok kutatási eredményeit, nem is akarok (nem is tudnék!) vitatkozni velük, de van egy fontos körülmény, amit a sportvezetőknek, edzőknek alaposan át kell gondolniuk. Ez pedig nem más, mint az, hogy "A 10-13 éves kor kifejezetten lényeges a labdarúgó képzésben; a cél a technika fejlesztése, és a játék érettség szintjének elérése. 12 éves korukra szinte minden technikai elemet ismerniük kell a játékosoknak."  Az idézetet Dr. Győri Ferenc; Domokos Mihály, Hocza Ágnes; Szilágyi Nóra, Dr. Bóka Ferenc: Labdajátékok című, 2013-ben megjelent - nem kevésbé tudományos igényű - könyvéből vettem. Ehhez hozzá kell tennem, hogy mostanában - szintén tudományos kutatások - arra jutottak, hogy a technikai képzést (értelemszerűen a korhoz illő, előbb játékos, majd direktebb módon) - még korábban kell megkezdeni! A 12 éves kor azért lényeges, mert élettani okok miatt már technikai elemek egyre kevésbé sajátíthatók el, csak az addig már megtanultak tökéletesíthetők annyira, hogy az a pályán, meccs-szituációban is alkalmazni tudja a játékos.

Sajnos a fej-játék is igen fontos technikai eleme a focinak... Ezért az Angol, a Skót és az Északír Labdarúgó Szövetség megtiltotta, hogy a 12 évesnél fiatalabb futballisták az edzéseken fejeljenek. Nyilván nincs fontosabb az egészségnél, de ha elfogadjuk (miért ne tennénk?), hogy a technikai képességeket igazán csak 12 éves kor alatt lehet megalapozni, akkor az edzők, szakvezetők most igen komoly dilemma elé kerültek. Az Egyesült Államokban egyébként már 2015 óta bevezetett szabály hatásairól még nincs igazi tapasztalat, mert az akkor tiltás alá eső gyerekek még nem kerültek abba a korba, hogy pontos képet kapjunk fej-játékukról.

Miután ezek a szabályok nem érintenek minket, akár azt is mondhatnánk, hogy érdektelen számunkra a dolog. De nem az, nagyon nem! Két ok miatt; a mi gyermekeinkre is igazak a tanulmányok megállapításai (pro- és kontra), az ő egészségük is éppen olyan fontos, mint az említett országokban sportoló gyerekeké. Mit lehet tenni? Szakmai ugyan problémát okozhat, de vannak magasabb rendű követelmények is az utánpótlás nevelő műhelyekkel kapcsolatban, úgymint az egészség! Be kell tehát vezetni ezt a szabályozást. De nem ám csak itthon, hanem egységesen, a világ minden táján!

Itt bizony komoly feladata lenne a FIFA-nak - amit minimális munkával meg tudna oldani... - a szabály bevezetésével, az országos szövetségeknek pedig nincs más dolguk, mint ellenőrizni a szabály betartását! Nem gondolom, hogy ez egy bagatell ügy, hiszen, ha komolyan vesszük az MLSz azon többször hangoztatott elvét, hogy nem feltétlen élsportolókat, hanem egészséges embereket kell nevelni az egyesületeknek, akkor igenis lépni kell!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!