Rengeteg érv és ellenérv sorakozik abban a vitában, hogy milyen létszám lenne az ideális az Nb1-ben, illetve az alsóbb osztályokban. Ebben a vitában nem fogok dönteni, de bemutatok egy pár tipikus bajnoki sorrendet Európából, ami azt mutatja, hogy a létszám önmagában nem döntő tényező, hiszen azonos/közel azonos létszám mellett is jelentős különbségek alakulnak ki. Nézzük tehát, hogy milyen típusokat látunk!

 

A típusok megállapításánál a csapatok által megszerzett pontokból számított eredményességi mutató volt. A bajnokságok ezen szakaszában kieséssel veszélyeztetett az a csapat, amely nem képes a potenciálisan megszerezhető pontok 40%-át sem begyűjteni, míg éremesélyes az, aki minimum 60%-os eredményességet tud felmutatni.

 

Sörhas

Ennek szemléltetésére a La Liga a legalkalmasabb. Azt jelenti, hogy a középmezőny széles a kieséssel veszélyeztetettek, és az éremesélyesek számához viszonyítva.

spanyoltáb

 

Körte

Az ilyen testalkat kicsit szintén széles csípőjű, kissé pocakos, de az altesti részeken jelentősen több felesleget halmozott fel. Ilyen a Premier League, ahol igen sok a kiseséssel fenyegetett csapat.

spanyolangol

 

Arányosan kövérkés

Ez a típus az olyan hölgyekhez hasonlít, akiknek itt is, ott is van némi felesleg, de összességében igencsak kívánatosak dús formáik. Mi is lehetne ez más, mint a Seria A? Igazi Sophia Loren (úgy a '80-as évekből)! Igen, ugyanakkor formás lábak (kieséstől veszélyeztetettek), és ezzel arányos felsőtest (középmezőny), a fej pedig arányosan kisebb, de határozott karakterrel (éremesélyesek).

spanyolasz

 

Fejnehéz

Ez a típus erős, kiegyensúlyozott - szinte már dekára kimért arányokkal -, ugyanakkor kissé darabos, és valahogy kissé nagyfejű... Mi más is lehetne ez, mint a Bundesliga, ahol a három kategória szinte teljesen azonos mértékű, mintha csak pontos mérce szerint haladna a bajnokság.

spanynémet

 

Nos, volt itt pocakos (fűszeres szagot izzadó) úriember délről, körte-forma alak Angliából, nőies szépség a digóktól, és persze egy brutálisan arányos német. Nos, milyen lehet a magyar bajnokság testalkata? Nézzük:

spanymagyar

 

Bizony, bizony! Lehet, hogy nem annyira dekoratív, mint az olasz hölgy, ugyanakkor sokkal kecsesebb, mint a body builder német, mégis sportos erős, izmos, és mindenképpen arányos! Ha képi hasonlóság minőségben is jelentkezne a pályán, nagy lenne az öröm, de ez sajnos nem így van...

A létszám tehát önmagában bőven nem élezi, vagy tompítja a versenyt, más tényezők - pl. hány körös a bajnokság, van rájátszás, vagy nincs, hány hely jut az európai porondra, egyenes kieséses helyek és/vagy osztályozós meccsek döntenek a kiesésről, stb. - sokkal fontosabbak. De még ezek sem meghatározók; kiragadva őket, egyik sem képes döntő hatást gyakorolni.

Döntő hatást egy komplex, minden ízében, és működése minden elemében átgondolt versenyeztetési stratégia tudna elérni - de ilyen meg nincs... Marad a toldozás, foltozás, a laza bohócpolírozás. 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!